Mandibulaya uygulanan molar tek diş implantlarda aynı hasta kontrollü hemen ve geleneksel fonksiyonel yükleme protokollerinin karşılaştırmalı analizi
In-Patient comparison of immediate and traditional functional loading protocols of mandibular molar single tooth implants
  1. Tez No: 192600
  2. Yazar: MUSTAFA BARIŞ GÜNCÜ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YAVUZ ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mandibular molar diş, tek diş, dental implant, hemenfonksiyonel yükleme, geleneksel fonksiyonel yükleme, rezonans frekansanalizi, single lower molar, single tooth, dental implant, immediatefunctional loading, traditional functional loading, resonance frequencyanalysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZETGüncü, M.,B., Mandibulaya Uygulanan Molar Tek Diş İmplantlarda AynıHasta Kontrollü Hemen ve Geleneksel Fonksiyonel YüklemeProtokollerinin Karşılaştırmalı Analizi, Hacettepe Üniversitesi SağlıkBilimleri Enstitüsü Protez Programı Doktora Tezi, Ankara, 2006. Altbirinci molarlar en erken kaybedilen dişlerdendir. Çenenin diğer bölgelerindeolduğu gibi molar diş eksikliğinde de, implant destekli protezler düşünülmesigereken bir seçenektir. İmplant destekli tek diş rekonstruksiyonlar artıköngörülebilir tedavi alternatifidir. Kök şekilli kemik-içi dental implantuygulamalarında yakın zamana kadar uzun süreli bir iyileşme zamanıgerekmekteydi. Günümüzde, implant tasarımlarının ve yüzey özellikleriningelişmesi sonucunda, iyileşme zamanını kısaltmanın mümkün olduğugörülmektedir. İmplantların hemen yüklenmesi pekçok araştırmacı tarafındanrapor edilmiştir. Bununla birlikte, alt çene molar bölgede tek diş implantlarınhemen fonksiyonel yüklenmesi ile ilgili sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır.Bu çalışmada, hemen ve geleneksel fonksiyonel yüklenen alt molar kronlarıdestekleyen 24 adet tek diş implantın aynı hasta kontrollü değerlendirmesiyapılmıştır. Başarıyı etkileyebilecek faktörler; stabilite, proksimal marjinalkemik kaybı, peri-implant parametreler değerlendirilmiştir. Rezonans frekansanaliz metodu kullanılarak cerrahi aşamada ve 1, 3, 6, 9, 12. aylarda stabiliteölçümü yapılmıştır. Kemik seviyeleri implant yerleşiminden hemen sonra, 6ve 12. aylarda alınan periapikal radyografların analizi ile tespit edilmiştir. Peri-implant dokuların sağlığını gözlemlemek amacıyla cep derinliği, plak indeksi,gingival indeks, kanama zamanı indeksi ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Hemenyüklenen grupta bir implant kaybedilmiştir. Rezonans frekans analiz, kemikkaybı ve peri-implant parametre değerleri incelendiğinde hemen vegeleneksel fonksiyonel yüklenen implantlar arasında istatistiksel olarakanlamlı bir fark bulunmamıştır. Alt molar dişleri destekleyen tek dişimplantların hemen fonksiyonel yüklenmesi başarılı bir tedavi seçeneğidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTGüncü, M.,B., In-Patient Comparison of Immediate and TraditionalFunctional Loading Protocols of Mandibular Molar Single ToothImplants, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis inProsthodonti, Ankara, 2006. First molars in the lower jaw are the mostcommonly missing teeth. As in other jaw regions with tooth loss, implanttherapy is an attractive concept. Single-tooth reconstructions retained todental implants have in the long-term perspective been demonstrated to be aboth predictable and successful treatment alternative. During the initial andearly stages of development of root-form endosseous dental implants, a longhealing period was necessary. Recently, as a result of optimized implantdesign and surface characteristics, a shortened healing period is possible.Immediate loading of implants have been reported by severalauthors.However, few studies have focused on immediate functional loadingof implants for single tooth replacement in the lower molar region. In thepresent study, immediately and conventionally functional loaded 24 singletooth implants, supporting single molar crowns in the lower jaw, wereevaluated within subject comparison. The parameters that influence thesuccess of implants; stability, proximal marginal bone loss and peri-implantparameters were also evaluated. Resonance frequency analysis method wasused for stability measurements at the time of the surgery and 1, 3, 6, 9,12months postoperatively. The bone levels were obtained by analyzing theperiapical radiographs obtained at the time of surgery and 6, 12 monthspostoperatively. Peri-implant probing depths, plaque, gingival and gingivalbleeding time indices were conducted as references for monitoring the healthof peri-implant tissues. One implant was lost in the immediately loadedgroup. Resonance frequency analysis, bone loss and periodontalmeasurements indicated no significant clinical differences between implantsplaced into immediate functional loading and those loaded via conventionaldelayed protocol. İmmediate functional loading of single tooth implants in thelower jaw supporting single molar crowns appear to be techniques that canprovide satisfactory implant success rates.