Pediyatrik katarakt cerrahisinde topikal % 0.5'lik ketorolak oftalmik solüsyonunun postoperatif uzun dönem kullanımının arka kapsül kesafetini önlemede etkis: randomize, prospektif kontrollü klinik çalısma
Effect of long-term postoperative topical ketorolac 0.5% drops for the prevention of posterior capsule opacifcation in pediatric cataract surgery:a randomized, prospective controlled clinical trial
- Tez No: 192756
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CEM EVEREKLİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Katarakt, ketorolak, nonsteroid anti-inflamatuar ilaç, pediatrik, fakoemülsifikasyon, arka kapsül kesafeti, cerrahi, Cataract, ketorolac, nonsteroidal antiinflammatory drug, pediatric, phacoemulsification, posterior capsule opacification, surgery
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZETAmaç: Pediatrik katarakt cerrahisinde arka kapsülün korunup uzun dönemnonsteroidal anti-inflamatuar (NSA ) ilaçların kullanımının arka kapsül kesafetininönlenmesindeki etkisi ve bu sonuçların konvansiyonel primer posterior kapsülotomive ön vitrektomi yapılan olgular ile karşılaştırılması.Gereç ve yöntem: 2002-2006 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Tıp FakültesiGevher Nesibe Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim dalında gelişimsel katarakttanısı alan olgulardan yaşları 1 ile 7 arasında olan çocuklar çalışma kapsamına alındı.Olgular prospektif ve randomize olarak arka kapsülün korunup per- ve postoperatif 3ay boyunca topikal %0.5'lik ketorolak (ketorolac tromethamine, Acular®) damlaalanlar (1. grup) ve primer posterior kapsülotomi ve ön vitrektomi yapılan olgular (2.grup) olmak üzere oluşturuldu. Bilateral kataraktı olan hastaların bir gözü 1. gruptave diğeri 2. grupta yer aldı. Tüm olgulara fakoemülsifikasyon (FAKO) uygulandı vearka kamaraya katlanabilir akrilik göz içi lens (G L) implante edildi. 1. grupta yeralan gözlere %0.5'lik ketorolak damla topikal olarak ameliyat sonrası ilk iki haftagünde 12 kez, daha sonraki iki hafta günde 8 kez ve kalan 2 ay boyunca günde 4 kezkullanıldı. Diğer tedavi rejimleri her iki gurupta aynı şekildeydi. Ameliyat sonrasıdönemde görsel aksı kapatan ciddi arka kapsül kesafetinin gelişme sıklığı ve zamanıher grup için değerlendirilip biyomikroskobik muayene ve uyumlu olgulardafotoğrafla dokümante edildi.Bulgular: Yirmiyedi hastanın (15 kız, 12 erkek) toplam 38 gözü çalışma kapsamınaalındı. Çocukların 16'sı unilateral ve 11'ine ise bilateral katarakt sebebi ile cerrahiuygulandı. 1. gruptaki göz sayısı 20 iken 2. grupta 18 idi. 1. grupta yer alan olgularıncerrahi sırasındaki ortalama yaşı 38.1 ay (12 ay-72 ay) iken 2. grupta bu 34.2 ay (12ay-78 ay) idi (P > 0.05). Ortalama postoperatif takip süresi 26.3 ay (6 ay-48 ay) idi.Nd:YAG lazer kapsülotomi gerektiren klinik olarak önemli arka kapsül kesafeti 1.grupta 4 gözde (%20.0) gelişirken 2. grupta 2 gözde (%11.1) meydana geldi. Gruplararasında arka kapsül kesafeti görülme sıklığı yönünden istatistiksel fark yoktu (P >0.05).Sonuç: Pediatrik katarakt cerrahisinde arka kapsülün korunup per- ve postoperatifuzun dönem %0.5'lik ketorolak tromethamine damla kullanımının arka kapsülkesafetinin önlenmesinde veya geciktirilmesinde konvansiyonel primer posteriorkapsülotomi ve ön vitrektomi kadar etkin olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF LONG-TERM POSTOPERATIVE TOPICALKETOROLAC 0.5% DROPS FOR THE PREVENTION OF POSTERIORCAPSULE OPACIFCATION IN PEDIATRIC CATARACT SURGERY:A RANDOMIZED, PROSPECTIVE CONTROLLED CLINICAL TRIALABSTRACTPurpose: To evaluate the efficacy of long-term use of a topical nonsteroidal anti-inflammatory agent with the preservation of an intact posterior capsule for theprevention of posterior capsule opacification (PCO) and to compare the results witheyes underwent conventional primary posterior capsulotomy and anterior vitrectomyin pediatric cataract surgery.Materials and Methods: The eyes of children with cataract surgery wereprospectively and randomly assigned to receive postoperative 3-month topicalketorolac tromethamine 0.5% ophthalmic solution with the preservation of intactposterior capsule (group 1) or primary posterior capsulotomy combined with anteriorvitrectomy (group 2). In bilateral cases, one eye was included in group 1 and theother in group 2. All children had uneventful corneal small-incisionphacoemulsification with primary implantation of a foldable acrylic posteriorchamber intraocular lens (IOL). In group 1 eyes, topical ketorolac 0.5% was used 12times a day for the first two weeks, eight times a day for the next two weeks, andthen four times a day for the remaining two months. Other regiments were the samefor each group. The frequency and timing of severe PCO following surgery thatobscure the visual axis was evaluated for each group and documented by slit-lampexamination and photography.Results: A total of 38 eyes of 27 children (15 girls, 12 boys) underwentphacoemulsification and foldable IOL implantation. Sixteen children had unilateraland 11 cases had bilateral cataract surgery. All eyes were developmental casesdiagnosed between 1 and 7 years of age. There were 20 eyes in group 1 and 18 eyesin group 2. Mean pediatric age at surgery was 38.1 months (range, 12-72 months) ingroup 1 and 34.2 months in group 2 children (range, 12-78 months) (P > .05).Overall mean follow up duration was 26.3 months postoperatively (range, 6-48months). Clinically significant PCO that finally needed neodymium:YAG laserapplication developed in 4 eyes (20.0%) in group 1 and in 2 eyes (11.1%) in group 2,and the difference was not statistically significant (chi-square test, P > .05).Conclusions: Long-term postoperative use of topical ketorolac tromethamine dropswith the preservation of intact posterior capsule in pediatric cataract surgery was aseffective as conventional primary posterior capsulectomy and anterior vitrectomy forthe prevention of severe PCO with comparable YAG laser application rates, at leastduring the period used in this study.