Onkologların çatışma eğilimlerinin, empatik becerilerinin, iş doyumlarının ve stresle başa çıkma tarzlarının incelenmesi
Examination of conflict tendencies, empathic skills, job satisfaction and ways of coping with stress of oncologists.
  1. Tez No: 192913
  2. Yazar: PINAR İŞÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. GÜLER BAHADIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Psikoloji, Oncology, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Interpersonal conflict, empathy, job satisfaction, stress
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Preventif Onkoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Onkologların Çatışma Eğilimlerinin, Empatik Becerilerinin, ş Doyumlarınınve Stresle Başa Çıkma Tarzlarının ncelenmesi. stanbul Üniversitesi Sağlık BilimleriEnstitüsü, Prevantif Onkoloji ABD, Psikososyal Onkoloji Bilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi.stanbul.Bu çalışma, stanbul'daki üniversite ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı eğitim vearaştırma hastanelerinin onkoloji bölümlerinde görev yapmakta olan hekimlerin çatışmayagirme eğilimleri, empatik becerileri, iş doyumları ve stresle başa çıkma tarzları açısındanfarklılıkları olup olmadığını belirlemek ve bu psikolojik faktörler arasındaki ilişkileriincelemek amacıyla planlanıp gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ele alınan psikolojik faktörlerbazı sosyodemografik ve çalışma koşullarıyla ilgili değişkenler açısından dakarşılaştırılmıştır.Araştırmaya üniversite hastanelerinden ( .Ü. Onkoloji Enstitüsü, ve M.Ü. TıpFakültesi Hastanesi) 30 ve eğitim ve araştırma hastanelerinden (Okmeydanı, Şişli Etfal veKartal Lütfi Kırdar) 30 olmak üzere toplam 60 hekim katılmıştır.Katılımcılara; Dökmen tarafından geliştirilen Çatışma Eğilimi Ölçeği (ÇEÖ) veEmpatik Beceri Ölçeği B Formu (EBÖ-B) ile Şahin ve Durak tarafından geliştirilen şDoyumu Ölçeği ( DÖ) ve Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği (SBÇÖ) ve araştırmacıtarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu verilmiştir. Gruplar arası farklara bakarken t-testve Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Psikolojik faktörler arasındaki ilişkilere PearsonMomentler Çarpımı korelasyon tekniği ile bakılmıştır.Elde edilen sonuçlara göre; üniversite hastanesinde çalışan onkologlar, çatışmatürlerinden yoğunluk çatışması boyutunda ve stresle başa çıkma tarzlarından iyimseryaklaşım boyutunda diğer gruptan farklı bulunurken, eğitim-araştırma hastanesinde çalışanonkologlar, çatışma türlerinden tümden reddetme çatışması boyutunda ve iş doyumunun ücretboyutunda diğer gruptan farklı bulunmuştur. Grupların bunların dışındaki psikolojik faktörleraçısından benzer özellikler gösterdiğini söyleyebiliriz.Ayrıca, stresle etkisiz başa çıkma stratejileriyle çatışma eğilimi arasında pozitifkorelasyonlar bulunurken, etkili başa çıkma stratejileriyle çatışma eğilimi arasında negatifkorelasyonlar bulunmuştur.Araştırmanın bulguları ilgili literatür bağlamında tartışılmış ve elde edilen sonuçlardoğrultusunda öneriler sunulmuştur.Anahtar Kelimeler : Kişilerarası Çatışma, Empati, ş Doyumu, Stres
Özet (Çeviri)
Examination of Conflict Tendencies, Empathic Skills, Job Satisfactions and Ways ofCoping With Stress of Oncologists, Istanbul University, Institute of Health Science,Preventive Oncology Department, Psychosocial Oncology Department, Masters Thesis,Istanbul. 2006.This study had been conducted with the aim to determine the tendencies of enteringin to conflict, empathic skills, job satisfaction and ways of coping with stress of the doctorswho work in university hospitals and training-research hospitals, that are tied to Ministry ofHealth in Istanbul and to evaluate the relationships between these factors. Psychologicalfactors in the study were compared in terms of some sociodemographic factors and workingconditions.60 doctors, 30 being from university hospitals (IU Oncology Institute and MUMedical Faculty) and 30 from training-research hospitals (Okmeydanı, Şişli Etfal and KartalLütfi Kırdar) contributed to the study.Participants were given Tendency of Conflict Scale and Empathic Skills Scale whichwere developed by Dökmen, Ways of Coping with Stress Scale and Job Satisfaction Scalewhich was developed by Sahin and Durak. In addition a personal information form preparedby the researcher was also provided. T-test and Mann Whitney-U tests were used in theevaluation of differences among these groups. Pearson correlation was used in the evaluationof relationships between psychological factors.According to the results, while oncologists in university hospitals were found to bedifferent from the other group in terms of density conflict and optimistic approach,oncologists in training-research hospitals were significantly different in total denial conflictand salary aspect of job satisfaction. Other psychological factors were similar in the twogroups.In addtion, while there were positive correlations between insufficient coping withstress and conflict tendency, there were negative correlations between sufficient coping withstress and conflict tendency.Findings of the research were discussed with relevant literature and suggestionswere given.