Genel anestezi altında abdominal cerrahi geçirecek olgularda inhalasyon ajanlarına eklenen deksmedetomidin, remifentanil ve ketamin infüzyonlarının intraoperatif ve postoperatif etkileri
The intraoperative and postoperative effects of dexmedetomidine, remifentanil and ketamine infusions addied to inhalational agents in patients undergoing abdominal surgery under general anesthesia
- Tez No: 192866
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞİN ALAGÖL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Genel anestezi, abdominal cerrahi, deksmedetomidin, remifentanil, ketamin, intraoperatif etkiler, postoperatif etkiler
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZETAbdominal cerrahi uygulanacak, yaşları 19-80 arasında değişen, ASA I-II grubundan80 olgu randomize olarak dört gruba ayrıldı.Operasyondan 45 dakika önce İM 0.5mg atropin ve 0.05mg/kg midazolampremedikasyonu; operasyon masasında non-invazif kan basıncı, 3 yollu EKG, pulsoksimetrimonitörizasyonu uygulanan olguların başlangıç kalp hızı, sistolik-diyastolik arter basınçları(KTA, SAB, DAB), O2 satürasyonları (SpO2)ve bispektral indeks (BİS) değerleri kaydedildi.Grup I'e 0.5µg/kg/sa deksmedetomidin, Grup II'ye 0.1µg/kg/dk remifentanil, Grup III'e 0.1mg/kg/sa ketamin, Grup IV'e % 0.9 NaCl infüzyonu başlatıldıktan 5dk sonra anesteziindüksiyonunda iv 2mg/kg propofol ve 0.5mg/kg atrakuryum uygulandı. Endotrakealentübasyondan sonra 8ml/kg tidal volüm, 12 solunum/dakika frekans ile mekanik ventilasyonbaşlatıldı. Anestezi idamesi, BİS 40-60 olacak şekilde sevofluran ve %50 O2/hava ile (GrupI,II,III); sevofluran ve %50 O2/N2O ile (Grup IV) sağlandı. SAB ve KTA, başlangıçdeğerinden %25 arttığında 50µg fentanil iv uygulandı. Hasta operasyon masasına alındığında;indüksiyondan önce ve sonra, entübasyondan sonra, insizyondan önce ve sonra, operasyonun10, 20, 30 ve 40.dk.larında, ekstübasyondan önce, hemen ve 5dk sonra; SAB, DAB, OAB,KAH, SpO2 ve BİS değerleri kaydedildi.Ciltaltı sütürasyonuna geçildiği safhada dört grupta da infüzyon sonlandırıldı.Tüketilen sevofluran (mg) ile fentanil (µg) miktarları kaydedildi. Postoperatif analjezi için50mg tramadol iv bolus uygulandı, HKA hazırlandı. İnfüzyonun kesilmesi ile; ekstübasyon,göz açma, verbal uyarıya yanıt ve oryantasyonun dönmesi arasındaki süre (dk) kaydedildi.Derlenme, 5, 10, 15.dklarda Aldrete skorları ile izlendi. Olguların KTA, SAB, DAB, SpO2,ağrı düzeyleri (vizüel analog skala:VAS) 1 saat süreyle izlendiler.Remifentanil grubu entübasyona; ketamin grubu da ekstübasyona hemodinamik yanıtıminimal bulundu (p>0.05)..İntraoperatif fentanil tüketimi ilaç uygulanan gruplarda kontrolgrubundan düşük bulundu (p0.05).
Özet (Çeviri)
THE INTRAOPERATIVE AND POSTOPERATIVE EFFECTS OFDEXMEDETOMIDINE, REMIFENTANIL AND KETAMINEINFUSIONS ADDIED TO INHALATIONAL AGENTS IN PATIENTSUNDERGOING ABDOMINAL SURGERY UNDER GENERALANESTHESIASUMMARYEighty patients undergoing abdominal surgery who were aged between 19-80 and inASA group I or II were randomised to four groups. Patients were premedicated with 0.5mgatropine and 0.5mg/kg midazolam 45 min.prior to operation and at the theatre they weremonitored with non-invasive blood pressure, ECG (3 loads) and pulsoxymetry. The initialmeasurements of heart rate, systolic and diastolic pressures (HR, SAP, DAP), peripheraloxygen saturation (SpO2) and bispectral index values (BIS) were recorded. Patients received0.5µg/kg/h dexmedetomidine (Group I), or 0.1µg/kg/min remifentanyl (Group II), or0.1mg/kg/h ketamine (Group III), or saline (Group IV) infusions 5 min.prior to inductionwhich was performed with İV propofol 2mg/kg and atracurium 0.5mg/kg. After trachealintubation, mechanical ventilation was started by using tidal volume 8ml/kg and 12breaths/min. Maintenance of anesthesia was performed with sevoflurane and 50% O2/air(Groups I,II,III) or sevoflurane and O2/N2O (Group IV) for maintaining BIS between 40 and60. Fifty µg İV fentanyl was administered to a patient with SAP and/or HR elevated 25% ofinitial values. SAP, DAP, HR, SpO2 and BIS were recorded at: initially; before and afterinduction; after intubation; before and after incision; at 10, 20, 30 and 40th minutes ofoperation; before, immediately after and 5minutes extubation. In four groups, infusions werestopped during subcutaneous suturation. Sevoflurane (g) and fentanyl (µg) consumptionswere recorded. Fifty mg tramadol İV was administered for postoperative analgesia and thePCA device was programmed. Time (min) from the end of infusion to: extubation, eyeopening, response to verbal stimuli and, orientation. Recovery was monitored with Aldrete?sscoring at postoperative 5, 10 and 15th minutes.