Konya'da ilköğretim okullarında görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin sürekli kaygı durumlarının incelenmesi
The investigation of the permanent worry state of physical education teachers who work at elemantary schools in Konya
  1. Tez No: 192665
  2. Yazar: EMEL DEVELİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BURHAN ÇUMRALIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: lköğretim, beden eğitimi öğretmeni, kaygı.58
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
6.ÖZETS.Ü. Sağlık Bilimleri EnstitüsüBeden Eğitimi ve Spor Anabilim DalıYÜKSEK L SANS TEZ /KONYA-2006Emel DEVELDanışmanYardımcı Doç.Dr. Burhan ÇUMRALIG LKonya'da lköğretim Okullarında Görev Yapan Beden Eğitimi ÖğretmenlerininSürekli Kaygı Durumlarının ncelenmesiBu araştırma ile Konya'da ilköğretim okullarında görev yapan beden eğitimiöğretmenlerinin sürekli kaygı durumlarının değerlendirilmesi ve öğrenim durumları, aylıkgelirleri, hizmet içi eğitim kurslarına katılıp katılmamaları, takdir teşekkür veya madalyaalıp almama durumları, sahip oldukları çocuk sayıları, yaşları, cinsiyetleri, öğretmenlikyılları, en son bitirdikleri okul veya aldığı akademik dereceleri ve haftalık ders yüklerinegöre sürekli kaygı durumları açısından anlamlı bir fark bulunup bulunmadığınınincelenmesi amaçlanmıştır.Çalışmada N.Öner ve Le Compte tarafından Türkçeye uyarlanmış ve güvenirlilik vegeçerlilik çalışması yine aynı kişiler tarafından yapılmış olan Speilberger'in sürekli kaygıenvanteri kullanılmıştır.20 sorudan oluşan ölçeğe özel kişisel sorular da yerleştirilmiştir.Konya ilinde ilköğretim okullarında görev yapan beden eğitimi öğretmenleriüzerinde yapılan bu çalışmaya 80 erkek 80 bayan öğretmen (toplam 160 kişi) katılmıştır.57Öğretmenlere ilişkin veriler Tablo 4.1.-Tablo 4.11. arasında verşlmiştir. lgilideğerlendirmeler elde edilen veriler ışığında, puanlama, bağımsız t -testi, Annova tekyönlü varyans analizi, f-testi, pearson momentler çarpım korelasyon katsayısı ile istatikselolarak değerlendirilmiştir.Beden eğitimi öğretmenlerinin, beden eğitimi derslerinde daha verimli olabilmesi vebeden eğitimi derslerinin tam anlamıyla amacına ulaşabilmesi için birinci özellik olarakders saatinin artırılması, okullardaki spor tesisinin çoğalması gerektiğini ortaya koymaktadırlar.Araştırma sonuçları değerlendirildiğinde; kullanılan parametreler ile öğretmenlerinsürekli kaygı düzeyleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
7.SUMMARYInstitue of Medical StudiesDepartment of Physical Education and SportMASTER THESIS/KONYA-2006Emel DEVELAdviserAssociate Prof.Dr.Burhan ÇUMRALIG LThe investigation of the permanent worry state of physical education teacherswho work at elemantary schools in Konya.By this study, it?s been aimed to evaluate the permanent anxiety states and toexamine whether they have any diffrence among them on their permanent anxiety statesacording to their levels of education, monthly earnings, to be joined or not the course ofduty education , the position of taking medal, appreciation and giving thanks, number ofthe children, ages, sexuality, experiences, graduated of the school or degree of academicand hours of lessons weekly.In this study, Continuous Anxiety Inventory of Spielberger was used that has beenadapted to Turkish by N. Öner and Le Compte and also again made by same persons forreliability and validity work.Private personal questions are located to upper part of scale consisted of twentyquestions.Teachers -80 male, 80 female (total 160) who work at elemantary schools in Konya,included to this study.59Physical solucation teachers propese that, in order to accomplish more productionlessons and ful fill its aim, primarly the lesson hours should be extanded and sports centersin schools should be increased by number.When the research results were assesed ; there was no difference between usedparameters and anxiety states of the teachers.Key Words : Elemantary school, physical education teacher, anxiety60