Zenginleştirilmiş çevreye alınan yaşlı sıçanlarda kronik memantin uygulamasının etkileri
Efeects of chronic memantine administration on aged rats hold in enriched environment
  1. Tez No: 192934
  2. Yazar: ELİF UĞUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR YAMANTÜRK-ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Geriatri, Nöroloji, Pharmacy and Pharmacology, Geriatrics, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Bellek, Zenginleştirilmiş çevre, Hipokampal GAD, Memantin, Aging, Memory, Enrichment Environment, Hippocampal GAD
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Klinik Farmokoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmakoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Zenginleştirilmiş Çevreye Alınan Yaşlı Sıçanlarda Kronik MemantinUygulamasının Etkileri, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü,Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Yüksek Lisans Programı, İstanbul.Zenginleştirilmiş çevrenin, nöronlarda yapısal ve fonksiyonel değişikliklere yol açtığıöğrenme ve bellek fonksiyonlarını güçlendirdiği bildirilmektedir. Yaşlı deneyhayvanlarında da benzer etkiler saptanmaktadır. Bellek fonksiyonu ve zenginleştirilmişçevrenin etkilerinde sıklıkla glutamaterjik sistem sorumlu tutulmaktadır. Bu çalışmada,bellek üzerine olumlu etkileri nedeni ile Alzheimer hastalığı tedavisinde kullanılan veglutamaterjik reseptör alt tiplerinden N-metil-D-aspartik asid reseptörlerinin non-kompetitif antagonisti olan memantinin kronik uygulamasının yaşlılık dönemindezenginleştirilmiş çevreye alınan sıçanların referans bellek performansları ve hipokampusglutamik asid dekarboksilaz (GAD) enzim aktivitesi üzerine etkilerinin belirlenmesiamaçlanmıştır. Bu amaçla 6 grup (yaşlı-zenginleştirilmiş çevre-serum fizyolojik; yaşlı-sadeleştirilmiş çevre-serum fizyolojik; yaşlı-zenginleştirilmiş çevre-memantin; yaşlı-sadeleştirilmiş çevre memantin; genç-sadeleştirilmiş çevre-serum fizyolojik; genç-zenginleştirilmiş çevre-serum fizyolojik) oluşturulmuştur. Sadeleştirilmiş ya dazenginleştirilmiş çevrede iki ay süre ile tutulan hayvanlarda bu süre sonunda serumfizyolojik (SF, i.p.) ve memantinin (5mg/kg, i.p.) iki hafta süre ile kronik uygulamasınabaşlanmış ve ilgili çevrelerde tutulmaya devam edilen hayvanların referans bellekperformansı `'üç-panelli pist testi'' ile değerlendirilmiştir. Bu süreçlerin sonunda (2 ay+14gün) hipokampus GAD enzimi aktivitesi fluorometrik yöntemle belirlenmiştir. Sonuçolarak bu çalışmada, genç ve yaşlı hayvanların bellek fonksiyonları üzerinezenginleştirilmiş çevrenin olumlu etkileri olduğu, yaşlı grupta memantinin bellekperformansını düzeltici etkisi olduğu ve bu iyileştirici etkiyi zenginleştirilmiş çevrenindaha fazla artırmadığı, GAD enziminin yaşla birlikte hipokampustaki aktivitesinin anlamlıolarak değişmediği ve kronik memantin uygulamasının hipokampal GAD aktivitesinietkilemediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Effects of Chronic Memantine Administration on Aged Rats Hold inEnriched Environment, Istanbul University, Institute of Health Science,Pharmacology and Clinical Pharmacology Master Degree Programme, İstanbulEnriched environment (EE) leads morphologic and functional changes in neurons andimproves learning and memory functions. Similar effects also have been shown in agedanimals. Glutamatergic system is generally found responsible for memory functions andthe effects of enriched environment (EE). Memantine (MEM), a non-competitiveantagonist of N-methyl-D-aspartic acid, a class of glutamate receptors, is used inAlzheimer disease treatment. In the present study, effects of chronic memantinadministration on reference memory performance and hippocampal glutamic aciddecarboxylase (GAD) enzyme activity were investigated in aged male rats which hold inenriched environment. For this purpose, we determined 6 different groups as follows;aged-EE-saline, aged-impoverished environment (IE)-saline, aged-EE-MEM, aged-IE-MEM, young-EE-saline, young-IE-saline. Rats have been hold in IE or EE for twomonths, and at the end of this period chronic injection of saline (i.p.) or MEM (5 mg/kg,i.p.) have been performed for two weeks. During this period, reference memoryperformance was assessed by three-panel runway test. At the end of the memory test,hippocampal GAD enzyme activity was measured by fluorometric method. The resultssuggest that EE has a possitive effect on memory performance both in aged and youngrats and MEM improved memory performance in aged rats while it did not furtherenhanced the effect of EE. The activity of GAD enzyme did not change in aged rats andwas not affected by chronic MEM.