Sporun bedensel engellilerin sosyalleşmeleri üzerine etkisi
The effect of sports on the socilaziation of phsically handicappeds
- Tez No: 192977
- Danışmanlar: Y.DOÇ. MEHMET ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bedensel Engelliler, Spor, Sosyalleşme, Phisically Handicappeds, Sports, Socialization
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZETMustafa SÖĞÜTBu araştırmanın amacı, düzenli ve sistemli olarak spor yapan bedensel engellilerile spor yapmayan bedensel engellilerin sosyalleşmelerine sporun etkisini araştırmaktır.Bu çalışmanın ilk aşamasında sosyalleşme, spor ve engellilik kavramlarıirdelenmiştir.Araştırmanın ikinci aşamasında; Mersin ve Adana illerinde yaşayan 53 sporyapan ve 63 spor yapmayan bedensel engelli örneklemi oluşturacak şekilde seçilmiştir.Bunlara 50 sorudan oluşan anket uygulanmıştır. Veri toplamak için uygulanan anket ikibölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm bedensel engellilerin demografik özellikleri,eğitim durumları, sosyo-ekonomik durumları, ailevi özellikleri, engellilik durumları,spor yapma durumları ve sporun bedensel engelliler üzerine bıraktığı etkiyi tespit etmekiçin oluşturulmuştur. kinci bölüm ise sporun bedensel engellilerin sosyalleşmelerineetkisini tespit etmek için oluşturulmuştur. Birinci bölümün yorumlanmasında frekanssıralamaları yapılarak yüzde (%) tekniği kullanılmıştır. kinci bölüm de spor yapan veyapmayan bedensel engellilerin frekans dağılımları arasında bir farklılaşmanın olupolmadığına bakmak içinde x 2 analizi kullanılmıştır.Sonuç olarak elde edilen bulgular sporun, bedensel engellilerin sosyalleşmeleriüzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Bu etki arkadaş edinmeden, grupüyeliğine, kendini değerli hissetme, hoşgörülü olma, takım çalışmasını önemseme, rekabetduygusu, ulusal değerlere bağlı olma gibi birçok konuda etkilidir. Elde edilen bu sonuç,sporun tüm toplum üyeleri üzerinde olumlu etkilerde bulunmasının bedensel engellileraçısından da geçerli olduğu şeklinde yorumlanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMustafa SÖĞÜTThe aim of research, exploring the efect of sport on socialization of thephysically handicappeds who do sport regularlyand who never do sport.On the first step of this study; socialization, sport and havinghandicappeds wereinvestigated carefully.On the second step of the study; 53 person, doing sport and 63 person, not doingsport were selected. Who were physically handicaped and live in Adana and Mersin.A poll was taken them which included 50 questions. The poll which taken forobtaining information was made up of two parts.The first part was formed to find out their demographic, peculiarity, education,socio-economic, private life, having handicapeds, doing sport and impression of sporton the handicapped person.The second part was formed to find out the impression of the sport onsocialization of the physically handicappeds.The first part was interpreted using percent (%) technique and done frequencyarranging.On the second part, x2 analysis is used to find out a difrence or no difrencebetween the phsically handicapped?s distbutive frequency who do spor tor not.As a result, getting findings showed that there are pozitive impression of sportonthe socialization of the physically handicapped. This impression has influence on alot of matter such as; friendship, membership of a group, feeling himself worthy, beingtolerant, taking care of team work, having rivalery, being patriotic.That result could be explained that sport has possitive effect on society and thephysically handicapped person.