Sigara dumanına maruz bırakılmıs sıçanlarda resveratrolün testis dokusundaki antioksidan etkisinin arastırılması
Evaluation of antioxidant effect of resveratrol on testicular tissue in rats which have exposed to cigarette smoke
  1. Tez No: 192766
  2. Yazar: HALUK SÖYLEMEZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAHYA MURAT UĞRAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara, resveratrol, testis42, Cigarette, resveratrol, testis44
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
VII- ÖZETSİGARA DUMANINA MARUZ BIRAKILMIŞ SIÇANLARDA RESVERATROLÜNTESTİS DOKUSUNDAKİ ANTİOKSİDAN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASIÇalışmanın amacı sigaranın erkek üreme sistemi üzerindeki olumusuz etkileriniortaya koymak ve bu olumsuz etkinin resveratrol ile ortadan kaldırılıp kaldırılmadığınıincelemek.Bunun için 32 tane erkek Wistar Albino sıçan kullanıldı. Hayvanlar 4 grubaayrılarak 6 hafta süren bir deney yapıldı. Birinci grup kontrol olarak belirlenerek, ikincigrup sadece sigara dumanına maruz bırakıldı. Üçüncü gruba sadece 10 mg/kgintraperitoneal resveratrol uygulandı. Son grup ise hem sigara dumanına maruz bırakıldı,hemde eşzamanlı 10 mg/kg intraperitoneal resveratrol uygulandı Deney sonundahayvanların tümü sakrifiye edilerek testisleri alındı. Yukarıda belirtilen etkileringösterilmesi için testis dokusunda biyokimyasal parametrelerden MDA, GSH, NOdüzeylerine bakıldı, histopatolojik olarak da dokular ışık mikroskobunda incelendi.Gruplar arasında hayvanların davranış şekillerinde ve tartı takibinde anlamlı bir farkResveratrol+sigara grubunda sadece sigara grubuna göre MDAgörülmedi.seviyelerinde düşüş gözlendi ve buda resveratrolün lipid peroksidasyonu üzerine etkisiolduğunu gösterdi. Sigara grubunda GSH seviyesinde anlamlı düşüş veresveratrol+sigara verilen gruptaki GSH seviyesindeki artış ise resveratrolünantioksidan ve serbest radikal süpürücü etkisini gösterdi. NO seviyeleri hiçbir gruptadiğerlerinden istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklılık göstermedi. Işık mikroskopisiile yapılan histolojik incelemede kriter olarak seminifer tübüllerdeki spermatogenezi41gösteren Johnsen skoru baz alındı ve sadece sigara verilen gruptaki toplam Johnsenskoru diğer gruplardan anlamlı olarak düşük bulundu.Sonuç olarak; sigara dumanına maruz bırakılmış sıçanlarda testiste oksidatifstresin ortaya çıktığı ve resveratrolün direk veya dolaylı antioksidan etkileriyle bu hasarıönlemede etkili olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
VIII-SUMMARYEVALUATION OF ANTİOXİDANT EFFECT OF RESVERATROL ONTESTICULAR TİSSUE İN RATS WHİCH HAVE EXPOSED TO CIGARETTESMOKEThe aim of this study was to investigate the negative effects of cigarette on malereproductive system and to evaluate if resveratrol could remove this negative effects ornot.32 male Wistar Albino rat were used in this study. Adult male rats were dividedinto four grups and the experiment have done during 6 weeks. Animals in Group I wereused as control. Rats in Group II were exposed to cigarette smoke only and rats in InGroup III were received daily intraperitoneal injections of resveratrol (10 mg/kg·d)only. Animals in Group IV were both exposed to cigarette smoke daily and receivedintraperitoneal injections of resveratrol (10 mg/kg·d). At the end of the experimentalperiod the rats were sacrificied. Testes of all rats removed with standart method. To seethe previously described effects MDA, GSH and NO levels were measured on testiculartissue and tissues were investigated on the light microscope.Fallow-up of behaviour and weight of rats were no significant difference amongof all groups. Rats in group IV MDA levels were lower than rats in group II. This wasshown that resveratrol have effect on lipid peroxidation. GSH levels were significantlylower in group II than the other groups. The increase of GSH levels in group IV wereshown that resveratrol have antioxidant and free radical scavenger effects. NO levelswere no statisticly difference among all groups. The criteria of histolocigal evaluation43with light microscope was accepted as Johnsen score which shows spermatogenesis inseminiferous tubules . Only rats in group II total Johnsen score was significantly lowerthan the others.These results suggest that oxidative stres have shown on rat?s testes which wereexposed to cigarette smoke and resveratrol has preventive effects on this demage withdirect or indirect antioxidant activity.