The effect of aerobic exercise on cognitive functions in individuals with multiple sclerosis
Multipl skleroz'lu bireylerde aerobik egzersizin bilişsel işlevlerin üzerine olan etkisi
- Tez No: 839180
- Danışmanlar: PROF. DR. CANER FEYZİ DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz, Kognisyon, Dalfampiridin, PASAT, MSNQ, Multipl sclerosis, Cognition, Dalfampridine, PASAT, MSNQ
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada multipl sklerozlu hastalarda sıkça görülen kognitif sistem tutulumunu ve bunun ölçümünde kullanılan belirli testler eşliğinde egzersiz öncesi ve sonrasında Dalfampiridin molekülünün etkisini belirlemeyi hedefledik. Multipl skleroz (MS) genç erişkinlerde merkezi sinir sisteminin (MSS) en sık görülen demiyelinizan hastalığıdır. MS'te sergilenen karakteristik duyusal ve motor işlev bozukluğuna ek olarak, bilişsel bozulma hastaların %40-70'inde görülür. Bilişsel bozukluk; MS seyrinin erken dönemlerinde ortaya çıkabileceği gibi yaşamın ilerleyen dönemlerinde de hayat kalitesini çoğu genç yaştaki hasta kitlesinde olumsuz etkileyen büyük bir faktördür. MS'in sadece fiziksel ve motor dizabiliteye yol açtığı düşüncesi yaygındır, oysa çok sayıda çalışmalar var ki kişide dikkat, kavramsal akıl yürütme, işlem verimliliği, bilgi işleme hızı, bellek, sözel akıcılık (lisan) ve yürütücü işlevleri de süreç içinde ciddi olarak etkileyebildiğini göstermiştir. Engelli hastalar, hastalıklarının getirdiği kısıtlamalarla başa çıkmak için adaptif stratejiler kullanmaya daha az eğilimlidir ve daha yüksek işsizlik, günlük görevlerinde devamsızlık, daha düşük sosyoekonomik kazanım düzeylerine sahiptirler. Fiziksel engellilikten bağımsız olarak dışarıdan sosyal desteğe daha çok ihtiyaç duymaktadırlar. Egzersiz eğitimi terimi, fiziksel uygunluğu ve fonksiyonel kapasiteyi korumak veya geliştirmek için uzun bir süre boyunca üstlenilen planlı, yapılandırılmış ve tekrarlı fiziksel aktiviteyi tanımlamak için kullanılır. Bu tanım, bisiklete binme veya yürüme gibi aerobik egzersiz eğitimini, progresif direnç egzersizini veya ağırlık çalışmasını, bazıları MS hastalarında incelenen geleneksel olmayan egzersiz eğitimini içermektedir. Çalışmamızda hasta kayıtlarından, demografik özellikler olarak; hastaların yaşı, cinsiyeti, vücut ağırlığı, boyu, çalışma ve eğitim durumu, yaşam alanı ele alındı. Değerlendirme formumuzda hastaların EDSS (Genişletilmiş Özürlülük Durum Ölçeği) skoru göz önünde bulunduruldu. Bu veriler ile hastaların nörokognitif foksiyonları üzerindeki değişiklik ölçekler eşliğinde kıyaslandı. Çalışmada hastalar tabakalı randomizasyon ile eşit ve homojen iki grupta incelendi. Tabakalamada kontrol grubu ilaç kullanmayan MS hastalarından teşkil ederken; çalışma grubu ise rutin tedavi kullanan (Dalfampiridin) hastalar üzerinden uygulandı. Egzersiz öncesi ve sonrası Paced Auditory Serial Addition Test (PASAT) ve Multipl Skleroz Nöropsikolojik (MSNQ) testleri ele alınmıştır. Egzersiz planlaması 8 hafta boyunca haftada 3 kez elektronik frenli bisiklet ergometresinde aerobik egzersiz yaptırılarak uygulanmıştır. Deneklere testten iki gün önce veya o gün herhangi bir egzersiz yapmamaları ve testten en az iki saat önce sadece hafif bir yemek yemeleri önerilmiştir. Her bir egzersiz seansı; • 5 dk ısınma= VO2 max ın % 30 unda • 20 dk egzersiz= VO2 max ın %70-80'ında • 5 dk soğuma şeklinde düzenlendi. Oksijen tüketimi (VO2), dakika ventilasyon (VE), oksijen satürasyonu (SaO2) kaydedildi. VO2max Değerlendirme: Maksimum aerobik kapasiteyi belirlemek için artışlı egzersiz testi kullanıldı. Stabilizasyon ve 25 W'ta 3 dakikalık bir ısınma süresinden sonra, yük tükenmeye kadar her 3 dakikada bir arttırılacaktır. Deneklere 50 r.p.m'lik bir krank hızı tutma talimatı verilecek ve sözlü olarak, egzersizi mümkün olduğu kadar devam ettirmeye teşvik edilecektir. Oksijen tüketimi (VO2), dakika ventilasyon (VE), oksijen satürasyonu (SaO2) kaydedilecektir. Paced Auditory Serial Addition Test (PASAT): Tempolu İşitsel Seri Toplama Testi olarak bilinen bu test, bilginin ilerleme hızı ve dikkat gücünü ölçmektedir. Multipl Skleroz Kognitif Fonksiyon Çalışma Grubu tarafından, MS'de kognitif fonksiyonları değerlendirmek için geliştirilmiş testlerden biridir. MSNQ: Benedict ve ark. tarafından geliştirilen, çeşitli sorulardan oluşan kognitif fonksiyonların değerlendirildiği bir testtir.
Özet (Çeviri)
"In this study, we aimed to determine the effect of the molecule Dalfampridine before and after exercise using specific tests employed to measure the frequently observed cognitive system involvement in individuals with multiple sclerosis (MS). Multiple sclerosis (MS) is the most common demyelinating disease of the central nervous system (CNS) in young adults. In addition to the characteristic sensory and motor dysfunction seen in MS, cognitive impairment is observed in 40-70% of patients. Cognitive impairment can manifest early in the course of MS and remains a significant factor negatively affecting the quality of life in many young patients. The common misconception is that MS only leads to physical and motor disability. However, numerous studies have shown that it can seriously affect attention, conceptual reasoning, processing efficiency, information processing speed, memory, verbal fluency, and executive functions over time. Disabled patients are less likely to employ adaptive strategies to cope with the limitations imposed by their illness and have higher rates of unemployment, absenteeism in daily tasks, and lower socioeconomic earnings. Regardless of physical disability, they require more external social support. The term exercise training describe planned, structured, and repetitive physical activity undertaken over an extended period to maintain or enhance physical fitness and functional capacity. This definition encompasses aerobic exercise training such as cycling or walking, progressive resistance exercise or weight lifting, and some non-traditional exercise training modalities examined in some MS patients. In our study, demographic characteristics such as age, gender, body weight, height, occupation, and education status, as well as living environment, were considered from patient records. The EDSS (Expanded Disability Status Scale) score of the patients was taken into account in our assessment form. Changes in patients neurocognitive functions were compared using scales. In the study, patients were examined in two equal and homogeneous groups through stratified randomization. In the stratification, the control group consisted of MS patients who did not use medication, while the study group was composed of patients receiving routine treatment (Dalfampridine). The PASAT and MSNQ cognitive tests were used before and after exercise. The exercise regimen was implemented over 8 weeks, with subjects engaging in aerobic exercise on an electronically braked bicycle ergometer three times a week. Participants were advised not to engage in any exercise on the day before or on the day of the test, and to consume only a light meal at least two hours before the test. Each exercise session was structured as follows: - 5 minutes warm-up at 30% of VO2 max - 20 minutes exercise at 70-80% of VO2 max - 5 minutes cooldown Oxygen consumption (VO2), minute ventilation (VE), and oxygen saturation (SaO2) were recorded. To assess VO2 max, an incremental exercise test was used to determine maximum aerobic capacity. After stabilization and a 3-minute warm-up at 25 W, the load was increased every 3 minutes until exhaustion. Subjects were instructed to maintain a crank speed of 50 rpm and were encouraged verbally to continue the exercise as long as possible. Oxygen consumption (VO2), minute ventilation (VE), and oxygen saturation (SaO2) were recorded. Paced Auditory Serial Addition Test (PASAT); is used to measure the rate of information processing and attention power. It is one of the four tests developed by the Multiple Sclerosis Cognitive Function Study Group to assess cognitive functions in MS, modified by Rao et al. MSNQ (Multiple Sclerosis Neuropsychological Questionnaire); is a test developed by Benedict et al. to assess various cognitive functions using various questions.