Toraks kitlelerinde bilgisayarlı tomografi eşliğinde perkütan ko-aksiyal kesici iğne biyopsisi ( uygulama, sonuçları ve komplikasyonların değerlendirmesi)
Co-axial needle biyopsi with computed tomography at torax mass's (performing, results and evaluation of the complications)
  1. Tez No: 192783
  2. Yazar: AYHAN ŞENOL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ASLAN BİLİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Transtorasik, Kitle, Biyopsi, ğne
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZETBu çalışmada Dicle Üniversitesi Radyoloji Anabilimdalında Eylül 2004-Kasım2006 tarihleri arasında yapılan toraks kitlelerine yönelik BT eşliğinde Ko-aksiyalkesici iğne biyopsilerinin uygulaması, sonuçları ve komlikasyonları değerlendirilmiştir.Çalışmada 30-70 yaş aralığında 58 hastaya 61 kez girişim uygulanmıştır.Alınan patoloji sonuçlarına göre lezyonlardan 19'u (%32.8) benign, 39'u(%67.2) malign olup, spesifik tanı alanların sayısı 44 (75.9) olup benign ve malignpatolojilerde sırasıyla 9 (%47,4) ve 35 (%89,7) olarak bulundu. Tanısal doğrulukoranı %87.5 tir.şlem esnası ve sonrasında hastalarda komplikasyon olarak pnömotoraks 9(%16.1) parankimal hemoraji 5 (%15.6) ve hemoptizi 2 (%3.6) hastada izlenmiştir.Geçilen parankim mesafesine göre 2 cm ve üzerinde parankim geçişlerindepnömotoraks insidansında anlamlı farklılık saptanmıştır.Konturu düzensiz ve lobule olarak tanımlanan lezyonlarda patoloji sonucundamalignite oranı yüksekliği de istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.Çalışmanın sonucu , akciğer kitlelerinin tanısında BT rehberliğinde kesici ko-aksial sisteme sahip kesici iğne biyopsilerinin uygulaması kolay, tanısal doğrulukoranı yüksek, komlikasyon oranı düşük bir yöntem olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Summary:In this study in Dicle University Radiology Department fromSeptember 2004 to November 2006 performances, complications andresults of co-axial cutter needle biopsy procedure to thoracic masses wereevaluated. 61 needle biopsy were performed to 58 patients between theages 30-70.Pathology studies showed 19 (% 32.8) benign, 39 (% 67.2) malignlesions, and specific diagnoses were provided in 44 (% 75.9) patientswhich contained 9 (%47.4) malign and 35 (% 89.7) benign lesions.Diagnostic specificity was 87.5 percent.Complications of this procedure were determined as pneumothoraxin 9 (% 16.1), paranchymal hemoragie in 5 (% 15.6) and hemopthisia in2 (% 3.6) patients.Incidence of pneumothorax was determined significiantly higher atthe cases in which paranchymal distance passed through was over 2 cm.Masses, defined with irregular contures and lobulations wereresulted with statistically higher malignity rates in pathology studies.In conclusion, at the diagnosis of thoracic masses computedtomography guided needle biopsy with cutter co-axial system is a methodwith easy performance, high diagnostic accuracy rates and lowcomplication rates.