Antihipertansif kullanan bireylerin öfke ve öfke duygusunu ifade düzeylerinin belirlenmesi
Evaluating anger and anger expression style in those who take antihypertansive
- Tez No: 193034
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞEN TERAKYE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Antihipertansif kullanan bireyler, öfke, öfke ifadetarzı, Those who take antihypertansive, anger, angerexpression style
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu çalışma, antihipertansif ilaç kullanan bireylerin öfke ve öfkeduygusu ifade düzeylerini değerlendirmek ve durumu etkileyen faktörleribelirlemek amacıyla karşılaştırmalı ve tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Yöntem:Eskişehir merkezinde en fazla nüfusa sahip, 4 Nolu Merkez Şirintepe SağlıkOcağı'nın hizmet verdiği 53.585 kişiden hipertansiyon tanısı almış olanlarevreni oluştururken, araştırmanın yapıldığı Aralık 2005-Şubat 2006 tarihleriarasında sağlık ocağına başvuran ve anket formunu doldurmayı kabul eden 110hipertansif ve 107 karşılaştırma grubu olmak üzere toplam 217 kişi iseörneklemi oluşturmuştur. Veriler, ''Tanıtıcı Özellikler Formu'' ve `'Sürekli Öfke veÖfke İfade Tarz Ölçeği'' kullanılarak toplanmıştır.Verilerin değerlendirilmesindeKi-kare, ''t'' testi, Varyans Analizi ve POST HOC Tukey testleri kullanılmıştır.Sonuçlar: Çalışma sonucunda; antihipertansif ilaç kullanan bireylerde sürekliöfke (p=,002) ve öfke içe (p=,000) puan ortalamaları karşılaştırma grubuna göreyüksektir. Sürekli öfke ve öfke duygusu ifade düzeyleri yaş ve cinsiyetdeğişkenlerinden etkilenmektedir. Antihipertansif ilaç kullanan bireylerde yaşilerledikçe öfke kontrolünün arttığı, sürekli öfke ve öfke içe puanlarının da yaşarttıkça arttığı belirlenmiştir. Kadınlarda öfke kontrol ve öfke içe puanlarıerkeklere göre anlamlı derecede yüksek bulunurken, sürekli öfke ve öfke içepuanı antihipertansif ilaç kullanan kadınlarda ve erkeklerde, ilaç kullanmayankadın ve erkeklere göre daha yüksek bulunmuştur.Antihipertansif kullanan hastalarda hipertansiyon tanısı konulan dönemdesağlık, aile, iş yaşamıyla ilgili stresörlerle karşılaşma durumunun yüksek olmasıve ilaç kullanmaya rağmen psikolojik duruma bağlı olarak tansiyondeğişikliklerinin olması, hipertansiyonun ortaya çıkışında ve seyrinde psikolojikfaktörlerin etkili olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır. Bu çalışma, tümhastalara biyo-psiko-sosyal bütünlük içinde yaklaşılmasına dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study, was to evaluate anger and itsexpression in those who take antihypertansive and to define the factorsaffecting anger status comparative and descriptively. Method: Patientsdiagnosed with hypertension within a total of 53.585 applicants to Eskisehir No4 central primary healt organization were regarded as study population and 217persons who accepted to fill questionnaire from December 2005 to February2006 formed the samples. These included 110 hypertansive and 107normotansive patients. Data were collected by using `?Patient Identify Form??and `?Trait Anger and Anger Expression Scale??. Data were evaluated using Chi-Square test, Student?s t-test, ANOVA test and POST HOC Tukey test. Results:The results of this study reveals that avarage consistent anger and anger-inscores of those who take antihypertansive is higher. Consistent anger andanger expression levels are influenced by variables age and gender. Angermanagement improves with age in those who take antihypertansive and bothconsistent anger and anger scores are positively related to age. While angermanagement and anger-in scores of women are significantly higher whencompared to men, consistent anger and anger-in scores in those who takeantihypertansive of both gender were higher than non-drug users.Higher prevalence of stressors related to health, family and work life inthe hypertansion diagnosis periods of those who take antihypertansive and thepresence of physicological status related tension differences inspite of drugtreatments clearly reveals the affect of physicological factors in developmentand progression of hypertension. In conclusion, this study highlights theimportance of biophysicosocial integrity in the approach to patients