Mesane tümörlerinde insulin benzeri büyüme faktörü-I ekspresyonunun prognostik önemi
Prognostic significance of insulin-like growth factor-I expression in bladder tumors
- Tez No: 192873
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA KAPLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: İnsülin benzeri büyüme faktörü-I, mesane tümörü, prognoz, Bladder tumor, insulin-like growth factor-I, prognosis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZETMesane tümörlerinde prognozu belirleyen en önemli parametreler tümör grade veevresidir. Bununla birlikte mesane tümörlerinde prognostik önemi olan yeni parametre arayışıda sürmektedir. Biz bu çalışmada mesane tümör dokusunda immünohistokimyasal olarakinsulin benzeri büyüme faktörü -I boyanmasını inceleyerek insulin benzeri büyüme faktörü -Iboyanma pozitifliği ile prognoz ilişkisini araştırdık. Ayrıca diğer önemli prognostikgöstergeler olan grade, evre ve rekürrens ile tümörlü doku değerleri ilişkisini inceledik.Çalışmamızdaki 43 hastanın 41'i erkek 2'si kadın olup yaş ortalamaları 64.9±12.4 idi.Hastaların 32'si düşük grade, 11'i yüksek grade tümöre sahipti. Ayrıca tümörlerin 8'i Ta,27'si T1ve 8'i de T2 evresindeydi. Hastaların 21'i papiller, 22'si de invaziv tümördü.Hastaların 19'u tek odaklı, 24 tanesi de multibl odaklı idi. Kırk üç hastadan 29'unun izlemivardı.İnsulin benzeri büyüme faktörü -I boyanma şiddeti ve boyanma yaygınlığını tek değeraltında birleştirmek amacıyla tüm olgular için ayrı ayrı H-skor değerleri bulundu. Yüksekgradeli tümörlerde insulin benzeri büyüme faktörü -I boyanmasını ifade eden H-skorortalaması, düşük gradeli tümörlere göre daha az bulunmasına karşılık bu fark istatistikselolarak anlamlı değildi. Evre ve H-skor ilişkisini incelediğimizde H-skor ortalaması T2tümörlerde Ta ve T1 tümörlere göre daha düşük olmasına rağmen evreler arasındaki farkistatistiksel olarak anlamlı değildi. Bu bulgularımıza göre insulin benzeri büyüme faktörü -Iboyanma pozitifliği ile tümör grade ve evresi arasında bir ilişki yoktur. İzlemi yapılabilenhastalardan rekürrens gösterenlerde H-skor ortalamasının rekürrens göstermeyenlere göredaha düşük olduğunu saptadık. Bu sonuç tümör dokusunda insulin benzeri büyüme faktörü -Iboyanmasının incelendiği literatürdeki tek çalışma ile karşıtlık içermektedir.Çalışma bulgularımıza göre: mesane tümörü dokusunda insulin benzeribüyüme faktörü -I boyanmasının tümör grade ve evresi ile ilişkisi bulunmadığı, ancakrekürrens gösteren olgularda, boyanma şiddetinin zayıf olmasının tümörlü olgu izlemindeprognostik faktör olarak önemi olabileceği sonucu elde edilmiştir. Bu sonuç ile mesanetümörü dokusunda insulin benzeri büyüme faktörü -I varlığının prognostik faktör olarakdeğerlendirilmesinde başka çalışmalara da gereksinim olduğu görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
PROGNOSTIC SIGNIFICANCE OF INSULIN-LIKE GROWTHFACTOR-I EXPRESSION IN BLADDER TUMORSSUMMARYThe most important prognostic factors of bladder tumor are grade and stage of thetumor. By the way, there are so many investigations going on to find new prognosticparameters. In the present study, we tried to find the correlation between insulin like growthfactor insulin-like growth factor -I staining positivity and prognosis by investigatingimmunohistochemical insulin-like growth factor -I staining in bladder cancer. On the otherhand, as a prognostic factor grade, stage, recurrence and insulin-like growth factor -I valueassociations are investigated.The mean age of patients with tumor was 64.9±12.4. Thirty two tumors were low and11 were high grade tumor. Number of the Ta, T1, and T2 tumors were 8, 27, 8, respectively.Twenty one were papillary and 22 were invasive tumor. Nineteen of these tumors were singleand 24 were multiple. Twenty nine patients were followed-up.To combine severity and dispersion of insulin-like growth factor -I staining as a singlevalue, H-score values are found one by one for the whole cases. H-score level which explainsthe insulin-like growth factor -I staining was lower in high grade tumor when compared tolow grade tumors but this difference was statistically not significant. When we investigatedthe correlation between stage and H-score; despite H-score level of T2 tumors were lowercompare with Ta and T1 tumors, statistical differences beetween stages were not significant.According to our results; we found no relationship beetween insulin-like growth factor -Istaining positivity and grade-stage of the tumor. We showed that H-score in patients withrecurrence was lower when compared with patients without recurrence. There is a contrastbeetween our result and published unique issue about insulin-like growth factor -I staining inbladder cancer.According to our results there is no relationship between tumor grade and stage andinsulin-like growth factor -I staining in bladder tumor tissue. But in cases with recurrence lowlevel of staining would be an important prognostic factor for tumor screening. As aconclusion, there is still need to investigate to use insulin-like growth factor -I as a prognosticfactor for bladder tumor.