Abdominal histerektomi olgularında genel anestezi yönetiminde surgical pleth index ve pupillometri yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of surgical pleth index and pupillometry methods in general anesthesia management in abdominal hysterectomy cases
- Tez No: 662214
- Danışmanlar: PROF. DR. RUHİYE REİSLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Surgical pleth indeks, Pupillometri, anestezi derinliği, intraoperatif ağrı monitörizasyonu, analjezi, opioide bağlı hiperaljezi, Surgical pleth index, Pupillometry, the depth of anesthesia, intraoperative monitoring of pain, analgesia, opioid-induced hyperalgesia
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Bu çalışmamızın amacı;genel anestezi altında abdominal histerektomi planlanan hastalarda intraoperatif ağrı yönetimi açısından pupillometri ve SPI monitörizasyonunun karşılaştırılmasıdır. Gereç-Yöntem: Bu çalışmaya, abdominal histerektomi operasyonu geçirecek en az 60 dakikalık işlem süresi olan, 35-65 yaş arası, Amerikan Anestezistler Derneği (American Society of Anesthesiologists: ASA) I-II grubunda olan hastalar dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastalar, SPI kullanılan grup ve Pupillometri kullanılan gruplara 35'er kişi olacak şekilde randomize olarak atandı. Pupillometri (grup P, n=35) ve SPI (grupS, n=35) grubu. Standart monitörizasyon olarak EKG (Elektrokardiyogram),NIBP (Noninvaziv kan basıncı) ölçümü, puls oksimetre, TOF (Train Of Four)(GE Datex, Ohmeda TOF modülü), entropi(GE Datex, Ohmeda Entropy Modülü), endtidal karbondioksit monitörizasyonu uygulandı. Hastaların yaş, cinsiyet, boy, vücut ağırlığı, VKİ, yanı sıra; hemodinamik parametrelerin belirlenen zaman aralıklarındaki verileri kaydedildi. Anestezi idamesinde remifentanil infüzyon hızı, pupil çapı ile izlenen Grup P'de pupil çapı değişiklikleri (bazal değerin %30 üzeri-%5 altı olacak şekilde ), Surgical Pleth İndeks (SPI) ile izlenen Grup S'de SPI değeri (20-50 olacak şekilde) kriter alınarak ayarlandı. Operasyon süresi, derlenme süresi, toplam kullanılan ilaç dozu, ağrı skorları (NRS) ve postoperatif komplikasyonlar kaydedildi. Bulgular: İki grup arasında demografik veriler, anestezi ve cerrahi süreleri, tüketilen remifentanil miktarları, derlenme süreleri, postoperatif dönemde gelişen komplikasyonlar ve oranları, NRS skorları, analjezik ihtiyaçları arasında anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Literatürde standart monitörizasyon yöntemine göre her açıdan üstün olduğu gösterilen bu iki yöntemi karşılaştırdığımız çalışmamızın bulgularına göre birbirlerine üstünlükleri olmadığı görülmüştür. SPI ve Pupillometri yönteminin agrı monitörizasyonunda birbirlerinin yerine kullanılabileceği ve bu monitörizasyonlar sayesinde ağrı yönetiminin etkin şekilde yapılabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Background: The aim of this study is to compare pupillometry and SPI monitoring in terms of intraoperative pain management in patients scheduled for abdominal hysterectomy under general anesthesia. Methods: In this study, Patients in the American Society of Anesthesiologists (ASA) I-II group, aged 35-65, with a minimum procedure time of 60 minutes to undergo abdominal hysterectomy were included. The patients included in the study were randomly assigned to the group using SPI and to the groups using Pupillometry as 35 people each. Pupillometry (group P, n = 35) and SPI (groupS, n = 35) group. ECG (Electrocardiogram), NIBP (Noninvasive blood pressure) measurement, pulse oximetry, TOF (Train Of Four) (GE Datex, Ohmeda TOF module), entropy (GE Datex, Ohmeda Entropy Module), endtidal carbon dioxide monitoring were applied as standard monitoring. Age, gender, height, body weight, BMI of the patients as well; The data of hemodynamic parameters at specified time intervals were recorded. In the maintenance of anesthesia, remifentanil infusion rate, pupil diameter changes in Group P followed by pupil diameter (30% above-5% below baseline value), in Group S monitored by Surgical Pleth Index (SPI), the SPI value (to be 20-50) was adjusted according to the criteria. Operation time, recovery time, total drug dose, pain scores (NRS) and postoperative complications were recorded. Results: There was no significant difference between the two groups in terms of demographic data, duration of anesthesia and surgery, amount of remifentanil consumed, recovery times, postoperative complications and rates, NRS scores, and analgesic needs. Conclusion: According to the findings of our study in which we compared these two methods, which were shown to be superior to the standard monitoring method in every aspect in the literature, it was observed that they did not have any superiority to each other. It was concluded that SPI and Pupillometry methods can be used interchangeably in pain monitoring and pain management can be performed effectively by means of these monitors.