Voiding sistoüretrografi ile vesikoüreteral reflü ve alt üriner sistem değişikliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of vesicoureteral reflux and lower urınary tract abnormalities by voiding cystourethrography
- Tez No: 192854
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA KEMAL DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Vesikoüreteral reflü, voiding sistoüretrografi, DMSA sintigrafi, alt üriner sistem disfonksiyonu, Vesicoureteral reflux, voiding cystourethrography, DMSA scintigraphicimaging, lower urinary tract dysfunction
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZETÇalışmamızın amacı, alt üriner sistem disfonksiyonu ve vesikoüreteral reflü ön tanılıolgularda voiding sistoüretrografinin tanısal değerini araştırmak, reflü saptanan ve normalolguların dimerkaptosüksinik asit sintigrafik incelemede parankim hasarı varlığı ile olanilişkilerini ve reflü derecesiyle parankimal hasar arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir.Çalışma kapsamına alınan olguların 73'üne voiding sistoüretrografi, ultrasonografi vedimerkaptosüksinik asit sintigrafi, 42'sine voiding sistoüretrografi ve ultrasonografi, 13'üneise voiding sistoüretrografi ve dimerkaptosüksinik asit sintigrafisi yapıldı. İstatikseldeğerlendirilmede ki-kare analizi, risk hesaplamalarında Odds Ratio kullanıldı. Voidingsistoüretrografinin reflü varlığını saptamadaki duyarlılık, özgüllük, pozitif prediktif değer,negatif prediktif değer, doğruluk oranları hesaplandı.Voiding sistoüretrografinin duyarlılık değeri %45.9, özgüllük değeri %91.8, pozitifprediktif değeri %81, negatif prediktif değeri %69.2 olarak saptandı; doğruluk oranı %72.1olarak bulundu. Voiding sistoüretrografi ile reflü saptanan olgularda skar oluşumunun reflüizlenmeyen olgulara göre OR=9,6 (%95 GA: 2,8-32,1) kat daha fazla olduğu ve yüksekdereceli (derece 3-5) reflüsü olanlarda parankim hasarı gelişme sıklığının düşük derecelilereoranla anlamlı derecede daha yüksek olduğu belirlendi (p0.05). Reflüsıklığı ve DMSA `da patoloji varlığı açısından olgular 5 yaş altı ve üstü olarakdeğerlendirildiğinde anlamlı fark saptanmadı (p>0.05).Sonuç olarak, vesikoüreteral reflü araştırılmasında reflüyü derecelendirerektanımlayan, diğer yöntemlerle görüntülenemeyen üretra ve mesanenin anotomik vefonksiyonel yapısı hakkında bilgi vererek tedavinin yönlendirilmesine yardımcı olabilenvoiding sistoüretrografi altın standarttır.Dimerkaptosüksinik asit sintigrafi, özellikle yüksekdereceli reflülerde ve reflü gösterilmeyen tekrarlayan idrar yolu infeksiyonu varlığında böbrekhasarının belirlenebilmesi için voiding sistoüretrografi ile kombine edilebilir. Ultrasonografiise yalnız başına vesikoüreteral reflü ve eşlik eden böbrek hasarını göstermede yetersizkalmaktadır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF VESICOURETERAL REFLUX AND LOWERURINARY TRACT ABNORMALITIES BY VOIDINGCYSTOURETHROGRAPHYSUMMARYIn this study, we evaluated the usefulness of voiding cystourethrography in thediagnosis of the cases with the initial diagnosis of lower urinary tract dysfunction andvesicoureteral reflux. By using dimercaptosuccinic acid scintigraphic imaging technique, Wealso evaluated the relationship between the degree of reflux and parenchymal damage ofkidneys in those cases with or without vesicoureteral reflux.Seventy three of the cases were examined by both voiding cystourethrography andultrasonography and also dimercaptosuccinic acid scintigraphic imaging and 42 of the casesby both voiding cystourethrography and ultrasonography and 13 of them by both voidingcystourethrography and dimercaptosuccinic acid scintigraphic imaging. Data were analyzed2by tests and odds ratios were used to assess the risk.Sensitivity, specificity, positive and negative predictive ratio, accuracy ratio wereobtained as 45.9, 91.8, 81, 69.2 and 72.1 % respectively. We found parenchymal scar OR=9,6(95% GA:2,8-32,1) times more in cases with than those without reflux by voidingcystourethrography. The possibility of parenchymal damage was statistically significantlydifferent in cases with high (grade 2-3) than low degree reflux (p< 0.001). There was nostatistically significant difference between the urinary tract infection and reflux orparenchymal damage (p> 0.05). There was no statistically significant difference betweenfrequency of reflux and pathology in dimercaptosuccinic acid scintigraphic imaging if thecases were analyzed in terms of age (older or younger than 5) (p> 0.05).In conclusion, voiding cystourethrography, which allows grading of reflux, is goldstandard for investigating vesicoureteral reflux and it is useful for the management of therapysince it gives information about anatomic and functional details of urethra and bladder thatcan?t be shown by other methods. Dimercaptosuccinic acid scintigraphic imaging can be usedin conjunction with voiding cystourethrography to evaluate renal damage in the cases withhigh degree reflux and the patients with recurrent urinary infection. Ultrasonography, solely,is an insufficient method to show vesicoureteral reflux and renal damage.