İntrauterin büyüme geriliğinde fetal doppler bulguları ile fetal ve maternal leptin ve troponin I düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of maternal and fetal leptin and troponin I levels between fetal doppler findings with intrauterine growth retardation
  1. Tez No: 192591
  2. Yazar: NURCAN YÖRÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BAŞBUĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Doppler, intrauterin büyüme geriliği, leptin, troponin I
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
İNTRAUTERİN BÜYÜME GERİLİĞİNDE FETAL DOPPLER BULGULARIİLE FETAL VE MATERNAL LEPTİN VE TROPONİN I DÜZEYLERİNİNKARŞILAŞTIRILMASIÖZETAmaç : İUBG'de fetal doppler bulguları ile fetal ve maternal leptin vetroponin I (TnI) düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır.Materyal Metod : Bu prospektif çalışmaya gebelik haftası 26-36 olantoplam 48 İUBG'li fetus alındı. Middle serebral arter (MCA), umblikal arter (UA) veduktus venozus (DV) doppler indeksleri değerlendirildi. Vakalar doğum öncesiyapılan doppler bulgularına göre gruplandırıldı. Doppler bulgularına göre hastalar şuşekilde gruplandırıldı: 1. UA indekslerinde artış + beyin koruyucu etki varlığı(n=17), 2. UA'de diastol sonu akım kaybı veya yokluğu + DV normal (n=17), 3.Patolojik UA indeksleri + DV'da ters akım (n=14) ve 4. Fetal gelişimi gebelik haftasıile uyumlu ve doppler incelemeleri normal olan fetuslar (n=15). 0.1ng/mL üzeri TnIdüzeyleri anlamlı kabul edildi. Gruplar chi-square testi ile karşılaştırıldı. Leptindüzeyleri ise ortalama ± standart sapma ile değerlendirildi.Bulgular: Fetal TnI düzeyleri birinci grup ve kontrol grubunda sınır değerinaltında idi. İkinci grupta 7 (41.2%) ve üçüncü grupta 5 (35.7%) fetusta TnI düzeyleriyüksekti. TnI düzeyi yüksek olan fetus sayısı ikinci ve üçüncü grupta birinci grup vekontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksekti (p0.05).Sonuç : UA A/REDF veya DV RAF oluştuğu zaman fetal TnI düzeyleriartar. Bu kardiyak disfonksiyona neden olan myokardiyal hasarı gösterebilir. Anneserum leptin düzeyleri İUBG'li fetuslarda daha yüksek saptandı. Bu erken hipoksiyeveya küçük plasentanın kompanzatuar olarak fazla leptin salgılamasına bağlı olabilir.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF MATERNAL AND FETAL LEPTİN AND TROPONİN ILEVELS BETWEEN FETAL DOPPLER FINDINGS WITH INTRAUTERINEGROWTH RETARDATIONABSTRACTAim : The aim of this study was to evaluate the correlation between fetaldoppler findings and umbilical cord blood, maternal leptin and troponin-I (TnI)levels at the time of birth in fetuses with intrauterine growth retardation (IUGR).Materials and Methods: A total of 48 fetuses with IUGR between 26 and36 gestational weeks were included in this prospective study. Middle cerebral artery(MCA), umbilical artery (UA) and ductus venosus (DV) doppler indices wereassessed at the time of admission and during follow-up. The cases were classifiedaccording to doppler findings at the time of delivery: group one, 17 fetuses withincreased UA indices together with an established brain-sparing effect; group two, 17fetuses with absent or reversed UA end-diastolic flow (UA A/REDF) and normal DVdoppler findings; and group three, 14 fetuses with pathologic UA doppler indices andreverse atrial forward flow in DV (DV RAF). Fifteen well grown, gestational agematched fetuses served as controls. TnI levels >0.1ng/mL was considered significant.Comparison between groups was made with chi-square test. Leptin levels werepresented as mean ±SD.Results : Fetal TnI levels of group one and controls were all below the cut-off value. There were 7 (41.2%) and 5 (35.7%) fetuses with elevated TnI levels ingroup two and three, respectively. The number of fetuses with elevated TnI levels ingroup two and three were significantly higher than in group one and controls(p0.05).Conclusion : Fetal TnI levels increase when UA A/REDF or DV RAF occurs.This could represent myocardial damage which may be the underlying cause ofcardiac dysfunction. Maternal serum leptin concentrations are higher in IUGR. Thisincrease might be due to an intrinsic placental mechanism, by which small placentasproduce more leptin as a compensatory mechanism, or to early hypoxia.Key words : Doppler, Intrauterine growth retardation, leptin, troponin I.