Genelevde çalışan kadınların cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusundaki bilgi ve anksiyete düzeylerinin belirlenmesi
The determination of the knowledge level of women working in brothels about the sexually transmitted diseases and anxiety
- Tez No: 192980
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLAY BÖREKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Mikrobiyoloji, Psikiyatri, Nursing, Microbiology, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, genelev kadınları, anksiyete, Sexually transmitted diseases, women working in brothels, anxie
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZETBu araştırma, genelev kadınlarının cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH)konusundaki bilgi düzeylerinin anksiyete düzeylerine etkisinin araştırılması amacıylatanımlayıcı olarak yapılmıştır.Bu amaçla olgu grubu olarak Mersin'deki genelevde çalışan 50 genelev kadını, kontrolgrubu olarak Mersin'deki bir mahalleden eğitim ve yaş durumu benzer olan 50 ev kadınıçalışmaya alınmıştır. Araştırma grubundaki kadınların CYBH konusundaki bilgi düzeylerinibelirlemek için anket formu kullanılmış ve anksiyete düzeylerini belirlemek için Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS for Windows 11.5 paketprogramı ile değerlendirilmiştir.Yaş ortalaması; 35.6 olan olgu grubunun %60'nın ilköğretim mezunu, %68'ininboşanmış ve dul olduğu, çoğunluğunun ailelerinin düşük eğitim düzeyine sahip olduğu,gebelikten korunmak için çoğunluğunun hap kullandığı, CYBH'dan korunmak için kondomkullananların sayısının az olduğu belirlenmiştir.CYBH bilgi puan ortalaması olgu grubunda 41.2, kontrol grubunda 34.8 olarakbulunmuştur. CYBH bilgi puanı her iki grupta da orta düzey olarak belirlenmiştir. CYBH ileilgili olgu ve kontrol grubunun en çok AIDS'i bildikleri ve bu bilgiyi daha çok basın yayın vesağlık personelinden aldıkları saptanmıştır.Olgu ve kontrol grubunun orta düzeyde anksiyeteye sahip olduğu, durumluk kaygıpuanının ise olgu grubunda daha yüksek olduğu saptanmıştır.Genel olarak her iki grubun da CYBH bilgi puanı ile kaygı puanları arasında ilişkisaptanmazken, sürekli kaygı puanı ile durumluk kaygı puanı arasındaki ilişki anlamlıbulunmuştur. Ancak olgu grubunun yaş ve eğitim durumunun CYBH bilgi puanı ile kaygıpuanı arasında aynı yönlü kuvvetli bir ilişki saptanmıştır.Sonuç olarak CYBH ile ilgili yüksek risk grubunu oluşturan genelev kadınlarında bilgiyetersizliği ve anksiyeteye yönelik programların hazırlanması ve çalışmaların yapılmasıgerekli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis descriptive research has been done in order to search the effect of knowledgelevel of women working in brothels about the sexually transmitted diseases on anxiety. Forthis purpose, 50 women working in a brothel in Mersin have been taken as fact group and 50housewives that have similar education and age status in Mersin have been taken as controlgroup. A questionnaire form has been used in order to determine the knowledge level of thewomen in research group on the sexually transmitted diseases, and Conditional-ContinuousAnxiety Scale has been applied in order to determine the anxiety levels. Data obtained hasbeen evaluated by SPSS for Windows 11.5 package programme.It has been determined that 60 % of the fact group that has 35.6 age average areprimary school graduates, 68 % of them are divorced and widowed, that the families of themajority have low education levels, that majority of them use pills for contraception, that thenumber of the ones that use condoms in order to be protected from the sexually transmitteddiseases.Sexually transmitted diseases knowledge point average is 41.2 in the fact group and itis 34.8 in control group. sexually transmitted diseases knowledge point has been determinedas low level in both groups. It has been determined that fact and control groups know AIDSmost related to the sexually transmitted diseases and that they acquire this knowledge frompress and broadcast and health personnel. It has been determined that fact and control groupshave low levels of anxiety, and that conditional anxiety point is higher in the fact group.Generally, no relation between the sexually transmitted diseases knowledge points andanxiety points of both groups has been determined, however, the relation between thecontinuous anxiety point and conditional anxiety points has been found meaningful. However,a strong relation has been determined between the sexually transmitted diseases knowledgepoint and anxiety point of age and education status of the fact group in the same direction.As a result, education programmes for knowledge inadequacy and anxiety in thewomen working in brothels that constitute high risk group related to the sexually transmitteddiseases should be prepared and the studies should be conducted.