Benign, sınırda ve malign pigmente deri lezyonlarının ayırıcı tanısında VEGF, BFGF, P-cadherin ve E-cadherinin rolü
Role of VEGF, BFGF, P-cadherin, and E-cadherin in differantial diagnosis of the benig,borderline , and malign pigmentted skin lesions
- Tez No: 192757
- Danışmanlar: PROF.DR. OLGUN KONTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: P-cadherin, E-cadherin, bFGF, VEGF, melanositiklezyonlar7, P-cadherin, E-cadherin, bFGF, VEGF, melanocytic lesions.9
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZETAmaç: Bu çalışmada patolojide sık rastlanan bir sorun olan malignmelanomayı, displastik nevüs ve melanositik nevüslerden ayırmada doku adezyonmolekülleri olan pan-?cadherin? (P-cadherin) ve epitelyal ?cadherin? (E-cadherin) ile?vascular endothelial growth factor? (VEGF) ve ?basic fibroblast growth factor?(bFGF) immünohistokimyasının yararlarını göstermeyi amaçladık.Materyal ve Metod: Bu çalışmada 24 melanositik nevüs, 34 displastik nevüsve 24 malign melanoma vakasında P-cadherin, E-cadherin, bFGF ve VEGFekspresyonu ile vakalar arasındaki boyanma şiddeti farklılıkları incelenmiştir.Bulgular: P-cadherin ve E-cadherin ekspresyonu melanositik nevüs vedisplastik nevüs vakaları arasında istatistiksel olarak anlamlı derecede farklıboyanma göstermiştir. Melanositik nevüs, displastik nevüs ve malign melanomavakalarında bFGF ekspresyonları arasında istatistiksel olarak anlamlı sonuçbulunamamıştır. Melanositik lezyonlardaki VEGF ekspresyonu melanositik nevüs vedisplastik nevüs ile malign melanoma vakaları arasında istatistiksel olarak anlamlıbir farklılık oluşturmaktadır.Her iki ?cadherin? molekülü ile melanositik nevüslerde zayıf pozitif,displastik nevüslerde orta şiddette ve kuvvetli pozitif boyanma paterni eldeedilmiştir. bFGF ile melanositik nevüs, displastik nevüs ve malign melanomavakalarında birbirine yakın boyanma paterni izlenmiştir. VEGF ile melanositik nevüsve displastik nevüs vakalarında çoğunlukla zayıf ve orta şiddette pozitif boyanma6elde edilirken malign melanoma vakalarında kuvvetli pozitif boyanma dikkatiçekmektedir.Sonuç: Bu çalışmada melanositik nevüs, displastik nevüs ve malignmelanoma vakaları P-cadherin, E-cadherin, ve VEGF immünohistokimyasalboyanmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar olduğu kanısına vardık.Bununla birlikte benign melanositik lezyonlarda da bu göstergeler ekspreseedilebilmektedir.Zor vakalarda başta VEGF olmak üzere P-cadherin ve E-cadherin'in beraberkullanılması ayırıcı tanıya yardımcı olabilecektir. Ancak halen en önemli ayırıcı tanıkriteri klasik histopatolojik inceleme olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAim: In this study we aimed that to investigate the usefullnessimmunohistochemical expression of VEGF, bFGF and tissue adhesion moleculessuch as, P-cadherin, E-cadherin, in differentiating the malignant melanoma fromdysplastic nevi, melanocytic nevi which is a common proplem.Materials and methods: In this study 24 melanocytic nevi, 34 dysplasticnevi and 24 malignant melanoma cases are analyzed for P-cadherin, E-cadherin,bFGF and VEGF expression and the staining intensity differences between them.Results: Expression of P-cadherin and E-cadherin showed statisticallysignificant difference between melanocytic nevi and dysplastic nevi cases. No cleardifference between melanocytic nevi, dysplastic nevi and malignant melanoma forthe expression of bFGF was observed. Melanocytic nevi, dysplastic nevi andmalignant melanoma cases demonstrated statistically significant difference forVEGF between each other.In melanocytic nevi weak positive staining, and in dysplastic neviintermediate strong positive staining was obtained with both of the cadherinmolecules. Melanocytic nevi, dysplastic nevi and malignant melanoma cases showedsimilar staining pattern for bFGF. Melanocytic nevi and dysplastic nevi casesmajority weak intermediate positive staining, and malignant melanoma cases strongpositive staining was obtained with VEGFConclusion: P-cadherin, E-cadherin and VEGF expression in melanocyticnevi, dysplastic nevi and malignant melanoma showed statistically significant8difference. However in benign melanocytic lesions these markers could beexpressed.The usage of P-cadherin, E-cadherin and especially VEGF could be helpfulfor differantial diagnosis in difficult cases. However conventional histopathologicexamination is still the most important method for differentiating these lesions.