Premenstruel sendrom tedavisinde vitex agnis castus ve etinil östradioldrosp irenon etkinliklerinin karsılastırılması
Ethinyl estradiol-drospirenon versus vitex agnus-castus extract in efficacy of the treatment of premenstrual syndrome
  1. Tez No: 192772
  2. Yazar: MUSTAFA KAPLANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MERAL ABAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Etinil östradiol-drospirenon, Etkinlik, PremenstruelSendrom, Vitex agnus-castus, ethiniyl estradiol-drospirenone, Efficacy, Premenstrual Syndrom, Vitex agnus-castus
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZETPremenstruel sendrom, menstruel siklusun geç luteal fazında meydana gelen,tahmin edilebilir fiziksel ve duygulanım semptomları ile karakterize olan siklik birbozukluktur. Etyolojisi tam olarak bilinmemekle birlikte tedavisinde birçok tedaviprotokolü uygulanmaktadır.Bitki meyvesi ekstresi olan vitex agnus-castus ve yeni düşük doz kombine tiporal kontraseptif olan etinil östradiol-drospirenon'un premenstruel sendromtedavisinde etkin olduğu bildirilmiştir. Ancak vitex agnus-castus ve etinil östradiol-drospirenon'un premenstruel sendrom tedavisinde etkinliği plasebo kontrollü olarakkarşılaştırılmamıştır.PMS semptomları nedeni ile tedavi öncesi ardarda gelen 2 semptomatikmenstruel siklus izleminden sonra DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual ofMental Disorders 4 edit; Tanısal ve statistiksel Tanısal El Kitabı 4. sürüm)kriterlerine göre premenstruel sendrom tanısı alan 120 hastaya random olarak vitexagnus-castus, etinil östradiol-drospirenon ve plasebo 3 ay süreyle verildi. Hastalarıntedavi öncesi ve sonrası fiziksel ve duygusal belirtilerindeki değişimler karşılaştırıldı.Değerlendirmede VAS (Visual anolog skala) kullanıldı.Vitex agnus-castus ve etinil östradiol-drospirenon grupları ile plasebo grubuarasında istatistiksel olarak belirgin farklılık vardır ve genel premenstruel sendromsemptomlarında daha etkinlerdi. Vitex agnus-castus ve etinil östradiol-drospirenon'unetkinliği, premenstruel sendrom semptomlarının tedavisinde benzerdi ancak şişkinlikve konsantrasyon zorluğunda Vitex agnus-castus daha etkinken etinil östradiol-drospirenon ağlama ataklarında daha etkindir.Vitex agnus-castus ve etinil östradiol-drospirenon, premenstruel sendromtedavisinde eşit etkinlikte kullanılabilir. Vitex agnus-castus'un yan etki insidansı etinilöstradiol-drospirenon'dan daha az olduğundan dolayı premenstruel sendromtedavisinde vitex agnus-castus, etinil östradiol-drospirenon'a tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEthinyl Estradiol-Drospirenon versus Vitex Agnus-Castus Extract inEfficacy of the Treatment of Premenstrual SyndromePremenstrual syndrome is a cyclic disorder characterized by predictable moodand physical symptoms that occur in the late luteal phase of the menstrual cycle. Theetiology of premenstrual syndrome remains unknown but several treatment protocolsare being used in treatment of premenstrual syndrome.Extracts of the fruits of chaste tree, vitex agnus-castus, and new low dosecombine type oral contraceptive, ethiniyl estradiol-drospirenone, are decleratedeffective in treatment of premenstrual syndrome. But the effectivity of vitex agnus-castus and ethiniyl estradiol-drospirenone are not compared by plasebo controlled inpremenstrual syndrome treatment.Due to PMS symtoms, after the consecutive two months symptomaticmenstrual cycle of persecuation; 120 patients, who are diagnosed as premenstrualsyndrome by DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders 4 edit)criteria, are randomize treated by vitex agnus-castus, ethiniyl estradiol-drospirenoneand plasebo three month duration. The psysical and affective symptoms of patientsare compared before and after treatments. VAS (Visual anolog scale) was used inthe evaluation.There was statistically significant difference between vitex agnus-castus andethiniyl estradiol-drospirenone groups with plasebo and more effective for generalpremenstrual syndrome symptoms. The efficacy of vitex agnus-castus and ethiniylestradiol-drospirenone was similar in the treatment of premenstrual syndromesymptoms but vitex agnus-castus more effective for bloating and concentrationdifficulties while ethiniyl estradiol-drospirenone was more effective for crying attacts.Vitex agnus-castus and ethiniyl estradiol-drospirenone can be use equallyeffective in premenstrual syndrome treatment. The side effect incidence of vitexagnus-castus was lower than ethiniyl estradiol-drospirenone due to vitex agnus-castus can be prefered than ethiniyl estradiol-drospirenone in premenstrualsyndrome treatment.