Farklı ışık kaynakları ve bağlayıcı sistemleri ile lösitle güçlendirilmiş cam seramiklerin dentine bağlanma dayanımının değerlendirilmesi.
Evaluation of dentin bond strengths of glass ceramics reinforced with leucite by different light sources and adhesive systems.
- Tez No: 225765
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLFEM ERGÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: mikrogerilim bağlanma dayanımı, lösit seramik, ışık polimerizasyon kaynakları, bağlayıcı sistemler, microtensile bond strength, leucite ceramic, light curing units, adhesive systems
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı ışık kaynakları ve bağlayıcı sistemlerin lösit seramiklerin dentine bağlanma dayanımı üzerine etkisinin değerlendirilmesidir.Düz dentin yüzeyleri, insan molar dişlerinin okluzal yüzeyleri üzerinde hazırlandı. Isı ve basınç altında üretilen IPS Empress (Ivoclar-Vivadent) seramik bloklar, 125 ?m büyüklüğündeki alüminyum oksit ile pürüzlendirildi ve distile suda temizlendi. Seramiklerin asitle pürüzlendirilmesi ve silan uygulanmasını takiben, bağlanma işlemleri gerçekleştirildi. Dişler, kullanılan bağlayıcı sisteme göre iki gruba ayrıldı: 1. Tam pürüzlendirme sistemi (pürüzlendirici (Etch 37) ve bağlayıcı (One Step Plus)), 2. Kendiliğinden pürüzlendirme sistemi (kendinden primerli pürüzlendirici (Tyrian SPE) ve bağlayıcı (One Step Plus)). Seramik bloklar dentin yüzeylerine dual olarak polimerize olan rezin yapıştırıcı siman (Duolink) ile bağlandı. Polimerizasyon için, KTH'nin (Blue Swan Digital, Dentanet) yavaş artan ve yüksek güç modu, LED'in (Elipar Freelight 2, 3M Espe) giderek artan ve standart modu, plazma ark'ın (PlasmaStar, SP-2000, Monitex) normal ve kademeli olarak artan modu kullanıldı (n=5).Örnekler, distile suda 24 s bekletildikten sonra, 6000 kez termosiklus uygulaması yapıldı. Hazırlanan örneklerden kesitler alındı ve örnekler yaklaşık 1.6 ± 0.16 mm2 kesit alanında kum saati şekli verildi. Mikrogerilim test aleti ile 1 mm/dk. hızda test edildi. Kırık yüzeyleri tarama elektron mikroskobunda analiz edildi. Elde edilen verilerin analizinde üç-yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanıldı.Üç yönlü varyans analizine göre tam pürüzlendirme sistemi, kendiliğinden pürüzlendirme sistemine göre daha yüksek bağlanma dayanımı değerleri gösterdi (p < 0.001). Işık polimerizasyon kaynakları arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak anlamlı iken (p = 0.015), polimerizasyon modları arasında istatistiksel farklılık gözlenmedi (p = 0.661).Çalışmada elde edilen sonuçlar, tam pürüzlendirme sisteminin kendiliğinden pürüzlendirme sistemine göre daha güvenilir bağlanma sağladığını gösterdi. Kullanılan plazma ark ışık kaynağı ile KTH ve LED'e göre daha yüksek bağlanma dayanımı değerleri elde edildi. Plazma ark ışık kaynağının, KTH ve LED ışık kaynaklarına alternatif olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effect of different light curing units and adhesive systems on bonding leucite ceramic to dentin.Flat dentin surfaces were prepared on occlusal surface of human molar teeth. Hot-pressed ceramic blocks of IPS Empress were fabricated, sandblasted with 125 ?m Al2O3 and cleaned in distilled water. Following acid etching and silane treatment of ceramic, bonding procedures were performed. The teeth were divided into two groups according to the type of adhesive system: 1. Total-etching system (etchant (Etch 37) and adhesive (One Step Plus)), 2. Self-etching system (self-priming etchant (Tyrian SPE) and adhesive (One Step Plus)). Ceramic blocks were bonded to dentin surfaces with dual-polymerizing resin luting cement (Duolink). For polymerization the QTH (Blue Swan Digital, Dentanet) was used in soft-up and high-power mode, the LED (Elipar Freelight 2, 3M Espe) in exponential and standard mode, plasma arc (PlasmaStar, SP-2000, Monitex) in normal and ramp-curing mode (n=5).Following storage in distilled water for 24 h, samples were thermocycled for 6000 cycles. The bonded specimens were serially sectioned and trimmed to hour-glass shapes with approximately 1.6 ± 0.16 mm2 cross-sectional areas, then tested with the microtensile tester at a rate of 1 mm/min. Fractured surfaces were analyzed with SEM. The data was analyzed with three-way analysis of variance (ANOVA).Three-way ANOVA revealed that µ-TBS values of total-etch system exhibited significantly higher bond strength values than the self-etch system (p < 0.001). While the differences were statistically significant between light curing units (p = 0.015), no statistical differences were observed between light curing modes (p = 0.661).The results obtained in this study indicate that conventional total etching system indicated more reliable bonding system compared to self-etching system. With the use of plasma arc light curing unit, higher bond strength values were achieved than the ones achieved by QTH and LED. It is considered that plasma arc could be used as an alternative to KTH and LED.