BT eşliğinde koaksiyel yarı otomatik kesici iğne tekniği ile transtorasik akciğer biopsisi: Histopatolojik sonuçları, komplikasyon oranları ve komplikasyonları etkileyen faktörler
Transtorasik lung biopsy with CT guided coaxial semi-automatic cutter needle technique: histopathologic results, complication rates and factors affecting complications
- Tez No: 440068
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN TEKBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Transtorasik, Kitle, Biyopsi, iğne, Transthoracic, Mass, Biopsy, Needle
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Bu çalışmada Ocak 2009- Aralık 2015 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyodiagnostik Anabilim Dalı'nda 251 BT eşliğinde perkütan transtorasik biyopsi uygulaması, sonuçları ve komplikasyonları değerlendirilmiştir. Çalışmada 4-94 yas aralığında 243 hastaya 251 kez girişim uygulanmıştır. Alınan patoloji sonuçlarına göre lezyonlardan 40'ı (%15,9) benign, 160'ı (%63,7) malign olup 24 (%9,6) hastada histopatolojik tanı elde edilememiştir. İslem esnası ve sonrasında hastalarda komplikasyon olarak 63 (%25,1) hastada pnömotoraks, 93 (%37,3) hastada parankimal hemoraji izlenmistir. Pnömotoraks gelişen 63 hastadan 6 sında tedavi olarak toraks tüpü uygulandı. Diğer komplikasyonlar spontan geriledi. Pnömotoraks sayısı ile lezyon derinliği arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Ayrıca parankimal hemoraji sayısı ile lezyon derinliği ve lezyon boyutu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. İncelenen diğer etkenler ile komplikasyonlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç olarak; yarı otomatik biyopsi iğnesi ile BT rehberliğinde uygulanan perkütan transtorasik biyopsilerin en yaygın komplikasyonları pnömotoraks ve parankimal hemorajidir. Lezyon boyutu ve biyopsi traktında geçilen parankim mesafesi komplikasyon gelişimini etkileyen en önemli faktörlerdir. Akciger kitlelerinin tanısında yarı otomatik iğne ile yapılan BT eşliğinde perkütan transtorasik biyopsinin uygulaması kolay, tanı koyma oranı yüksek, komplikasyon oranı düsük bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, we evaluated the results and complications of 251 transthoracic CT-guided percutaneous biopsy procedures that were performed between January 2009- December 2015 at Dicle University Faculty of Medicine Department of Radiology. 251 procedures were performed in 243 patients with an age range of 4 to 94. Histopathological examination of lesions was benign in 40 (15.9%) cases, malignant in 160( 63.7 %) cases and a final diagnosis could not be established in 24 (9.6%) cases. 63 (25.1%) cases developed pneumothorax and 93 (37.3%) cases suffered parenchymal hemorrhage as a complication during or after the procedure. 6 cases out of 63 incidences of pneumothorax underwent chest tube intervention . Other complications regressed spontaneously. Statistically significant association found between lesion depth and the number of pneumothorax incidents. Additionaly, statistically significant association was found between lesion depth and the number of parenchymal hemorrhage and lesion size. There was no statistically significant association between complications and other factors investigated. In conclusion, the most common complications of percutaneous transthoracic biopsy performed with a semi-automatic biopsy needle under CT guidance are parenchymal hemorrhage and pneumothorax. The size of the lesion and the depth of lesion within the parenchyma were the most important determinants of complication rates. percutaneous transthoracic biopsy with a semi-automatic biopsy needle under CT guidance is easy to perform, has high diagnosis rates and has low complication rates in diagnosis of lung masses.