Eksternal fiksatör, dinamik kalça vidası ve parsiyel hemiartroplasti ile tedavi edilen intertrokanterik kırıkların karşılaştırmalı sonuçları
The comparative results of intertrochanteric fractures treated with external fixator, dynamic hip screw and partial hemiarthroplasty
- Tez No: 192872
 - Danışmanlar: PROF.DR. KENAN SARIDOĞAN
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
 - Anahtar Kelimeler: İntertrokanterik femur kırığı, eksternal fiksatör, dinamik kalçavidası, parsiyel hemiartroplasti, Intertrochanteric hip fractures, external fixator, dynamic hip screw, partialhemiarthroplasty
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Trakya Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 86
Özet
Yaptığımız retrospektif çalışmada, intertrokanterik kırık nedeni ile cerrahi tedaviuygulanan 56 olguyu son kontrollerinde radyolojik ve fonksiyonel açıdan inceledik. 17 olguyaeksternal fiksatör, 19 olguya dinamik kalça vidası, 20 olguya parsiyel hemiartroplastiuygulandı.Olguların yaş ortalaması; eksternal fiksatör uygulananlarda 73, dinamik kalça vidasıuygulananlarda 74, parsiyel hemiartroplasti uygulananlarda 77 idi.Eksternal fiksasyon uygulanan olgularda toplam hastanede kalış süresi ortalama 10gün iken bu süre dinamik kalça vidası ve parsiyel hemiartroplasti uygulananlarda 15 günolarak saptandı.Eksternal fiksatör uygulanan olgularda ortalama operasyon süresi 68 dk iken, parsiyelhemiartroplasti uygulananlarda 93 dk, dinamik kalça vidası uygulananlarda 159 dk idi.Operasyon esnasında eksternal fiksatör uygulananlarda hesaplanabilir kanama saptanmadı.dinamik kalça vidası uygulananlarda ortalama kanama miktarı 460 cc, parsiyel hemiartroplastiuygulananlarda ortalama kanama miktarı 200 cc olarak saptandı.Parsiyel hemiartroplasti uygulanan hastaların, ortalama 3 haftada kırık olanekstremiteleri üzerine tam yük vererek yürüdükleri görüldü. Bu süre eksternal fiksatöruygulananlarda 8 hafta iken, dinamik kalça vidası uygulananlarda 9 hafta idi.Olguların son kontrollerindeki günlük yaşamsal fonksiyonlarının değerlendirilmesiMerle D'Aubignie ve Postel kriterlerine göre yapıldı. Eksternal fiksatör uygulananların%76'sında, dinamik kalça vidası uygulananların %84'ünde, parsiyel hemiartroplastiuygulananların %55'inde başarılı sonuç alındı.Çalışma olgularının istatistiksel analizi Statistica Axa programı ile yapıldı.Karşılaştırma sonucu; eksternal fiksatör uygulanan olguların ameliyat süresinin kısa olduğu,operasyon esnasında kanamanın ihmal edilebilir düzeyde olduğu ve erken dönemde taburcuoldukları saptandı. Eksternal fiksatör ve dinamik kalça vidası ile tedavi edilen olguların klinikve radyolojik başarı oranı yüksek iken, parsiyel hemiartroplasti uygulanan olgularınradyolojik başarı oranı yüksek, klinik başarı oranı düşük olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In our retrospective study, we evaluated 56 patients treated surgically forintertrochanteric fracture with their radiologic and functional results. 17 of 56 patients weretreated with external fixation, 19 of them with dynamic hip screw and 20 of them with partialhemiarthroplasty.Mean age was 73 for external fixator group, 74 for dynamic hip screw group and 77for partial hemiarthroplasty group.Mean hospitalization time was 10 days for external fixator group and 15 days fordynamic hip screw and partial hemiarthroplasty group.Mean operation time was 68 minutes for external fixator group, 93 minutes for partialhemiarthroplasty and 159 minutes for dynamic hip screw group. Amount of blood loss inoperation was 460 cc for dynamic hip screw group, 200 cc for partial hemiarthroplasty groupand minimal blood loss for external fixator group.Patients treated with partial hemiarthroplasty were available to walk full weightbearing at 3 weeks after surgery, though 8 weeks for external fixator group and 9 weeks fordynamic hip screw group.1Merle D?Aubignie and Postel criterias were used to evaluate the patients for daylifeactivity in their last checks. %76 of external fixator group, %84 of dynamic hip screw groupand %55 of partial hemiarthoplasty group gave satisfactory results. Statistical analysis weremade by Statistica Axa programme. In our acquired comparison results; The patients treatedwith external fixator group had advantages; shorter hospitalization time, minimal blood lossin operation and early discharge from hospital. The ratio of clinical and radiologicalachievement in external fixator and dynamic hip screw group were found superior. In thepartial hemiarthroplasty group, the ratio of radiological achievement was found superior,however, the clinical outcomes were found poor.