Köpek ve kedilerde ekstremite uzun kemik kırıklarının dinamik kompresyon plağı ve akrilik eksternal fiksatör ile sağaltımlarının klinik ve radyografik yöntemlerle karşılaştırılması
Comparison of dynamic compression plate and acrylic external fixator application for the treatment of long bone fractures in dogs and cats by clinic and radiographic methods
- Tez No: 311323
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEKİN ATALAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akrilik eksternal fiksatör, dinamik kompresyon plağı, kedi, kırık, köpek, Acrylic external fixator, dynamic compression plate, cat, fracture, dog
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Sunulan çalışmada, köpek ve kedilerde uzun kemik kırıklarının sağaltımında dinamik kompresyon plağı ve akrilik eksternal fiksatör uygulamalarının klinik ve radyografik bulgularının değerlendirilerek, iyileşme sonuçları ve karşılaşılan komplikasyonların araştırılması amaçlanmıştır.Çalışmada, JAKEM Komutanlığı hayvan hastanesine özel kliniklerden kırık şüphesiyle sevk edilen ve Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi kliniklerine kırık şüphesiyle getirilen değişik ırk, yaş ve cinsiyetteki 32 köpek ve 3 kedi olmak üzere toplam 35 hasta kullanıldı. Humerus kırığı bulunan 8 olgu ve tibia kırığı bulunan 9 olguya akrilik eksternal fiksatör, radius-ulna kırığı bulunan 9 olgu ve femur kırığı bulunan 9 olguya ise dinamik kompresyon plağı uygulandı. Olguların operasyon sonrası en az 35 gün süreyle klinik ve radyografik muayeneleri gerçekleştirilerek sağaltım sonuçları karşılaştırıldı.Akrilik eksternal fiksatör uygulanan humerus kırıklarının tümünde (olgu 3, 4, 8, 16, 22, 23, 25, 29) fonksiyonel iyileşme tespit edilirken, tibia kırıklarından 6 olguda (olgu 18, 19, 28, 30, 34, 35) fonksiyonel iyileşme, 2 olguda (olgu 1, 7) hafif topallık belirlendi. Tibia kırığı bulunan 1 olgu ise (olgu 27) takip edilemedi. Dinamik kompresyon plağı uygulanan radius-ulna kırıklarından 8 olguda (olgu 2, 5, 9, 11, 15, 20, 21, 24) fonksiyonel iyileşme ve bir olguda (olgu 31) hafif topallık tespit edilirken, femur kırıklarından 3 olguda (olgu 10, 32, 33) fonksiyonel iyileşme, 1 olguda (olgu 6) hafif topallığın devam ettiği gözlendi. Femur kırığı bulunan 3 olgu ise (olgu 12, 13, 26) takip edilemedi.Dinamik kompresyon plağı ve akrilik eksternal fiksatör uygulanan olgular 35. günde direkt ve indirekt iyileşme yönünden karşılaştırıldığında iki yöntem arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulundu (p0,05). Ayrıca dinamik kompresyon plağı ve akrilik eksternal fiksatör uygulanan olgular postoperatif 7, 14, 21, 28, 35. günlerde kallus, kırık çizgisi ve topallık skorlaması yönünden karşılaştırıldığında iki yöntem arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmadı (p>0,05).Sonuç olarak her iki yönteminde, uzun kemik kırıklarında uygulanabilecek etkin bir sağaltım seçeneği olduğu ancak ekonomik ve ulaşım kolaylığı açısından akrilik eksternal fiksatör uygulamalarının klinik pratikte daha yaygın olarak uygulanabileceği kanısına varıldı. Bunların yanında hayvan sahibinin ekonomik gücü göz önünde bulundurulmaksızın rijit bir fiksasyon arzu ediliyorsa, kırık onarımında dinamik kompresyon plağı uygulamalarının daha seçkin bir yöntem olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to evuluate the clinical and radiographic findings of dynamic compression plate and acrylic external fixator applications for the treatment of long bone fractures in cats and dogs, and to assess treatment results and complications encountered.In this study, 32 dogs and 3 cats were used from various breeds, ages and gender referred by private clinics in suspicion of broken leg to JAKEM Commandership Animal Hospital and Erciyes University, Faculty of Veterinary Medicine. Acrylic external fixator technique was applied to 8 patients suffering from humeral fracture and 9 patients from tibial fracture. Dynamic compression plate was applied to 9 patiens with radial fracture and 9 patients with femoral fracture. Postoperative clinic and radiographic examinations for each patient were carried out for at least 35 days and treatment result compared.Acrylic external fixator technique was applied to the patients with humeral fractures (patients 3, 4, 8, 22, 16, 23, 25, 29). Functional recovery status of all animals was observed. Functional recovery was gained in 6 patients with tibial fractures (patients 18, 19, 28, 30, 34, 35). Slight lameness was observed in 2 patients (patients 1, 7). A patient with tibial fracture was not followed (patient 27). 8 dogs with radial-ulnal fractures on which dynamic compression plate applied fully recovered (Dogs 2, 5, 9, 11, 15, 20, 21, 24) except a dog slight lameness (dog 31). Three of the 9 dogs with femoral fractures were fully recovered (patients 10, 32, 33), but one of them (dog 6) had slight lameness and the other 3 dogs (dogs 12, 13, 26) were not followed postoperatively.There was a statistically difference between AEF and DCP (p 0,05). Furthermore, dogs were statistically compared for callus formation, fracture line and lameness score at the day 7th, 14th, 21st, 28th and 35th and no statistically difference found between the DCP and AEF (p>0,05).As a result, it was deduced that both methods were suitable for long bone fractures treatment but acrylic external fixator applications might be used more widely in clinical practice because of economical considerations and easy access. Besides, regardless of economic state of animal owner if a rigid fixation is desired was dynamic compression plate applications are more selective in fracture treatment.