Üstün yetenekli çocuklarda mükemmelliyetçilik ve benlik algısı arasındaki ilişkiin incelenmesi
An incestigation of the relationship between perfectionisim and self concept to gifted children
- Tez No: 192729
- Danışmanlar: PROF.DR. NİLGÜN METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Zihinsel alanda üstün yetenekli çocuklar, Mükemmelliyetçilik, Benlik algısı, Gifted children, perfectionism, self concept
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
ÖZETBu araştırma , 12-14 yaş grubu (6., 7. ve 8. sınıf) , normal çocukların devamettiği okullarda eğitim gören ve üstün yetenekli tanısı konmuş çocuklar ile normalokullara devam etmekle birlikte Ankara, stanbul, Bursa, Sinop, Kastamonu illeri BilimSanat Merkezlerine devam eden üstün yetenekli tanısı konmuş , genel zihinsel alandaüstün yetenekli çocuklar oluşturmaktadır.Örneklem grubunda 49'u kız, 71'i erkek olmak üzere toplam 120 çocukbulunmaktadır. , Bu çocukların 52'si 6. sınıf, 47'si 7. sınıf, 21'i 8. sınıfa devametmektedir.Örneklemi oluşturan 120 çocuğa benlik kavramlarını değerlendirmek amacıylaPiers-Harris Benlik Kavramı Ölçeği (PHBK), Mükemmelliyetçilik düzeylerini ölçmekiçin ise Çok Boyutlu Mükemmelliyetçilik Ölçeği (MPS) uygulanmıştır. Elde edilenverilerin analizinde SPSS-WINDOWS istatistik programı kullanılmıştır. Istatistikselişlemlerde çoklu karşılaştırmalar için varyans analizi, ikili karşılaştırmalarda isekorelasyon katsayısı, t testi ile birlikte aritmetik ortalama, standart sapma kullanılmıştır.PHBK uygulaması sonuçlarına göre, örneklem grubundaki çocukların, benlikkavramı ortalamalarının yüksek ve cinsiyetler arasında anlamlı fark olduğugözlemlenmiştir. ?Kaygı? dışındaki alt faktörlerde cinsiyetler arasında anlamlı farkbulunmuştur, aynı zamanda sınıf düzeyi arttıkça kaygı düzeyinin de arttığı sonucunaulaşılmıştır.MPS ölçeği uygulaması sonuçlarına göre, örneklem grubundaki çocukların,mükemmelliyetçilik düzeylerinin yüksek olduğu, ancak cinsiyetler arasında anlamlıfarklılığın olmadığı görülmüştür. MPS ölçeğinin alt faktörlerine ilişkin bulgularda,kızların erkeklere göre daha ?düzenli? olduğu, erkeklerin ise ?davranışlardan şüpheetme? ve ?aile beklentileri? alt faktörlerinde daha yüksek ortalamaya sahip olduğugözlemlenmiştir.Örneklem grubundaki çocukların anne ve babalarının öğrenim düzeyleribakımından benlik kavramı ve mükemmelliyetçilikleri incelenmiş ve hem PHBKölçeğinin hem de MPS ölçeğinin toplam ve alt faktörlere ait ortalamaları arasında (MPSailesel eleştiri alt faktörü dışında) anlamlı bir fark bulunamamıştır.Araştırmaya alınan çocukların benlik kavramı ve mükemmelliyetçilikleriarasındaki ilişki incelenmiş ve mükemmelliyetçilik arttıkça, benlik saygısının azaldığısonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe sample of the study was costituted 12-14 aged (enrolls grades 6., 7. and 8.)gifted children who enrolls only regular schools and who enrolls regular schools andalso Since and Art Centers (Ankara, stanbul, Bursa, Sinop, Kastamonu).Total 120 gifted children who enrolls 52 of grade 6, 47 of grade 7, 21 of grade 8were 49 of girls and 71 of boys.In order to evaluate 120 gifted childrens? self concept and perfectionism levels,PHBK and MPS was applied respectively. SPSS windows statistical program was usedto analize data. In statistical analyzes, ANOVA, correlation, t-test and also, aritmeticmean, standart deviation was used.According to PHBK results it was revealed that means of self concept scoresgifted children are high and the difference between genders is significant except?anxiety? subfactor. Also there is a positive correlation between grade and anxietylevels.According to MPS results the level of perfectionism are high but, differencebetween gender is not significant. It was revealed that girls are more systematic thanboys but boys? scores at subfactors of ?expectation of family? and ?scepticisim? arehigh.The scores of MPS and PHBK of children were studied according to their fathersand mothers education levels and ıt was found that the difference between mean ofscores and parents? education level is not significant except MPS?s ?family critissm?subfactor.It has determined that there is a negative correlation between perfectionism andself concept.