Warfarın ve heparin kullanımının diş çekimine bağlı oluşan kanama üzerine etkilerinin klinik ve laboratuar değerlerle karşılaştırılması
Comparison of the effects of warfarin and heparin on bleeding caused by dental extraction (a clinical study)
  1. Tez No: 192966
  2. Yazar: EBRU DENİZ KARSLI GÜREL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMİN ESEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diş çekimi, Heparin, Kanama, Warfarinix, Bleeding, Dental extraction, Heparin, Warfarin
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Kardiyovasküler hastaların sistemik durumları çoğu zaman dentaltedavilerin ertelenmesine ve bunun sonucunda diş çekimini gerektiren dentalproblemlere sebep olmaktadır. Çürük dişler birer infeksiyon odağı olarak kalpkapak hastalığı olan veya kalp kapak protezi taşıyan hastalar için hayati tehlikeoluşturmaktadır. Bu hastalarda kanama riskini en aza indiren, bunun yanındaterapötik antikoagülasyonun sürdürülmesine izin veren ?warfarin yerine heparinuygulaması? diş çekimi işlemi için güvenli ve kontrollü bir protokol oluşturmuştur.Ancak bu protokolün diş çekimi gibi minör ağız cerrahi işlemleri içinuygulanması, hastanede yatırılarak tedaviyi gerektirdiğinden önemli iş gücü vezaman kaybı ve yüksek tedavi harcamalarına sebep olmaktadır.Bu çalışmanın amacı INR değeri 1-4 aralığında olan hastalarda warfarinkullanımına ara vermeden, lokal hemostatik önlemler alınarak gerçekleştirilen dişçekiminin güvenirliğini değerlendirmektir.Araştırmamızda diş çekimi planlanan hastalar dört gruba ayrılmıştır;*Warfarin kullanımı değiştirilmeyen hasta grubu (Grup 1)*Warfarin yerine Düşük Molekül Ağırlıklı Heparin (DMAH) uygulanan hastagrubu (Grup 2)*Warfarin yerine Standart Heparin (SH) uygulanan hasta grubu (Grup 3)*Sağlıklı bireylerden oluşan ve her hangi bir ilaç kullanmayan kontrol grubu(Grup 4)Dört grupta da diş çekimleri gerçekleştirildikten sonraki 20 dakika içindemeydana gelen kanama miktarları değerlendirildi. İlk üç gruptaki hastaların işlemgününde INR değerleri kaydedildi. Verilerin istatistiksel analizi varyans analizi(ANOVA), Fisher' in LSD post hoc testi, Student's t-test ve Pearson' ın Korelasyonve Ki-kare testleri ile gerçekleştirildi.Bu araştırmanın sonuçları warfarin kullanmakta olan ve INR değeri 1-4aralığında olan hastalarda lokal hemostatik önlemlerin alınmasıyla gerçekleştirilendiş çekimi işleminin kanama açısından önemli bir risk oluşturmadığınıgöstermektedir.
Özet (Çeviri)
Postponement of the dental treatment of cardiovascular patients generallyresults in dental problems requiring tooth extraction. Focal infection caused bydental decay could be life-threatening for the patients with cardiac valvular diseaseor valvular prosthesis. Replacement of warfarin with heparin composes a safe andwell controlled protocol for dental extractions in such patients, as it minimizes therisk of bleeding and allows for maintaining the therapeutic anticoagulation.However, since this protocol requires hospitalization, its application for minor oralsurgical procedures such as dental extraction is time consuming, interferes withlabor and leads to elevated treatment expenses.The aim of this study is to evaluate the safety of dental extraction withoutaltering the warfarin regimen in patients with an INR value ranging 1- 4.Patients who were to undergo tooth extraction divided into four groups asfollows;*Patients receiving warfarin (Group 1)*Patients receiving Low Molecular Weighed Heparin (LMWH) instead of warfarin(Group 2)*Patients receiving unfractioned heparin (UFH) instead of warfarin (Group 3)*Control group consisting of healthy individuals receiving no medication (Group4)Total amount of bleeding (mg) was measured for 20 minutes after tooth extraction.The INR values on the operative day were recorded in the first three groups. Theresults were statistically analyzed by analysis of variance (ANOVA), Fisher?s LSDpost hoc, Pearsons? correlation, Chi-square and Student?s t-test.The results of this study suggest that, with the aid of local hemostatic agentsdental extraction of patients receiving warfarin, who have an INR value rangingfrom 1 to 4, could be carried out without a significant risk of bleeding.