Florozisli ve sağlıklı süt ve daimi dişlerde flor miktarının ve dentin geçirgenliğinin in vitro karşılaştırılması
In vitro evaluation of fluoride content and dentin permeability of fluorotic primary and permanent teeth
  1. Tez No: 192955
  2. Yazar: MÜNCİYE SEMRA ÖZAY ERTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZUHAL KIRZIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Daimi dişler, dental florozis, dentin geçirgenliği, elektronikfotosensörlü hidrolik iletim ölçüm sistemi, flor analizi, sütdişleri, Dental fluorosis, dentine permeability, electronic hydraulic conductancemeasurement system, fluoride analyse, permanent teeth, primary teeth
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Florozisli ve Sağlıklı Süt ve Daimi Dişlerde Flor Miktarının ve Dentin Geçirgenliğinin invitro KarşılaştırılmasıMünciye Semra ÖZAY ERTÜRKÖZETIsparta Türkiye'deki endemik florozis bölgelerinden biridir, bölgede halen çocuklarındişlerinde farklı seviyelerde florozis görülmektedir. Bu hastalarda materyallerin dişebağlanması ve pulpa cevabı konusunda problemler yaşanmaktadır. Geçirgen, heterojen birmineralize doku olan dentinin geçirgenliğinin daha hassas ve güvenilir bir şekildeölçülebilmesi için, klasik yönteme göre daha hassas ölçüm yapabilen elektronik hidrolik iletimölçüm sistemlerinin arayışı ve bu konudaki çalışmalar devam etmektedir. Ulaşılabilirkaynaklarda, florozisli dişlerde materyallerin dişe bağlanması ve bu dişlerin dentingeçirgenliğinin belirlenmesiyle ilgili çalışmaya rastlanamamıştır.Çalışmamızın amacı, florozisli süt ve daimi dişlerde dentinin içerdiği flor miktarınınbelirlenmesi, dentin geçirgenliğinin Elektronik Fotosensörlü Hidrolik letim Ölçüm Sistemiyardımıyla hassas bir şekilde ölçülmesi ve elde edilen verilerin sağlıklı dişlerlekarşılaştırılmasıdır. Ayrıca, süt ve daimi dişler arasındaki flor miktarı ve dentin geçirgenliği ileilgili farklılıkların karşılaştırılması amaçlanmıştır.Çalışmada çekim endikasyonu konulmuş, çürük, restorasyon, kırık, çatlak içermeyen,florozisli ve sağlıklı 28 adet kök gelişimini tamamlamış daimi küçük azı ve 28 adet, kökrezorbsiyonu 1/3'ü geçmemiş süt 2. azı dişinin pulpa üzerindeki derin dentin dokularında florseçici elektrod yardımıyla flor analizi yapılmıştır. Ayrıca aynı seçim kriterlerini sağlayan 40daimi küçük azı ve 40 süt 2. azı dişinin, Elektronik Fotosensörlü Hidrolik letim Ölçüm Sistemiyardımıyla dentin geçirgenlikleri ölçülmüştür. Dişler florozis şiddetine göre, modifiye edilmişThylstrup-Fejerskov'un Dental Florozis ndeksi yardımıyla gruplandırılmıştır. Dişlerden eldeedilen dentin disklerinden sabit basınç altında, dakikada geçen sıvı miktarı smear tabakasıkaldırılmadan ve kaldırıldıktan sonra ölçülmüş ve flor analizi yapılan dişlerden elde edilenverilerle birlikte istatistiksel olarak analiz edilmiştir.Sonuç olarak florozis derecesinin artmasıyla birlikte hem süt hem daimi dişlerde okluzaldentin dokusunun flor içeriğinin arttığı ve dentin geçirgenliğinin azaldığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In vitro Evaluation of Fluoride Content and Dentin Permeability of Primary andPermanent Teeth with FluorosisMünciye Semra ÖZAY ERTÜRKSUMMARYIsparta is one of the endemic fluorosis areas in Turkey and dental fluorosis with differentseverities can still be observed in children?s teeth. There are problems in bonding of thematerials to these teeth and pulp response to the materials. There are researches onelectronic hydraulic conductance measurement systems which can give more precise andreliable results of permeability of dentine -a heterogen mineralized tissue- than the classicalsystem. To the authors? knowledge, there are no studies on bonding properties ofrestoratives to fluorotic teeth and dentine permeability of those teeth in the literature.The aims of this in vitro study was to determine the fluoride content of deep dentin just overthe pulp tissue, to measure the permeability of dentine of fluorotic primary and permanentteeth precisely by Electronic Hydraulic Conductance Measurement System withPhotosensors, and to compare the data with healthy teeth.A total of 28 fluorotic and healthy permanent premolar teeth with complete root formation and28 fluorotic and healthy primary 2nd molar teeth with 1/3 root resorption, which were extractedfor orthodontic purpose and with no caries, restoration, fracture or crack were selected andused in this study. Fourty fluorotic and healthy permanent premolar and 40 fluorotic andhealthy primary 2nd molar teeth with the same inclusion criteria were used for dentinpermeability measurements. Teeth were classified according to the modified form of DentalFluorosis Index of Thylstrup&Fejerskov. Dentine discs were placed in the ElectronicHydraulic Conductance Measurement System with Photosensors designed for themeasurement of dentine permeability. The amount of distilled water passed through eachdentin disk in a minute under a constant pressure was determined. Fluoride content anddentin permeability data of the fluorotic and healthy teeth were recorded and analyzedstatistically.It was observed that fluoride content of oclusal dentin increases and dentine permeabiltydecreases, while dental fluorosis severity increases both in permanent and primary teeth.