Burdur İl Merkezindeki İlköğretim Okullarındaki Çocuklarda Bağırsak Parazitlerinin Görülme Sıklığı
Intestinal Parasites Prevelance in Primary School Children in City Center of Burdur
- Tez No: 192954
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET NESİMİ KİŞİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Mikrobiyoloji, Parazitoloji, Public Health, Microbiology, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Intestinal Parasites, Primary Education, School Children, Parasitic Diseases, Prevelance
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
68ÖZETBurdur l Merkezindeki lkö retim Okullarındaki Çocuklarda Ba ırsakParazitlerinin Görülme Sıklı ıBa ırsak parazit enfeksiyonları hala dünya çapında önemli sa lık problemleriarasındadır. Göller Bölgesi'nde daha önce yapılmı olan çalı malarda ba ırsak parazitenfeksiyon prevalansı dü ük bulunmu tur.Ara tırma, 20 Nisan-20 Haziran 2006 tarihleri arasında ilkö retim okullarındakiö rencilerde Burdur'un farklı sosyo-ekonomik seviyedeki bölgelerinde yerle imli ikiilkö retim okulunda yapıldı.En sık görülen ba ırsak parazitlerini, prevalansını ve sosyo-demografik ve davranıörüntülerini tespit etmek amacıyla okullardan 172 anket, yapı kanlı lam ve gaita örneklerialındı. Toplanan gaita örnekleri direkt muayene ve lugol'ün iyot eriyi inde incelendi.Ara tırmaya katılan ö rencilerdeki ba ırsak parazit prevalansı % 8.1 bulundu.Ba ırsak parazit prevalansı Bahçelievler .Ö.O.'da % 8.8 , Mehmet Akif Ersoy .Ö.O.'da %7.6 idi. En sık görülen parazitler E.vermicularis ve G.intestinalis olarak tespit edildi. Toplamenfeksiyon, erkeklerde % 12.1 , kızlarda % 3.7 idi. En yüksek parazit prevalansı 11 yagrubunda görüldü. En sık görülen ikayet, uyurken a ızdan su gelmesi idi.Cinsiyet, ö rencilerin ya ortalaması ve oda sayısı ile parazitoz arasında belirgin ili kibulunmu tur. Sonuç olarak; ba ırsak parazit enfeksiyonu bölgemizde kom u iller olan Aydınve Isparta'dan dü ük bulunmu tur. Bunun sebebi il merkezindeki e itim seviyesininyüksekli i ve okul sa lı ı programlarının uygulanması olabilir. Yerel sa lık ve e itimotoriteleri okul sa lı ı programlarını birlikte yürütmeye devam etmelidir.Anahtar Kelimeler : Ba ırsak Parazitleri, lkö retim, Okul Çocukları, Parazitik Hastalıklar,Prevalans
Özet (Çeviri)
69SUMMARYIntestinal Parasites Prevelance in Primary School Children in City Center ofBurdurIntestinal parasitic infections are still among important health problems worldwide.Previous studies in Göller Region revealed a low prevelance of intestinal parasitic enfection.This survey was carried out in two primary education schools which were located indifferent areas with different socio-economic levels of Burdur between April- June 2006 inBurdur, Turkey.One hundred and seventy-two questionnaires, cellulose adhesive and feces sampleswere obtained from schools for the purpose of determining the most prevelant intestinalparasites and its prevelance and socio-demographic and behavioral habits. Stool samplescollected were investigated by method of direct examination of the feces and also Lugol?siodin.Prevelance of intestinal parasites in all of the participant students was found 8.1 %.ntestinal parasites prevelance in Bahçelievler Primary Education School was 8.8 % and inMehmet Akif Ersoy Primary Education School was 7.6 %. E.vermicularis and G.intestinaliswere determined as the most prevvelant parasites. The overall infection was 12.1 % formales and 3.7 % for females. The highest parasite prevelance was observed in group of 11-year - old. The most frequent complaint was salivation during sleep.A significant relationship between sex, age average of students and number of roomsin house, and parasitosis was found. In the conclusion; intestinal parasitic infection waslower in our region than the neighbour cities, Aydın and Isparta. Its reason may be higheducation levels in Burdur and execution of school health programmes. Local health andeducational authorits should continue to execute school health programmes together.