Vankomisin ile teikoplaninin maliyet-minimizasyon analiziyle karsılastırılması
Comparative cost-minimization analysis of vancomycin and teicoplanin
  1. Tez No: 192730
  2. Yazar: AYLİN ACAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELEN YEĞENOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Teikoplanin, vankomisin, maliyet-minimizasyon analizi, farmakoekonomi, hastane formüleri, Teicoplanin, vancomycin, cost-minimization analysis, pharmacoeconomy, hospital formulary
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık İşletmeciliği ve Mevzuatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Vankomisin ile Teikoplanin'in maliyet-minimizasyon analiziylekarşılaştırılması. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Eczacılıkşletmeciliği ve Mevzuatı Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2006.Ülkemizde ve özellikle dünyanın pek çok gelişmekte olan ülkesinde sağlık hizmetleriiçin ayrılan bütçeler sınırlıdır. Bu nedenle, ilaçların akılcı bir biçimdekullanılabilmesi için, etkililik ve güvenirliliğin genel değerlendirmesinin yanı sırailaçla ilgili ekonomik değerlendirmelerin de yapılması gerekmektedir. Son yıllarda,metisiline dirençli stafilokokların artması, gram-pozitif bakterilerin daha sık olarakinfeksiyon etkeni olarak ortaya çıkmaları nedeniyle, bu tip infeksiyonlarıntedavisinde glikopeptidlerin kullanımı artmıştır. Bu çalışmanın amacı, hastaneyöneticisinin perspektifinden bakılarak, vankomisin ve teikoplaninin maliyetleri veetkililikleri açısından birbirleriyle karşılaştırılmasıdır. 16.07.2003-22.11.2004tarihleri arasında, Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi'nde yatarak 21'ivankomisin ve 49'u teikoplanin kullanılarak tedavi edilen 70 hastanın verileri,maliyet-minimizasyon analizi kullanılarak, retrospektif olarak değerlendirilmiştir.Yapılan ekonomik değerlendirmelerde, ilk ilaç tedavisi olarak teikoplanini kullananhastalarda, hasta başına ortalama tedavi maliyeti 1961.32 YTL (1480.58 ABD $)olarak hesaplanırken, vankomisin için hasta başına ortalama tedavi maliyeti 1714.83YTL (1294.50 ABD $) olarak hesaplanmıştır. Yapılan istatistiksel analiz sonucunagöre, vankomisin veya teikoplanin arasında hasta başına ortalama maliyetleraçısından anlamlı bir fark bulunmamıştır (z=-1.198, p=0.231). Bununla birlikte,hastane yöneticisinin, hastane formülerinde hangi ilacın yer alacağına karar verirken,vankomisinle görülen yan etkilerin daha fazla olduğunu ve teikoplaninin günde birkez kullanıma olanak tanıması gibi avantajlara sahip olduğunu da göz önündebulundurması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Comparative cost-minimization analysis of Vancomycin andTeicoplanin. Hacettepe University Institute of Health Sciences, M.Sci. Thesis inPharmacy Management and Legistation Programme, Ankara, 2006. In ourcountry and especially in many developing countries budgets allocated for health-care is limited. Thus, in addition to general efficacy and safety assessment of drugs,economic assessments must be done for rational drug use. In recent years, because ofincreasing number of methicillin resistant staphylococcus and higher incidence ofgram positive bacteria as a source of infection, use of glycopeptides in the treatmentof these infections has been increased. The aim of this study is to determine costs andeffects of two glycopeptide antibiotic therapy options - vancomycin or teicoplanin -in the treatment of gram positive hospital infections from the perspective of thehealth-care provider by using a pharmacoeconomic assessment methodology. Thedata including 70 inpatients? (29 vancomycin and 41 teicoplanin) findings who hadbeen treated and monitored in Hacettepe University Hospital between 16 July 2003and 22 November 2004 were retrospectively evaluated by using cost-minimizationanalysis. According to the economic evaluations, the average treatment cost perpatient was 1961.32 YTL (1480.58 ABD $) for teicoplanin and 1714.83 YTL(1294.50 ABD $) for vancomycin. Statistical analysis showed that there is nosignificant difference between teicoplanin and vancomycin in terms of costs (z= -1.198, p=0.231). However, when hospital directors are deciding on which drug toinclude in the hospital formulary, they should consider that the ADRs due to thevancomycin use are observed more. Another point that should be considered isteicoplanin has an advantage of administering only one dose per day.