Ağrılı kriz nedeniyle acil servise başvuran orak hücre hastalarında tramadol ve meperidin'in etkinliğinin karşılaştırılması
The comparison of the efficiency of tramadol and meperidine in the sickle cell disease patients who admitted to emergency department with painful crisis
- Tez No: 193039
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ZEYNEP KEKEÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Orak Hücreli Anemi, Ağrılı Kriz, Tramadol, MeperidinVII, Sickle Cell Anemia, Painful Crisis, Tramadol, MeperidineVIII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZETAğrılı Kriz Nedeniyle Acil Servise Başvuran Orak Hücre Hastalarında Tramadol İleMeperidin'in Etkinliğinin KarşılaştırılmasıOrak hücre hastalığı, hastanemizin de içinde bulunduğu Güney Anadolu bölgesindegörülme sıklığı yüksek olan bir kan hastalığıdır. Vazo-oklüziv ağrılı krizler hastalığın en sıkkomplikasyonu olup acil servise sık başvuru nedenidir. Ağrılı krizin etkin ve uygun tedavisihasta memnuniyetini arttırıp acil serviste kalış süresini kısaltarak hasta yoğunluğu azaltacaktırAğrılı krizlerin tedavisinde farklı ağrı kesici ilaçlar kullanılmaktadır. Bu amaçla çalışmamızdaakut ağrılı kriz nedeniyle acil servise başvuran orak hücre anemili hastalarda ağrı şiddetinibelirledikten sonra meperidin ve tramadolü uygulayarak tedavideki etkinliğini karşılaştırmayıhedefledik.İleriye dönük, randomize, çift kör olarak planlanan bu kliniksel çalışma, fakülte etikkurul onayı alındıktan sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim DalınaNisan 2005 ile Kasım 2006 tarihleri arasında yapıldı. Yaş ortalaması 24,9±6,1 olan 49'u (%72,1) erkek, 19'u (% 27,9) kadın toplam 68 orak hücre hastası ağrı şiddeti değerlendirilerekçalışmaya dahil edildi. Hastalardan 34'üne (%50) tramadol, 34'üne (%50) meperidinuygulanarak belirli sürelerde ağrı kesici etkinliği, hemodinamik değişkenler üzerine etkileri veyan etkileri değerlendirildi. İstatistiksel verilerin analizinde ?SPSS for Windows? paketprogramının 11,5 numaralı versiyonu kullanıldı.Sonuçlar değerlendirildiğinde iki ilacın da solunum üzerine baskılayıcı özelliklerininolmaması ve yan etkilerin benzer olması nedeniyle ağrılı kriz hastalarının tedavisindekullanılabileceğini düşündürmektedir. Her iki ilacın da ağrıyı azalttığı ancak meperidininağrının giderilmesinde daha etkili olduğu saptandı. Tramadol grubunda ek doz ağrı kesiciihtiyacı daha fazlaydı. Bunun yanında meperidinin tansiyon düşürücü ve sedasyon etkisinintramadole göre belirgin olarak yüksek olduğu tesbit edildi. Ağrı şiddeti yüksek olup tansiyondüşüklüğü olmayan ağrılı kriz hastalarının acil tedavisinde meperidinin tercih sebebiolabileceğini; tansiyonu düşük olanlarda ise tramadolün meperidine alternatif bir ilaç olarakkullanılanılabileceği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Comparison of the Efficiency of Tramadol and Meperidine in the Sickle CellDisease Patients Who Admitted to Emergency Department With Painful CrisisSickle cell disease is an inherited disorder of the red blood cells which is seenfrequently in the South Anatolia. Vaso-occlusive painful crisis are the most seen complicationand is the common reason of admission of the patients to the Emergency Department (ED).The effective and appropriate medical treatment of these painful crisis lead to less of durationtime and less number of the patients in the ED. Different analgesic drugs are used in thetreatment of the acute painful crisis. The aim of our study was to compare the efficiency oftramadol with meperidine in the patients who admitted to ED with painful crisis after wedetermined the severity of the pain.This prospective, randomised and double-blinded clinical study was performed inEmergency Department of Cukurova University, School of Medicine, between the April 2005and November 2006 after the getting permission from the medical faculty?s ethical commitee.After despite severity of the pain, total 68 patients with sickle cell disease were included inthis study. There were 49 (72.1 %) males and 19 (27.9 %) females with mean age of 24.9±6.1.There were 34 (50 %) patients in tramadol group and 34 (50 %) patients in meperidinegroup.These two groups compare with analgesic efficiencies, side efects and hemodynamicparameters were evaluated some period. We used ?SPSS 11.5 for Windows? for statisticalanalysis.In conclusion, same side effects and no depression effect on the respiratuar system intwo groups lead us to consider these drugs to use in acute painful crisis. Meperidine had moreeffecieny to relief of pain, compared with tramadol. Patients in tramadol group needadditional dose of drug was higher than the other group. However, meperidine had low bloodpressure and sedation effects compared with tramadol. Meperidine can considered in thepatients who have not low blood pressure and tramadol can be alternative drug to meperidinein the patients with low blood pressure.