Tek damara stent implante edilen stabil anjina pektorisli hastalarda periferik kan monosit kemoatraktan protein-1 (mcp-1) seviyeleri ile klinik ve anjiyografik restenoz arasındaki ilişki
The relationship between peripheral blood monocyte chemoattractan protein-1 levels and instent restenosis in patients with stabile angina pectoris undergoing stent implantation in one coronary vessel
- Tez No: 192923
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. OZER BADAK
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Kardiyoloji, Cardiology
 - Anahtar Kelimeler: Instent Restenoz, Monosit Kemoatraktan Protein-1, hsCRP, monosit, perkütan koroner girişim.51, Instent restenosis, Monocyte Chemoattractant Protein-1, hsCRP, monocytes, percutaneous coronary intervention.53
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 72
Özet
7) ÖZET:Amaç: Monosit Kemoatraktan Protein-1 vasküler hasar bölgesinemonos it toplanmasına yol açarak ateroskleroz gelişiminde rol oynar. Aynımekanizma ile stent restenozu gelişiminde de etkili olması olasıdır .Çalışmanın amacı, tek koroner damarına stent implante edilen stabil anjinapektorisli hastalarda artmış plazma Monosit Kemoatraktan Protein-1 veserum hsCRP seviyeleri ile artmış periferik kan monosit sayısının artmışrestenoz ris ki ile ilişkili olduğu hipotezini test etmektir.Materyal-Metod: Çalışmaya stabil anjina pektoris tanısı ile tekkoroner arterine stent implante edilen 34 (25 Erkek, 9 Kadın) hasta alındı.Hastalar stent implantasyonu sonrası 6. ayda kontrol kantitatif koroneranjiografi ile stent restenozu açısından değerlendirildi. Kontrol kantitatifkoroner anjiografide çap olarak >%50 daralma restenoz olarak kabuledildi. Stent implantasyonu öncesinde bazal, stent implantasyonu sonrası1. ve 6. aylarda ELISA ile bakılan plazma MCP-1 seviyeleri , serum hsCRPseviyeleri ve periferik kan monosit sayıları ile in-stent restenoz arasındakiilişki araştırıldı.Sonuçlar: Altı ay sonunda toplam 8 (%23,5) hastada instent restenozsaptandı. Kontrol koroner anjiyografide restenoz grubunda MLÇ: 0,97+/-0,22 mm iken restenoz gözlenmeyen hasta grubunda MLÇ: 2,03 +/- 0,52mm saptandı. Restenoz grubunda stent sonrası MLÇ: 2,37 +/- 0,22 mm ikenrestenoz gözlenmeyen grupta stent sonrası MLÇ: 2,49 +/- 0,41 mm idi.Stent içi restenoz gelişen ve gelişmeyen hasta grubunda bazal, 1. ay ve 6.ay plazma MCP-1 düzeyleri, serum hsCRP düzeyleri ve periferik kanmonos it sayıları arasında anlamlı fark saptanmadı.Yorum: Daha önce Stabil Anjina Pektorisli hasta grubunda stent içirestenoz ile MCP-1 ilişkisi gösterilmiş olmasına rağmen bizimçalışmamızda böyle bir ilişki saptanmadı. Stent içi restenoz ile ilişkisi50konusunda çelişkili bilgiler olan CRP ile stent içi restenoz arasındaherhangi bir ilişki saptanmadı. Daha önce sadece bir çalışmada gösterilmişolan periferik kan monosit sayısı ile stent içi restenoz ilişkisi bizimçalışmamızda doğrulanmadı. Plazma MCP-1 seviyeleri, hsCRP seviyelerive periferik kan monosit sayısının stent restenozunu öngörmede klinikfayda sağlamadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
8) SUMMARY:Purpose: Monocyte Chemoattractant Protein-1 plays an importantrole in atherosclerotic process by attracting monocytes to damaged vascularsite. It may also act with the same mechanism in restenosis developmentafter stent implantation. The purpose of the current study is to test thehypothesis that increased plasma MCP-1 , serum hsCRP and peripheralblood monocyte counts are correlated with an increased restenosis risk.Materials and Methods : 34 patients (25 male, 9 female) with StabileAngina Pectoris were included in the current study. Patients were evaluatedwith control quantitative coronary angiography for the presence ofrestenosis at sixth month after stent implantation.> 50% stenosis indiameter is accepted as restenosis. Correlations between instent restenosisand MCP-1, hsCRP and monocyte levels at basal, first month and sixthmonths post stent implantation were investigated.Results: Instent restenosis was present in 8 (23,5%) patients at the endof sixth months. Minimum luminal diameter in restenosis group at sixthmonths was 0,97 +/- 0,22 mm whereas 2,03 +/- 0,52 mm in no restenosisgroup. Minimum luminal diameter in restenosis group post stentimplantation was 2,37 +/-0,22 mm whereas 2,49 +/- 0,41 mm in norestenosis group. There was no statistically significant difference betweentwo groups in basal, first month and sixth months plazma MCP-1, hsCRPand monocyte levels.52Conclusions: Although the relationship between instent restenosis andMCP-1 was shown previously, this relationship is not confirmed in ourstudy. We did not detect any relationship between hsCRP levels and instentrestenosis which had conflicting results in previously published literature.We did not detect any correlation between blood monocyte count andinstent restenosis which was shown to be present in a single previous study.It is concluded that MCP-1, hsCRP and peripheral blood monocyte countdo not provide any clinical benefit in predicting restenosis.