Halkın yerel yönetimlerden spor hizmetleri konusunda beklentileri ( Mersin örneği )
Expectations of the nation from the local managements on the matter of sport services ( sample of Mersin )
  1. Tez No: 192976
  2. Yazar: TARIK KURTOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sports, Municipality, Public
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZETHalkın Yerel Yönetimlerden Spor Hizmetleri Konusunda Beklentileri( Mersin Örneği )Bu çalışma ile halkın yerel yönetimlerden spor hizmetleri konusundabeklentileri belirlenmeye çalışılmaktadır. Böylelikle, hem spor konusununbelediye halk arasında bir halkla ilişki aracı olarak kullanılmasının önemiortaya konulacak, hem de halkın spor hizmetleri konusunda nedüşündüğünün bilinmesi ile belediyelerin spora gereken ilgiyi göstermesikonusunda bir adım daha atılmış olacaktır.Çalışmanın amacı, Mersin Büyükşehir Belediyesine bağlı merkezbelediyelerde halkın yerel yönetimlerden spor hizmetleri konusundabeklentilerini ortaya koymak, mevcut kanunlarda mahalli idarelere verilensporla ilgili görevler ışığında, belediyelerin spor ile ilgili neler yapmasıgerektiği konusunda öneriler geliştirmektir.Araştırmanın örneklem grubu Mersin Büyükşehir Belediyesine bağlıAkdeniz Belediyesi (490 kişi), Yenişehir Belediyesi (557 kişi) ve ToroslarBelediyesi (461 kişi) sınırları içinde ikamet eden 858 Erkek, 650 Kadınkatılımcıdan oluşmaktadır.Araştırmanın verilerini toplamak amacıyla anket kullanılmıştır. Buankette, 7'si demografik bilgi (cinsiyet, yaş, meslek, ailenin aylık net geliri,eğitim durumu, mersinde ikamet etme süresi ve ikamet edilen belediye) ve26'sı kapalı uçlu ve likert tipinde olmak üzere, toplam 33 sorubulunmaktadır. Bu sorular, ?pek çok, çok, orta, az, çok az? ve ?Çokkatılırım, Katılırım, Karasızım, Karşıyım, Çok Karşıyım? şeklinde olmaküzere, 5 derecelidir.Araştırmada elde edilen verilerin çözümlemesinde frekans dağılımı vegruplar arasında anlamlı/anlamsız bir farklılık olup olmadığını anlamak için?X2 ? testinden yararlanılmıştır.Katılımcılar spor hizmetleri konusunda Belediyelere büyüksorumluluk vermekte ve belediyelerin spor hizmeti sunmasının belediyelerinsaygınlığını arttırdığını belirtmektedir. Belediyelerin spor hizmetigötürürken, halkın ihtiyaç, beklenti ve taleplerini göz önüne alması gerektiğikatılımcılar tarafından belirtilirken, spor hizmeti götürülecek hedef kitleninde halkın tüm kesimi olması gerektiğini savunmaktadır. Katılımcıların boşzamanlarını ne tür aktivitelerle değerlendirdikleri konusunda ?ailemleilgileniyorum? ilk sırada yer alırken ?aktif spor yapıyorum? seçeneği ikincisırada yer almaktadır. Katılımcılar, ?günümüzde kent insanının doğalhareket ihtiyacının karşılanması bir problem haline gelmiştir? görüşünüsavunmaktadırlar.ANAHTAR KELİMELER: Spor, Belediye, Halk.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTExpectations Of The Nation From The Local ManagementsOn The Matter Of Sport Services( Sample Of Mersin)With this study, the demand about sporting activities, of civilians in Mersinfrom the municipalities is tried to be defined. Thus, the importance of use of sportsfor the public relation between municipality and people will be mentioned. Onemore step for the municipalities to have the necessary interest towards sports willalso be completed.The aim of this work is to point out the demand of people who live in thecentral municipalities connected to the Mersin Metropolitian Municipality and todevelop suggestions related with what can be done for sports.The selected group of this search consists of 858 men and 650 womenparticipants living in the municipality of Akdeniz (490 people), the municipaliy ofYenişehir ( 557 people) and the municipality of Toroslar (461 people).Survey is used to collect the data of this study. There are 33 questions in thesurvey. Seven of the questions covers the demographic information (gender, age,occupation, the net income of the family, the status of education and the totalresiding time in Mersin) and the 26 of the questions are confidential and likerd.These questions have 5 scales such as ?always, often, sometimes, rarely, hardly?and ?totally aggree, aggree, undecided, disaggree, totally against?.X2 test is used in analysis of the collected data in order to understand ifthere is a meaningful/ meaningless difference between groups and the frequencydistribution.The participants are giving to the municipalities big responsibilities aboutsport services and pointing out that their presenting sport service increases theirrespectation.It is also defended by the participants that while the municipalities takesporting activities to the public, it is imported to consider the need, expectation anddemand of the people and the targeted group should be the entire public in thatmunicipality.?Taking care of my family? is the first and ?Having sporting activities? isthe second option in what kind of activities participants do in their spare time.At the end of the research, Participants support the idea of ?Recently,satisfying the natural need of civilians living in the cities became a problem.? Thebiggest participant group sporting this idea is well educated participants who hasdegree or higher education.