The usability of clay deposits in Çankiri and Afyonkarahisar for pelotherapic applications
Çankırı ve Afyonkarahisar bölgesindeki killerin peloterapik uygulamalar açısından kullanılabilirliği
  1. Tez No: 338515
  2. Yazar: GÖZDE AYTAÇ OKYAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA TOKSOY ÖKSAL, PROF. DR. ASUMAN TÜRKMENOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Peloterapi, kil mineralleri, mineralojik ve fizikokimyasal özellikler, Çankırı, sAfyonkarahisar, Pelotherapy, clay minerals, mineralogical and physicochemical properties, Çankırı, Afyonkarahisar
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
İnsan sağlığı üzerinde önemli bir role sahip olan termal uygulamalar eski çağlardan bu yana önemini korumuştur. Şu günlerde ise doğal kaynakların hızla tükenmesiyle birlikte SPA ve sağlık merkezleri gittikçe önem kazanmaktadır. Bu merkezlerde termal çamurlar yerine kil ve/veya kil minerallerinin termal sularla karışarak bir takım fizikokimyasal değişikliklere uğrayarak olgunlaşması sonucunda oluşan ?peloid? adı verilen çamurlar kullanılmaktadır. Türkiye?de birçok önemli kil rezervi bulunmaktadır fakat bu killerin peloterapik çalışmalarda kullanılabilirliğini araştıran çalışmalar bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı; Çankırı?da bulunan Küçükhacıbey, Hancılı, ve Kazbekir bölgelerinden ve Afyonkarahisar?da bulunan Kızılören, Karadirek ve Hüdai Kaplıcaları(Sandıklı) bölgelerinden alınan toplam 13 farklı örneğin mineralojik, kimyasal ve fizikokimsayal özelliklerinin araştırılarak peloterapik çalışmalar açısından uygun olup olmadıklarına karar vermektir. Örneklerin mineralojik ve kimyasal analiz sonuçları ile katyon değiştirme kapasitesi, şişme kapasitesi, plastik indeks, yüzey alanı, tane boyu ve soğuma süresi gibi fizikokimyasal özelliklerinin daha önce yapılan çalışmalarda uygun kabul edilen örneklerin bu özellikleri ile karşılaştırılarak uygun örnekler saptandı. Olgunlaştırma içinse arıtılmış su ve iki farklı mineralli su (soda) seçildi ve dört haftalık olgunlaşma süresi sonrasında peloidler kıvam, sürülebilirlik ve uygulamada bıraktıkları his bakımından değerlendirildi. Tüm bu analizler sonucunda peloterapik uygulamalar için Hancılı ve Küçükhacıbey alanlarının uygun olduğu ve Kazbekir ve Afyonkarahisar?ın ise uygun olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Thermotherapy using natural thermal mud has played a crucial role for human health care since ancient times. However, recently the SPA and Wellness Centers have come into prominence with the exhaustion of primary reserves of natural thermal mud. In these centers, instead of natural thermal mud, peloids prepared using clay and/or clay minerals with thermal or mineral water through maturation process that changes the physicochemical properties of the clay and/or clay minerals.Turkey has several clay reserves; however, the investigation about their suitability for the pelotherapic applications is not adequate. The aim of this study is to investigate the mineralogical, chemical, and physicochemical properties of the 13 different samples collected from Küçükhacıbey, Hancılı, and Kazbekir localities in Çankırı and Kızılören, Karadirek, and Hüdai localities in Afyonkarahisar in order to evaluate their suitability for pelotherapic applications. The results of mineralogical, chemical, and physicochemical analyses including cation exchange capacity, swelling index, plastic index, water loss, specific surface area, grain size and cooling rate properties were compared with the results in the previous studies. For maturation process distilled water and two different commercial mineral water with different chemical compositions were used. At the end of the four week long maturation, the peloids are evaluated in the sense of consistency, ease ofhandling and pleasant sensation during application. Evaluation of analyses results showed that clay deposits in Hancılı and Küçükhacıbey localities in Çankırı can be considered being suitable for pelotherapic applications. On the other hand, clay deposits in Kazbekir locality in Çankırı and in all three localities in Afyonkarahisar cannot be considered being suitable for pelotherapic purposes.