Asellüler matriksle işlevsel tavşan mesanesi oluşturma modeli
The constitution of functional model rabbit bladder with aculluler matrix
- Tez No: 192661
- Danışmanlar: PROF.DR. ATİLA TATLIŞEN, PROF.DR. MUSTAFA KARACAGİL, PROF.DR. İBRAHİM GÜLMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Aselluler matriks yama, mesane, ogmentasyon, parsiyel, Acellular matrix graft, bladder, augmentation, partial
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZETAmaç: Mesanelerine Aselluler matriks grefti yamanan tavşanlar, parsiyelsistektomi yapılan tavşanlar ve normal tavşanların mesaneleri arasında ürodinamik vehistopatolojik farklılıklar karşılaştırıldı.Materyal ve metot: Üçerli beş grup halinde bir yaşında, dişi 15 adet YeniZelanda tavşanı kullanıldı. lk iki grup kontrol grubuydu. lk gruba üradinami yapılıptavşanlar sakrifiye edildi ve mesaneleri çıkarılıp histopatolojik inceleme yapıldı. kincigruptaki tavşanlara 24 hafta takip sonrası ürodinamik ve histopatolojik inceleme yapıldı.Üçüncü gruptaki tavşanlara sadece parsiyel sistektomi yapıldı ve 24 hafta süreyletavşanlar takip edildi. Bu sürenin sonunda bu grubada ürodinami ve histopatolojikinceleme yapıldı. Son iki grup ogmentasyon grubuydu. Her iki guruptaki tavşanlarınmesanelerinin %40-50 kadarı, kubbe kısmını da içerecek şekilde çıkarıldı. Bu bölgelerinyerine daha önce farklı tavşanların mesanelerinden çıkarılıp kimyasal maddelerleişlemden geçirilip hücresizleştirilen yamalar inplante edildi. Dördüncü gruptakitavşanlar 12 hafta beşinci gruptakiler ise 24 hafta takip edildi. Bu sürenin sonunda heriki grubada ürodinamik ve histopatolojik inceleme yapıldıBulgular: 24 hafta takip edilen grupların başlangıç ve son kilo farkları arasındaistatistiksel açıdan fark bulunamadı. ki kontrol grubunun ürodimamik incelemesindebasınç ve hacimler arasında istatistiksel farklılık bulunmadı. ki ogmentasyon grubuarasında da basınç ve hacim yönünden istatistiksel farklılık bulunmadı. Kontrol grubu,parsiyel grubu ve ogmentasyon gruplarının basınçları arasında istatistiksel fark yokkenhacimleri arasında istatistiksel farklılık tespit edildi. Bu farkın sebebi parsiyel grubuyduve ortalama hacimleri diğer iki grubun yaklaşık yarısı kadardı.Histopatolojik incelemede ise parsiyel grubu ile kontrol grubu arasında farkgörülmedi. Ogmentasyon grubunda ise üroteliyal tabaka ve damarlanma diğer iki grubayakın seviyede gelişme gösterirken kas tabakası gerek miktar gerek organizasyonaçısından diğer gruplardan kötü gelişme gösterdi. ki ogmentasyon grubunun kasgelişmeleri karşılaştırıldığında, 24 haftalık grubun miktar ve organizasyon açısındandaha iyi olduğu görüldü. Sinir hücreleri ve kollajen ise ogmentasyon yapılan gruplardadaha fazla tespit edildi.Histopatolojik incelemede düzensiz kas gelişimi ve normale göreSonuç:kollajen fazlalığı olmasına rağmen asellüler matriks ile mesane yaması yapılantavsanlarda kapasite ve kompliyans açısından normale yakın sonuçlar elde edilmesi, butekniğin uygulanabilir olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAim: To compare the urodynamic and histopathological differences betweennormal, partial cystectomy and augmentation cystoplasty with acellular matrix grefts inrabbits.Material and Methods: Fifteen female New Zealand rabbits were used. Therewere five groups each consisting three.First and second groups were the control groups. In the first group, the rabbitswere sacrificed following urodynamic investigation and the bladders were removed forhistopatological examination. In the second group the same procedures were realized atthe and of 24th week. n the third group only partial cystectomy was performed and theanimals were followed for 24 weeks. Parsial cystectomy and augmentation cystoplastywith acellular matrix was performed to the animals in the 4th and 5th groups. Theanimals in the 4th and 5th groups were sacrific at the end of 12th and 24th weeks,respectively. Before sacrification urodynamic investigations were performed. Thenbladders were removed for histopathological examination.Results: The weight differences were not significant in the rabbits which wasfollowed for 24 weeks. There were no significant differences in terms of bladdercapacity and detrusor pressure between both control and augmentation groups. Detrusorpressures were not different between control, augmentation and partial cystectomygroups. However bladder capacity has significanty reduced in partial cystectomy group.In histopathological evaluations there were no differences between control and partialcystectomy groups. In augmentation groups urothelial lining and vascularisation wasnearly the same as control groups however muscle layer was less organised and wasthinner than control groups. The amount of muscle and muscle layer organisation wasbetter in the 24 week augmentation group when compered with 12 week augmentationgroup. Collagen deposition and innervation was more prominent in augmented animalswhen compered with controls.Conclusion: Although the detrusor muscle has less organised with morecollagen deposition, the bladders of the animals augmented with acellular matrix hadnear normal capacity and compliance. This suggests that acellular matrix technologymight be usefull.