Sigara içiminin anne sütü alan ve almayan bebeklerin büyümelerine, enfeksiyon sıklıklarına ve bazı antioksidan özellikli vitaminlerin (vitamin A,E,C)serum düzeyleri üzerine etkisi
The effect of passive smoking on growth, infection rates and some serum antioxidant vitamin (vitamins A, E, C) concentrations of breastfed and non-breastfed infants
- Tez No: 192616
- Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE YURDAKÖK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Emzirme, mama, sigara dumanı kirliliği, antioksidanlar, Avitamini, E vitamini, askorbik asit, büyüme, solunum yolu enfeksiyonları, otitismedia, Breast feeding, infant formula, tobacco smoke pollution, antioxidants, vitamin A, vitamin E, ascorbic acid, growth, respiratory tract infections, otitis media
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Pediatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Altı-7 aylık 254bebek üzerinde kesitsel çalışma yapılmıştır. Annelere, bebeklerin beslenme, sigarayamaruz kalma ve enfeksiyon öyküleri sorulmuştur. Bebeklerin baş çevreleri, boy vevücut ağırlıkları, serum vitamin A, E, C ve idrar kotinin seviyeleri ölçülmüştür.Sigara içen annelerin, bebeklerinin daha düşük doğum ağırlıklı olduğu ve daha erkendoğduğu; bebeklerin 6 aylık ağırlıkları ve baş çevrelerinin daha düşük olduğu;bebeklerin daha sık otitis media, üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE) ve altsolunum yolu sorunu geçirdiği bulunmuştur. Sigara içen annelerin bebeklerininserum vitamin A, E ve C seviyeleri, içmeyenlerinkine göre belirgin düşükbulunmuştur. Alt solunum yolu sorunlarını belirleyen faktörlerin multivaryansanalizinde, alt solunum yolu sorunlarını annenin sigara içmesinin 9.1 kat artırdığı,bebeğin anne sütü almasının 3.3 kat azalttığı görülmüştür. ÜSYE riskini belirleyenfaktörlerin multivaryans analizinde, annenin sigara içmesinin ÜSYE sıklığını 23 kat,anne sütü almanın 5 kat azalttığı belirlenmiştir. Otitis media riskini belirleyenfaktörlerin multivaryans analizinde, bebeğin ÜSYE geçirmesini annenin sigaraiçmesinin 9.4 kat, bebeğin anne sütü almasının 5.4 kat azalttığı görülmüştür. Sonuçolarak, sigaraya maruz kalan bebeklerde anne sütünün, büyümeyi olumlu yöndeetkilediği, serum vitamin seviyelerini artırdığı ve enfeksiyonlara karşı koruduğusaptanmıştır. Öncelikli olarak, bebek bulunan evlerde sigara içimi kesinlikleengellenmelidir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ise, bebeği sigaranın zararlıetkilerinden korumak için, bebeğin anne sütü ile beslenmesinin desteklenmesigerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Across-sectional study was done on 254 six-to-seven-month-old infants. Theinformation about infants? nutrition, exposure to tobacco smoke and infection historywas obtained from the mothers with the help of a questionaire. Infants? headcircumference, body weight, height, serum vitamin A, E, C and urinary cotininelevels were measured. When compared to non-smoking mothers, smoking mothersbreastfed for a shorter period of time; their infants tended to have less birthweightand to be delivered at an earlier time; the infants? weights and head circumferencesat 6 months of age tended to be lower; the rates of otitis media, upper and lowerrespiratory tract infections were higher. The infants of smoking mothers hadsignificantly lower serum vitamin A, E and C levels compared to those of non-smoking mothers. Multivariate analysis of factors influencing lower respiratorytract disorders revealed that smoking mother increased the rate by 9.1 times;breastfeeding decreased it by 3.3 times. Multivariate analysis of factors influencingupper respiratory tract infections revealed that smoking mother increased the rateby a factor of 23, breastfeeding decreased it by factor of 5. Multivariate analysis offactors influencing otitis media revealed smoking mother increased it by a factor of9.4; breastfeeding decreased it by a factor of 5.4 and upper respiratory tract infectionincreased it by a factor of 4.6. As a conclusion, this study determined thatbreastfeeding infants who were passively exposed to tobacco smoke promoted theirgrowth, increased their serum vitamin levels and protected them against infections.First of all, smoking should not be permitted in the house where infants are found.When this appears to be impossible, breastfeeding should be promoted to protect theinfants against health hazards of passive smoking.