Alabalık seminal plazmasının koç spermasının spermatolojik özellikleri ve viabilitesi üzerine etkisi
The effect of trout seminal plasma to ram sperms spermatological properties and viability
  1. Tez No: 192796
  2. Yazar: MERAL GÖKDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA KEMAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ram, diluent, trout seminal plasma, spermatological properties
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı​
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZETALABALIK SEM NAL PLAZMASININ KOÇ SPERMASININ SPERMATOLOJ KÖZELL KLER VE V AB L TES ÜZER NE ETK SDeğişik oranlarda alabalık seminal plazması içeren koç sperması TR S ilesulandırılarak 40C'ta 72 saat süresince spermatozoon viabilitesi, motilite ve akrozombütünlüğü yönünden incelendi. Pooling yapılan sperma TALP ile sulandırıldıktan sonrasantrifüj yapılarak TALP ve koç seminal plazması ortamdan uzaklaştırıldı. Kalansperma 4 gruba bölündü. Birinci grup sperma miktarına göre oranlanan TR S ile diğer3 grup ise sperma miktarına göre %20, %40, %60 oranlarda alabalık seminal sıvısı veardında TR S ile sulandırıldı. Sulandırma sonrası bütün gruplar 2 saatte +4ºC'yedüşürüldü. Pooling,santrifüj ve sulandırma sonrası 4ºC sonrasında ve 72. saatin sonunakadar 12 saatte bir örnekler alındı. Bu örneklerde motilite, ölü spermatozoon veakrozom bozuklukları oranına bakıldı. Çalışma sonucunda elde edilen verilerinistatistiksel açıdan değerlendirilmeleri için Statistica programı kullanıldı. Sonuçlarortalama ve standart hata (±SEM) değerleri olarak sunuldu ve ortalamaların±güvenilirlikleri açısından t-Test uygulandı. Aynı zamanda fark analizi olan ConfidenceInterval Test uygulandı ve sonuçlar grafikler halinde sunuldu. Kontrol, %20, %40 ve%60 seminal sıvı ilaveli grupların arasındaki farklar için varyans analizi (ANOVA)uygulandı ve sonuçlar LSD ile test edildi. 10 tekrarlı yapılan çalışmanın sonucundamotilite değerlendirildiğinde 24. saate kadar kontrol, 24. saatten sonra %20 alabalıkseminal plazmalı grup daha iyi sonuç verdi. Canlı spermatozoon oranı 24. saatten sonra%40 grubunda diğer gruplara göre daha iyi sonuçlar verdi. Akrozom yönünden %20ve %40 alabalık seminal sıvısı içeren gruplarda diğer gruplara göre olumlu sonuçlaralındı. Alabalık seminal plazmasının farklı sulandırıcılarla ve farklı oranlar denenerekyeni çalışmaların yapılmasında ve bu çalışmaların in vivo ortamda dondurma ve fertilitedenemeleriyle desteklenmesinin yararlı olabileceği düşünülmektedir.Anahtar kelime: Koç, sulandırıcı, alabalık seminal plazması, spermatolojik özellikle
Özet (Çeviri)
SUMMARYTHE EFFECT OF TROUT SEMINAL PLASMA TO RAM SPERMSSPERMATOLOGICAL PROPERTIES AND VIABILITYRam sperm containing different ratios of trout seminal plasma and TRIS dilutionpreserved at 4ºC was observed for 72hours with reference to spermatozoon viability,motility, and achrosomatic stability. Pooled sperm was diluted with TALP; TALP andram seminal plasma removed by centrifuge. Sperm so obtained was divided into4groups. Group1 sperm were diluted by TRIS diluent at ratio determined by spermquantity. The remaining three groups of sperm were diluted by trout seminal plasma atrespectively 20%, 40%, and 60% and by TRIS as determined by sperm quantity. 2hours upon dilution, all groups were reduced to +4ºC. Samples were obtainedrespectively after pooling, centrifugation, and diluting, at 4ºC and every 12hoursthereafter until the 72nd hour inclusive. Samples were examined regarding motility,spermatozoon death, achrosomatic stability. Final data was statistically evaluated byStatistica software. Results are presented in median and standard deviation (±SEM)±values, t-test was implemented for median reliability. Confidence Interval Test wasimplemented for differential analysis and results presented graphically. ANOVA wasimplemented for identifying varience between control group and 20%, 40%, and 60%seminal plasma added groups. Results were tested by LSD (Least SignificantDifference). Motility evaluation after the study had been repeated 10 times, indicatedthat while the control group yielded better result up to the 24th hour, the 20% troutseminal plasma added group yielded better result after the 24th hour. Spermatozoondeath in the 40% group yielded comparatively better result after the 24th hour. Inachrosomatic stability yielded better results in the 20% and 40% trout seminal plasmaadded groups. Furher research is in order using trout seminal plasma with diluents invarying ratios, supported by freezing and fertility experiments in in vivo environment.