Dentine bağlanmanın tam seramik malzemenin mukavemeti üzerine etkisi
Effects of dentine bonding on mechanical strength of all ceramic restorative materials
  1. Tez No: 192959
  2. Yazar: SELVER SUNA DEMİRÖZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAKAN UYSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hertzian Kontak Test, Tam Seramikler, Resin siman, Dentinxii, Hertzian contact test, all ceramics, resin cement, dentinxiii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZETDentine Bağlanmanın Farklı Tam Seramik Malzemelerinin Mekanik DayanımıÜzerine EtkisiBu çalışmanın amacı; resin simanla dentin dokusu üzerine yapıştırmanınfarklı tam seramik malzemelerinin mukavemetine olan etkisini incelemek ve sonluelemanlar stres analizi ile iki tabakalı seramik-dentin sisteminde oluşan streslerindağılımını göstermektir.1 mm, 1,5 mm ve 2 mm kalınlığında feldspatik seramikten oluşan seramik-dentin sistemine 100-600 N yük aralığında Hertzian kontak test uygulandı. 1 ve 1,5mm kalınlığında IPS Empress 2 ve In Ceram Zirconia seramiklerinden oluşan ikitabakalı seramik-dentin sistemine 200-850 N yük aralığında Hertzian kontak testuygulandı. Brittle ve quasiplastic mode ile radial çatlakların tanımlanması içintüm örnekler optik mikroskopta incelendi. Sonlu elemanlar stres analizi ile ikitabakalı seramik-dentin sisteminde hertzian kontak test sonrasında oluşan streslerhesaplandı.Her iki mode'da oluşan harabiyetin yeri ve derecesi materyalinmikroyapısına bağlı olarak uygulanan yükle değişti. 1 mm kalınlığındakifeldspatik seramikte 150 N'da, 1mm kalınlığındaki IPS Empress 2 seramikte 500N'da, 1,5 mm kalınlığındaki IPS Empress 2 seramikte 700 N'da ve 1,5 mmkalınlığındaki Zirconia seramikte 850 N'da radial çatlak gözlenmiştir. Ancak, 1,5ve 2 mm kalınlığındaki feldspatik seramikte quasiplastic mode oluştu. Sonluelemanlar analizinden elde edilen maksimum gerilme streslerinin yeri ve değeri,mekanik test bulguları ile tutarlıdır.Materyalin kalınlığı ve mikroyapısının iki tabakalı seramik-dentinsisteminde oluşan harabiyet üzerinde anlamlı etkisi vardır. Resin simanla dentindokusu üzerine yapıştırma, materyalin mekanik dayanımını artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEffects of Dentin Bonding on Mechanical Strength of All Ceramic RestorativeMaterialsThe aim of this study was to evaluate the basic damage modes of differentceramic systems bonded to dentin under Hertzian indentation with the support ofstress distribution analysis.A single-cycle Hertzian contact test over a load range of 100-600 N wasapplied randomly to ceramic-dentin bilayer disc specimens of feldspathic ceramicwith 1mm, 1,5mm and 2mm thickness. A single-cycle Hertzian contact test over aload range of 200-850 N was applied to ceramic-dentin bilayer disc specimens ofof Zirconia or IPS Empress 2 with 1mm, 1,5mm thickness. Optical microscopywas employed for the identification of quasiplastic mode and radial cracks. Finiteelement analysis was also used to analyze the stress distribution under suchHertzian indentation.Owing to the microstructure of the material, the degree of damage in bothmodes evolved progressively and the origin of damage mode changed with contactload. Radial cracks were the first cracks for feldspathic porcelain with 1mmthickness at 150 N contact load, IPS Empress 2 with 1mm at 450 N and 1,5mm at700 N, and Zirconia with 1,5mm at 850 N. However, for feldspathic porcelain with1,5mm and 2mm thickness a quasiplastic mode occurred. The location and thevalue of maximum principle stresses seen in the models were consistent with themechanical test results.Microstructure and the thickness of the material have a significant effect onthe damage modes of ceramic layer systems. Dentin luting with resin cement,increases the mechsnicsl strength of all ceramic materials.