Okul öncesi çocuklarda tek doz ve iki doz kızamık aşısı uygulaması sonrası antikor titrelerinin karşılaştırılması
Compairing antibody titres of single dose and two doeses mesles vaccine in preschool children
  1. Tez No: 192896
  2. Yazar: SELVİ ULUTAN GÜLAŞI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURDAN EVLİYAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kızamık hastalığı, kızamık aşısı, kızamık serokonversiyonu, kızamık ELISAvii, Measles infection, measles vaccine, measles seroconvertion, measles ELISAviii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZETOKUL ÖNCES ÇOCUKLARDA TEK DOZ VE K DOZ KIZAMIK AŞISIUYGULAMASI SONRASI ANT KOR T TRELER N N KARŞILAŞTIRILMASIBu çalışmanın amacı; dokuzuncu ayda tek doz ve dokuzuncu ile onbeşinci aylardaiki doz kızamık aşısı yapılan ilkokul öncesi çocuklarda kızamık aşısına bağlı bağışıklıkdurumunu belirlemek ve bu iki grubun serokonversiyonunu karşılaştırmaktır. Kızamığakarşı serolojik durumu değerlendirmede ELISA yöntemi kullanılmıştır.Çalışmaya toplam 191 çocuk alınmıştır. Çalışmaya alınan tüm çocukların %75.4'ü kızamığa karşı bağışık olarak bulunmuştur. Tek doz aşılı 108 çocuğunseropozitivite oranı % 75.0, iki doz aşılı 83 çocuğun seropozitivite oranı % 75.9 olaraksaptanmıştır. Her iki grup arasında seropozitivite açısından istatistiksel olarak anlamlı birfark bulunmamıştır. Her iki grupta yaş ve cinsiyete göre istatistiksel olarak farkbulunmamıştır. Böylece ilk beş yaş içinde ikinci doz kızamık aşı uygulamasınınseropozitivite açısından bir fark oluşturmadığı düşünülmüştür.Aşılamada seropozitivitenin düşük olmasına neden olan birincil aşı yetersizliğiniönlemek için sağlık personelinin bağışıklama ve soğuk zincir kurallarına ait bilgilerinineğitimle verilmesi ve bu eğitimin düzenli olarak tekrarlanması gerekmektedir.Kızamık hastalığının kontrolü için aşılama düzeyi yükseltilmeli, rutin aşılamaçalışmaları güçlendirilmeli ve kızamık bağışıklama programı dahilinde riskli bölge vegruplara yönelik özel stratejiler geliştirilmeli ve uygulanmalıdır. Bununla birlikte, kızamıksürveyans sistemi geliştirilmeli ve bundan elde edilecek verilere göre belirlenenbölgelerde epidemiyolojik ve serolojik çalışmalar desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYCOMPAIRING ANT BODY TITRES OF SINGLE DOSE AND TWO DOSESMEASLES VACCINE IN PRESCHOOL CHILDRENThe aim of this study is determining the immunization status associated with measlesvaccine schedule in preschool children between a group vaccinated with single dose atninth month and other with two doses at ninth and fifteenth months, by comparing theseroconvertion of these two groups. ELISA technique has been used to determine theserologic status against measles.A total of 191 children were investigated taken in to the study. In the 2-7 age group75.4 % of the children were found to be immunized against measles. The seropositivityratio of single dose vaccinated children was 75.0 %, two doses vaccinated children was75.9 %. There were no statistically significant difference between seropositivity in bothgroups. There were also no statistically differences between two groups according to ageand sex. Thus, it was thought that the administration of second dose measles vaccine infirst five years would not make difference for seropositivity.The information about vaccination and cold chain rules must be given to health staffwith education for preventing primer vaccine failure that leads to decrease seropositivityof vaccination and this education must be repeated regularly.In order to achieve measles control, coverage rates should be increase, routine measlesvaccination activities must be strengthened and specific strategies must be developed andimplemented for the regions or groups having risk with in the content of the measlesimmunization program. At the same time, surveillance system should be developed andsupported by epidemiological and serological studies which will be conducted accordingto the data obtained from surveillance system.