Orta/şiddetli diyabetik ayak enfeksiyonlu hastalarda imipenem/silastatin ile piperasilin/tazobaktam tedavilerinin karşılaştırılması: Prospektif, randomize çalışma
The comparison of imipenem/cilastatin and piperacillin/tazobactam regimens for the treatment of moderate to severe diabetic foot infections: A prospective, randomized study
  1. Tez No: 192701
  2. Yazar: PERİHAN AYLİN DALKIRAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEŞE SALTOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Ortopedi ve Travmatoloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, diyabetik ayak, enfeksiyon, tedavi-VIII, Diabetes, diabetic foot, infection, therapy.IX
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Diyabetik popülasyonda ayak enfeksiyonları önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir.Uygun klinik ve mikrobiyolojik değerlendirme, enfeksiyon varlığının ve şiddetininbelirlenmesinde kritik öneme sahiptir. Yeterli debridman ve diğer cerrahi prosedürleri takibenuygun antibiyotik tedavisi, diyabetik ayak enfeksiyonlarının yönetiminde köşetaşıdır.Ç.Ü.T.F Hastanesi Dahiliye Endokrinoloji Kliniği'nde 2004-2006 yılları arasındahastaneye yatırılan, enfeksiyon şiddeti Wagner 2 ile 4 arasında değişen diyabetik ayakenfeksiyonu olan hastalarda, iki antibiyotik rejiminin etkinliği ve yan etkilerini karşılaştırdığımızbu çalışmada, her bir hasta eşit olasılıkla iki ilaçtan birini alacak şekilde randomize edilerek,İmipenem / silastatin (Tienam ®) veya Piperasilin / Tazobaktam (Tazocin ®) tedavisi aldı.Çalışmaya alınan 62 hastadan toplam 89 bakteri izole edildi. Hastaların % 40,3'ündepolimikrobiyal üreme olurken, % 21'inde hiç üreme olmadı. İzolatların % 42,7'si gram pozitif, %57,3'ü gram negatif bakteri idi. Hastaların % 66'sında antibiyotik kullanma, % 40'ındahospitalizasyon öyküsü vardı. Tedavi grupları arasında üreyen mikroorganizmaların sıklığıyönünden anlamlı fark olmayıp, en sık izole edilen mikroorganizmalar Pseudomonas aeruginosa,Staphylococcus spp, Streptococcus spp ve Enterobacteriacea spp olarak bulundu.Enterobacteriacea suşlarında % 40 oranında GSBL pozitifliği saptanırken, Staphylococcussuşlarında % 75 oranında metisilin direnci bulundu.Piperasilin / Tazobaktam grubundaki hastaların % 60'ına ve benzer oranda İmipenem /silastatin grubundakilerin % 68,8'ine ampütasyon uygulandı. Enfeksiyon nedeniyle ampütasyonyapılan hastaların çoğu (% 63,6) Wagner sınıf 3 enfeksiyonu olan hastalardı.Her iki tedavi rejiminde klinik iyileşme oranları birbirine benzer olarak bulundu. Bunakarşın Piperasilin / Tazobaktam grubunda anlamlı ölçüde yüksek oranda yan etki profili görüldü.En sık saptanan yan etkiler sırasıyla nefrotoksisite (% 20), hepatotoksisite (% 16,7) vehematolojik yan etkiler (% 6,7) olarak belirlendi.Sonuç olarak her ikisi de geniş etki spektrumuna ve nispeten yüksek maliyete sahipantibiyotikler olan Piperasilin / Tazobaktam ve İmipenem / silastatin, özellikle şiddetli veyapolimikrobiyal ya da dirençli mikroorganizmaların neden olduğu düşünülen diyabetik ayakenfeksiyonlarının ampirik tedavisinde, nispeten düşük yan etki potansiyelleriyle güvenlekullanılabilecek ajanlardır.
Özet (Çeviri)
Foot infections are frequent causes of substantial morbidity and mortality in the diabeticpopulation. Appropiate clinical assesment and culturing of infections are critical in establishingthe presence and severity of infection. Following necessary debridement and other surgicalinterventions, appropriate antibiotic therapy is a cornerstone of managing the infected diabeticfoot.In the prospective, randomised, clinical trial of comparing the effectiveness and sideeffects of two antibiotic regimens, we assessed the patients with diabetic foot infections whoseinfection grade is between Wagner 2 and 4. Of 62 patients enrolled the study, we randomlyassigned patients Piperacillin / tazobactam or İmipenem / cilastatin. A total of 89 organisms wereisolated from 62 patients. Infections were polimycrobial in 40,3 % of patients while 21 % had nobacterial growth on culture. Of the microorganisms isolated, 42,7 % were gram positive while57,3 % were gram negative. Nearly 66 % of the patients had previous antibiotic therapy and 40 %had a hospitalisation history within 3 weeks of the study. The frequency of the microorganismsisolated from each therapy group was similar and the most commonly isolated pathogens werePseudomonas aeruginosa, Staphylococcus spp, Streptococcus spp and Enterobacteriacea spp.The presence of ESBL among the Enterebacteriacea isolates was 40 % while the methicillinresistance among Staphylococcus species was 75 %.Of the patients in Piperacillin / Tazobactam group, 60 % had undergone an amputationwhile the 68,8 % of the patients in the Imipenem / cilastatin group had. Most of the amputations (63,6 %) which were done as a consequence of infection, were among the patients whose infectiongrade was Wagner 3.Cure rates for the two treatment groups were similar when compared by clinical response.The side effects were more common in the Piperacillin / Tazobactam group and the most frequentones were nephrotoxicity, hepatotoxicity, and the haematological effects, respectively.As a result, because of the broad antibacterial spectrum and their relatively high cost, bothof Piperacillin / Tazobactam and Imipenem / cilastatin should be used for the empirical treatmentof diabetic foot infections primarily for those severe, and polymicrobial and/or caused by resistantorganisms. When their relatively low frequency of side effect kept in mind, they can be used withconfidence.