İsteyerek düşük yapmak için başvuran kadınların acil kontrasepsiyon ile ilgili bilgi ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluating the knowledge and behaviours of women those who apply for willingly abortion by means of emergency contraception.
- Tez No: 192979
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZİFE AKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Planlaması, Halk Sağlığı, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Family Planning, Public Health, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Acil Kontrasepsiyon, steyerek Düşük, Aile Planlamasıviii, Emergency Contraception, Willingly Abortion, Family Planningix
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma isteyerek düşük yapan kadınların acil kontrasepsiyon ile ilgili bilgi vedavranışlarını değerlendirmek amacıyla planlanmıştır.Araştırmanın örneklemini T.C Sağlık Bakanlığı Adana Doğum ve Çocuk BakımeviHastanesi Aile Planlaması (AP) Polikliniği'ne 01.10.2004-30.01.2005 tarihleri arasında haftaiçi her gün 08:00-16:00 saatleri arasında isteyerek düşük için başvuran ve çalışmaya katılmayıkabul eden 173 kadın oluşturmuştur. Elde edilen verilerin analizi bilgisayarda SPSS forWindows 11.5 ( Statistical Package for Social for Windows) paket programında frekansdeğerlendirmesi ve X2 ( Chi-Square) analizi kullanılmıştır.Kadınların %17.9'u 24 ve altı, %38.2'sinin 35 ve üzeri yaş grubunda olduğu, öncekigebeliklerinin %22.5'inin isteyerek düşük ile sonuçlandığı görülmüştür.Kadınların %94.2' sinin bu güne kadar herhangi bir AP yöntemi kullandığı vebunlardan %72.4'ünün bir AP yöntemini kullanmayı bıraktığı, %93.6'sının 0-2 defa isteyerekdüşük yaptığı ve %8.7'sinin isteyerek düşüğü bir AP yöntemi olarak gördükleri tespitedilmiştir.Kadınların %77.5'i acil kontrasepsiyonu daha önce duymadığı, %87.3'ü daha önceacil kontrasepsiyon ile ilgili herhangi bir AP danışmanından bilgi almadığı, %87.3'ünün iseacil kontrasepsiyonu tanımlayamadığı, %9.2'sinin acil kontrasepsiyonu bir AP yöntemi olarakgördüğü tespit edilmiştir.Çalışmamızda kadınların sadece %21.4'ü acil kontrasepsiyon kullanım alanlarınıdoğru cevaplandırmış, %80.9'unun ise acil kontrasepsiyon yöntemlerini bilmediği, %9.8'ininacil kontrasepsiyon yöntemlerinden hapları kullandığı, acil kontrasepsiyon kullananların%82.4'ünde gebelik görülmediği tespit edilmiştir.Acil kontrasepsiyon bilgisi olanların %68.6'sı korunmasız cinsel ilişki sonrası gebelikriskini ortadan kaldırmak için yanlış davranışlar gösterirken %31.4'ü hemen bir sağlıkkuruluşuna gideceklerini belirtmişlerdir.Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was carried out to find out the knowledge and behaviours ofthe women who wants to have an abortion willingly towards emergency contraception.173 women whoapply to T.R Heath Ministry Adana Birth and Child CarehouseHospital Family Planning Polyclinic between the dates 01.10.2004 and30.01.2005 andbetween the hours 0800 and 1600 during the week for an abortion willingly and who accept tojoin the study form the sample of the study. The data acquired were analysed by using SPSSfor Windows 11.5 ( Statistical Package for Social for Windows) on the computer and by usingfrequency assessment and X2 ( Chi-Square) analysis.It has been seen that 17.9% of the women under the scope of the study is 24 andbelove; 38.2%of them is 35 and above 35 years old and that the pregnancy of 22.5% of thewomen resulted in an abortion willingly.It has been found out that 94.2% of the women under the scope of the study protectthemselves with with one of the Family Planning (FP) Methods, and that 72.4% of them havestopped using the FP Method, 93.6% of the women having an abortion willingly have had anabortion 0-2 times and that 8.7% of them had an abortion willingly as away of FP.It has been discovered that 77.5% of the women have never heart about emergencycontraception before; 87.3% of them have never obtained any information from a FPconsultant, 11.0% of them have misunderstood the emergency contraception, and 9.2% ofthem have seen the emergency contraception as a method of FP.In the study, it has been found out that only 21.4% of the women have given correctanswer to the questions about the usage fields of the emergency contraception, 80.9% of themdon?t know the methods of the emergency contraception, 9.8% of them use drugs from theemergency contraception methods, 82.4% of the women using the emergency contraceptiondon?t get pregnant.68.6% of the women having knowledge about the emergency contraception state thatthey have some wrong attitudes, only 31.4% of them states that they go to a health instituationimmediately.Some advises were given by looking at the results of the study.