İç Anadolu bölgesinde Türk toplumu stiloid proçes gelişiminin BT ile değerlendilmesi
Evaluation of styloid process development of Turkish society in Central Anatolia BY CY
- Tez No: 467040
- Danışmanlar: UZMAN TURGUT TURSEM TOKMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Stiloid proçes, Eagle sendromu, stilohyoid kalsifikasyon, morfometri, çok kesitli bilgisayarlı tomografi, Styloid process, Eagle syndrome, stylohyoid calcification, morphometry, multislice computed tomography
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Stiloid proçes (SP), stylomastoid foramenin ön kısmında yer alan silindirik bir anatomik yapıdır. Normalde, uzunluğu 25-30 mm'dir ve yaşa ve cinsiyete göre değişebilir. Uzamış SP, olağandışı kranyofasiyal ve servikal ağrı kaynağıdır. Bu çalışmanın amacı Türk toplumunda stiloid proçes uzunluğu, her iki SP arası mesafe, açısı, kalınlığı ve çeşitli varyasyonlarının ortaya konması, uzun stiloid proçes görülme sıklığını belirleyerek stiloid proçes gelişiminin yaş ve cinsiyetle olan ilişkisini ve morfolojik yapısını incelemektir. Gereç ve Yöntem:Bu çalışmada, Ocak 2013 ile Ocak 2016 tarihleri arasında, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Bölümü arşivinden alınan çok kesitli servikal bilgisayarlı tomografi görüntüleri (Toshiba Medical Systems, Multislice CT Sistemi, AlexionTM / Advance Edition) kullanıldı. Servikal BT görüntülerinden 817 (393 kadın, 424 erkek) asemptomatik kişi retrospektif olarak çalışmaya alındı. İncelenen görüntülerden SP'nin uzunluğu, SP kalınlığı, her iki SP arasındaki mesafe ve SP'nin tranvers angülasyon açısı ölçüldü. Ayrıca SP varyasyonları da değerlendirildi. Bulgular: Çalışma grubunun yaş ortalaması 27 (9-60) yıl idi. Çalışmamıza dahil edilen 865 (418 kadın, 447 erkek) olgunun 28 tanesinde (%3,2) her iki stiloid proçes izlenmezken 19 tanesinde (%2,2) tek taraflı stiloid proçes gelişmemiştir. 1 (%0,12) olguda sol stiloid proçes iki adettir. Bahsedilen 48 hasta çalışmadan çıkarılmıştır. Her iki cinsiyet arasında SP uzunlukları, kalınlıkları ve her iki SP arası mesafe arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p 0.05). SP varyasyonlarından en fazla görüleni her iki taraf tek parçalı (%38,4 kadın, %46,7 erkek) olan gruptu. Bulgular önceki çalışmaların verileri ile tartışıldı. Sonuç: Bu çalışmada iç anadolu bölgesinde SP uzunluğu, kalınlığı, yaşa ve cinsiyete göre değişimi belirlendi. Biz farklı popülasyonlar için normal değer aralıklarının belirlenmesinin gerekli olduğuna inanıyoruz. Farklı popülasyonlarda bu değerlerin bilinmesi klinisyenlere rehberlik edecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: Styloid process (SP) is a cylindrical anatomical structure located at the anterior side of stylomastoid foramen.The normal length of the styloid process ranges from 25 - 30 mm and it can vary with age and sex. The elongated SP is an unusual cause of craniofacial and cervical pain. The aim of this study is to determine the length of the styloid process, angle, thickness, variation and interstyloid distance in the central anatolia Turkish population and to determine relationship development of styloid process according to age,gender and morphological changes. Material and Methods: In this study, between January 2013 and January 2016, multislice servical computed tomography images (Toshiba Medical Systems, Multislice CT System, AlexionTM / Advance Edition) were used from Radiology Department's archive of Health Sciences University Kayseri Educationand Research Hospital. The examined images were collected retrospectively from 817 individual (393 female, 424 male) of cervical CT. Lengths of SP, thickness of SP, interstyloid distances and angle of transverse angulations were measured. Also variations of SP were evaluated. Results: The mean age of study group was 27 (9 to 60) years. 865 individuals (418 females, 447 males) included in the study, 28 individuals (3.2%) did not have both styloid processes and 19 individuals (2.2%) had no unilateral styloid process. 1 individual (0.12%) had two left styloid processes. These cases (48 individuals) were excluded from the study. There was significant statistically differences length of SP, thickness of SP and interstyloid distance between males and females (p0.05). Combined single part was most common type of SP on both sides ( %38,4 female, %46,7 male). These findings were discussed with previous studies. Conclusion: SP lenght, SP thickness, SP development acording to age and gender were determined in central anatolia Turkish population. We believe that it was necessary to determine the normal range of values for different populations. These values will be guidance for clinicians.