Periton diyalizi hastalarında serum leptin düzeyinin inflamasyon belirteçleri ve karotis intima-medya kalınlığı üzerine etkileri
The effect of serum leptin levels on inflammatory markers and carotis intima media thickness among peritoneal dialysis patients
  1. Tez No: 192922
  2. Yazar: SAKİNE BAHÇELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CANER ÇAVDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Leptin, ateroskleroz, inflamatuvar belirteç, son dönem böbrekyetmezliği, periton diyalizi, intima-medya kalınlığı, Leptin, atherosclerosis, inflammatory markers, end stage renal disease, peritoneal dialysis, intima-media thickness
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZETPeriton Diyalizi Hastalarında Serum Leptin Düzeyininnflamasyon Belirteçleri veKarotis ntima-Medya Kalınlığı Üzerine EtkileriBahçeli, Sakine.Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ç Hastalıkları A.DYazışma Adresi: DEÜTF ç Hastalıkları A.D nciraltı / ZM R 35340Elektronik posta: [email protected]ç: Kardiyovasküler hastalıklara (KVH) bağlı ölümün göreceli riskinin, genelpopulasyon ile karşılaştırıldığında Kronik Böbrek Yetmezliği (KBY) hastalarında 10-20 katdaha yüksek olduğu; ayrıca KVH'dan kaynaklanan yıllık ölüm oranı ise yaklaşık %9 olaraktespit edilmiştir. Bu artmış riskin, Son Dönem Böbrek Yetmezliğindeki (SDBY) ?hızlanmışateroskleroza? bağlı olabileceği öne sürülmüştür. Ayrıca KVH'dan ölümlerin çoğunluğudiyalizin ilk birkaç yılında baskındır. Bu da diyalizin kendisinin başlı başlına hızlanmışaterosklerozdan sorumlu olabileceğini düşündürmektedir. KVH'dan sorumlu etkenlerarasında geleneksel risk faktörleri dışında genel populasyonda görülmeyen yeni riskfaktörlerinin de olabileceği düşünülmektedir. Oksidatif stres, hiperhomosisteinemi ve sürekliinflamasyon tanımlanan bu yeni risk faktörleri arasında ilgi çekici olanlarıdır. Yine yapılançalışmalar ile böbrek yetmezliği hastalarında serum leptin düzeyinin yüksek olduğusaptanmıştır. Leptin; 16 kD büyüklüğünde yağ dokusu tarafından sentezlenen ve salgılananadiposit kaynaklı, peptid yapılı sitokindir. Serum leptin düzeyinin normal ve obez kişilerdeinflamatuvar belirteçler ile doğru ilişkili olduğu kanıtlanmıştır. Bu çalışmada, periton diyaliz(PD) hastalarında hızlanmış aterosklerozun bir nedeninin de yükselmiş serum leptindüzeyinin olup olmadığı araştırılmıştır. Bunu kanıtlamak için sağlıklı kontrol grubu ilekarşılaştırılan PD hastalarında serum leptin düzeyi ile inflamatuvar belirteçler veaterosklerozun dolaylı göstergesi olan karotis intima-medya kalınlığı (KIMK) ileaterosklerotik plak varlığı arasında ilişki olup olmadığına bakılmıştır.Yöntem: Yaş, cins ve vücut kitle indeksi benzer olan sağlıklı kontrol grubu ilekarşılaştırılmış PD hastalarının alındığı olgu-kontrol çalışmasıdır. Her iki grubun serumleptin ve insülin düzeyi ile inflamatuvar belirteç olarak hs-CRP, albumin, prealbumin vefibrinojene bakılmış; vücut kitle indeksi (VKI), vücut yağ yüzdesi (VYY) ve karotidarterlerin IMK ölçümü yapılmış, ayrıca aterosklerotik plak varlığına bakılmıştır.Bulgular: Her iki grup arasında serum leptin, insülin düzeyi ve inflamatuvar belirteçler(hs-CRP, albumin, prealbumin, fibrinojen) açısından anlamlı farklılık tespit edilmiştir(Sırasıyla p değerleri; 0.000, 0.007, 0.000, 0.000, 0.000, 0.000). Ayrıca; kalsifiyeaterosklerotik plak varlığı açısından anlamlı farklılık tespit edilirken (p:0.038); IMKaçısından anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (p:0.758). Bu çalışmada olgu grubunda serumleptin düzeyi ile inflamatuvar belirteçler ve IMK arasında anlamlı korelasyongösterilememiştir. Ancak olgu grubunda kalsifiye aterosklerotik plak varlığının anlamlıolarak fazla olduğu görülmüştür.Sonuç: Alınan az hasta sayısına rağmen olgu grubunda serum leptin düzeyininaterosklerotik plak varlığı ile ilişkili olabileceği söylenebilir. Ancak olgu grubunda serumleptin düzeyi ile inflamatuvar belirteçler ve IMK arasında ilişki gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe Effect of Serum Leptin Levels onInflammatory Markers and Carotis Intima Media ThicknessAmong Peritoneal Dialysis PatientsBahceli, Sakine.Department of Internal Medicine, School of Medicine, Dokuz Eylül University zmirAddress for correspondence: DEUTF Iç Hastalıkları A.D Inciraltı/Izmir 35340e-mail: [email protected]: The relative risk of death from cardiovascular disease (CVD) when compared tothe general population has been found 10 to 20 times more in patients with chronic renalfailure (CRF); it has also been found that the annual mortality rate is %9 because of CVD. Thisrisk can be a result of ?accelerated atherosclerosis? in end stage renal disease (ESRD). Deathsfrom CVD have been found increased in the first few years of dialysis. This makes us thinkthat the dialysis alone can be responsible for accelerated atherosclerosis. It is also been thoughtthat in CVD patients there can be some new risk factors which can be unidentifiable in generalpopulation other than known the traditional and nontraditional risk factors. Here are someinteresting defined risk factors; increased oxidative stress, hyperhomocysteinemia andcontinuous inflammation. Recent studies demonstrate increased serum leptin levels in CRFpatients. Leptin is a peptide kind of structured cytokine that is about 16 kD and synthesized andsecreted by adipose tissues. It has been shown that there is a positive correlation between theserum leptin levels and inflammatory markers in both obese and non-obese humans. In thisstudy, we tried to identify a relation between increased serum leptin levels and acceleratedatherosclerosis in peritoneal dialysis patients (PD). To demonstrate this relationship; thecorrelation between serum leptin levels, inflammatory markers and carotid artery intima mediathickness (which is an indirect indicator of atherosclerosis) in PD patients was evaluted. AlsoPD patients were compared to healthy controls in respect of these parameters.Material and Method: This is a case control study. Twenty seven PD patients and 25healthy controls that had similar characteristics (age, gender and body mass index) withpatients were included. Serum leptin, insulin, hs-CRP, albumin, prealbumin and plasmafibrinogen levels were measured. Body mass index (BMI) and body fat percentage of patientswas calculated. Carotid artery Doppler ultrasonography was performed and CIMT wasmeasured. Also existence of calcific atherosclerotic plaques was noted.Results: A significant difference between both groups with respect to serum leptin,insulin levels and inflammatory markers (hs-CRP, albumin, prealbumin, fibrinogen) had beenfound (p values 0.000, 0.007, 0.000, 0.000, 0.000, 0.000, respectively). PD patients hadsignificantly more possibility to have a calcific atherosclerotic plaques compared to healthycontrols (p:0.038); however CIMT was not significantly different in both groups (p: 0.758). Inthis study, a correlation between CIMT and serum leptin level with inflammatory markers inpatients could not be shown.Conclusion: Despite the number of patients was low, it is possible to conclude that thereis a relation between serum leptin levels and existence of a calcific atherosclerotic plaques.However, among patients a relationship between serum leptins levels, CIMT, andinflammatory markers could not be demostrated.