Testis torsiyonunun detorsiyonu sonrasında oluşan iskemi/reperfüzyon hasarının rosuvastatin ile önlenebilirliği
The preventive effect of rosuvastatin in ischemia/reperfusion injury due to the detorsion of testicular torsion
  1. Tez No: 192895
  2. Yazar: ERDAL KARAKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLCE HAKGÜDER, PROF.DR. FEZA AKGÜR, PROF.DR. MUSTAFA OLGUNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fizyopatoloji, Çocuk Cerrahisi, Üroloji, Physiopathology, Pediatric Surgery, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Testis torsiyonu, iskemi/reperfüzyon, rosuvastatin, laserDoppler flowmetri, Testicular torsion, ischemia/reperfusion, rosuvastatin, laserDoppler flowmetry
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZETTestis torsiyonunun detorsiyonu sonrasında oluşan iskemi/reperfüzyonhasarının rosuvastatin ile önlenebilirliğiDr. Erdal Karakaya, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, ÇocukCerrahisi Anabilim Dalı, zmir.Giriş ve Amaç: Torsiyon gelişip daha sonra detorsiyone edilen testistereperfüzyon sonrası hasarlanma devam etmektedir. Bu durumdan iskemi/reperfüzyonhasarı sorumlu tutulmaktadır. Testis torsiyonu ve sonrasında testisin detorsiyonusonucu oluşan iskemi/reperfüzyon hasarının rosuvastatin ile azaltılabilirliğiniincelemek amacıyla bu çalışmayı planladık.Gereç ve Yöntem: Deney hayvanı olarak Wistar albino ratlar kullanıldı.Torsiyon öncesi (bazal değer), detorsiyon öncesi (ikinci değer) ve detorsiyondan 1saat sonra (üçüncü değer) laser Doppler flowmetri ile testis kan akımı ölçüldü.Çalışmadaki ratlar 3 gruba ayrıldı. 1) Sham grubu (n=5): Testis inguinal insizyondandışarı alındıktan sonra laser Doppler flowmetri ile bazal kan akımı ölçüldü. Aynıişlem 2. ve 3. saatte ikinci ve üçüncü değerler alınmak üzere tekrarlandı. 2)Torsiyon/detorsiyon grubu (n=8): Bazal kan akımı ölçümü sonrası iki saatlik testistorsiyonunu takiben detorsiyondan önce ikinci değer ve detorsiyon yapıldıktan birsaat sonra üçüncü kan akımı değeri ölçüldü. 3) Torsiyon/detorsiyon + rosuvastatingrubu (n=8): Bazal kan akımı ölçümü sonrası iki saatlik torsiyonun detorsiyoneedilmesinden 30 dakika önce intraperitoneal rosuvastatin uygulandı detorsiyondanönce ikinci ve detorsiyondan bir saat sonra üçüncü kan akımı ölçüldü.Bulgular: Gruplarda ölçülen bazal değerler arasında fark yoktu.Torsiyon/detorsiyon grubu ve torsiyon/detorsiyon + rosuvastatin grubunda torsiyonsonrası kan akımı belirgin derecede azaldı. Detorsiyondan bir saat sonraki ölçümdetorsiyon/detorsiyon + rosuvastatin grubunun ortalama kan akımı torsiyon/detorsiyongrubuna göre belirgin derecede artmıştı.Sonuç: Testis torsiyonunun detorsiyonu sonrasında oluşaniskemi/reperfüzyon hasarının önlenmesinde rosuvastatin kullanımı yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe preventive effect of rosuvastatin in ischemia/reperfusion injury dueto the detorsion of testicular torsionDr. Erdal Karakaya, Dokuz Eylul University Faculty of Medical,Department of Pediatric Surgery, zmir.Background: Treatment of testicular torsion by detorsion may further damagethe testis. The cause of this damage is believed to be the ischemia/reperfusion injury.This study was designed to determine the effect of rosuvastatin in theischemia/reperfusion injury process in rat testis.Methods: Wistar albino rats were used in the experiments. Blood flow of testiswere measured before the torsion (base value), before the detorsion (second value)and 1 hour after detorsion (third value). by using laser Doppler flowmetry. Rats usedin the study were separated into three groups. 1) Sham group (n=5): After the lefttestis exposed by ilioinguinal incision, basal blood flow of testis was determined bylaser Doppler flowmetry. Same process was repeated as to determine the secondand third values in 2. and 3. hours. 2) Torsion/detorsion group (n=8): After 2 hourtorsion of testis second value was measured before the detorsion and third value wasmeasured 1 hour after detorsion. 3) Torsion/detorsion + rosuvastatin group (n=8):after measurement of the basal blood flow rosuvastatin was injected intraperitoneally30 minutes before detorsion of 2 hour torsion second value was measured before thedetorsion and third value was measured 1 hour after detorsion.Results: The basal values obtained from the groups were not significantlydifferent. In torsion/detorsion group and torsion/detorsion + rosuvastatin group bloodflow decreased significantly after the torsion. One hour after the detorsion meanblood flow of torsion/detorsion + rosuvastatin group was not different from shamgroup.Conclusions: In ischemia/reperfusion injury due to the detorsion of testicular torsionrosuvastatin may prevent reperfusion injury.