Primer dirençli ve relaps akut myeloid lösemili hastalarda ema kemoterapi rejimine siklosporin eklenmesinin tedavi yanıtları, sağkalım ve toksisite üzerindeki etkisi
The effect of cyclosporine addition to ema chemotherapy regimen on the treatment responses, survival and toxicities of the patients with primary refractory and relapse acute myeloid leukemia
- Tez No: 192758
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Acute myeloid leukemia, multidrug resistance, Cyclosporine A
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZETAmaç: Bu çalışmanın amacı EMA ve EMA-CyA kemoterapi rejimlerinin etkinlik vetoksistesini karşılaştırarak EMA kemoterapi protokolüne ilaç direnci modulatorueklenmesinin tedavi yanıtlarına etkisi olup olmadığını araştırmaktır.Hastalar ve Yöntem: Relaps veya primer dirençli 52 AML hastası çalışmaya alındı.EMA-CyA kemoterapi protokolü alan 25 hasta ile EMA kemoterapi protokolü alan27 hastanın verileri retrospektif olarak değerlendirildi.Bulgular: EMA kolunda tam yanıt oranı %33.3 iken EMA-CyA kolunda bu oran%64 idi ( Ï 2 = 9.760, P=0.014). İki-yıllık hastalıksız sağkalım (DFS) EMAgrubundaki hastalarda %12 iken EMA-CyA grubundaki hastalarda %29 olaraksaptandı (p=0.034). Her iki grup hastalar arasında toplam sağkalım açısındanistatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. EMA-CyA kolunda hematolojik toksisitedaha fazla izlendi. Bununla birlikte mukozit, hiperbilirubinemi, ishal,kardiyotoksisite, nörotoksisite, serum kreatinin düzeylerinde artış gibi hematolojikolmayan toksisiteler her iki grup arasında benzerdi. EMA-CyA kolunda iki hastapnomoni ve serebral kanama nedeniyle kaybedilirken, EMA kolunda sadece bir hastaseptik şok nedeniyle kaybedildi.Sonuç: EMA rejimi ile birlikte ilaç direnci modulatoru olarak CyA kullanılmasıhastalar tarafından iyi tolere edilmiştir. EMA-CyA rejimi kullanan hastalarda yanıtoranları ve hastalıksız sağkalımlarda iyileşme gözlenirken, toplam sağkalımdadeğişiklik izlenmemiştir. EMA-CyA rejiminin OS'a etkisinin olmaması nedeniyle burejimle remisyona sokulan hastalar zaman kaybedilmeden allojenik kök hücretransplantasyonuna alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYAim: The objectives of this study were to compare the efficacy and toxicity of thecombination regimens of EMA with EMA plus cyclosporine-A (CyA) and to assessany benefit of cyclosporine (CyA) as a multidrug resistance modulator inrelapsed/refractory AML patients.Patients and Methods: A retrospective study was performed using CyA plus EMA(EMA-CyA) (n=25) versus EMA (n=27) to treat patients with relapsed or refractoryAML.Results: For the EMA-CyA versus EMA arms, complete response (CR) wasachieved in 64% versus 33.3% of patients, respectively ( Ï 2 = 9.760, P=0.014). Two-years-median disease-free survival (DFS) were 12% and 29% in EMA and EMA-CyA arm, respectively (p=0.034). There was no statistical significance in terms ofoverall survivals (OS) between the two groups. Greater hematologic toxicity wasobserved with EMA-CyA. However, non-hematologic toxicities included mucositis,hyperbilirubinemia, diarrhea, , cardiotoxicity, neurotoxicity, and reversible increasesin serum creatinine and bilirubin levels were similar in the two treatment arms. Twopatients experienced treatment-related deaths from pneumonia, and cerebralhemorrhage in EMA-CyA arm, and there is one treatment-related death because ofseptic shock for EMA arm.Conclusion: CyA combined with EMA is relatively well tolerated. The use of EMA-CyA regimen may improve the response rates of patients with relapsed or refractoryAML. Since CyA had not any effect on OS, allogeneic stem cell transplantationshould be considered in early post-remission period for those patients completeremission achieved.