Tip 1 diyabetli adölesanlarda benlik saygısının diyete uyumla ilişkisi
The relation of self-esteem of children who have been diagnosed with type 1 diabetes mellitus with adaptation to a diet programme
- Tez No: 193043
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SABİRE YURTSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Tip 1 diyabet, adölesan, benlik saygısı, diyet, Type 1 diabetes, adolescent, self esteem, diet
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZETTip 1 Diyabetli Adölesanların Benlik Saygılarının Diyete Uyumla lişkisiZuhal KarabelAraştırma Tip 1 diyabetli adölesanların benlik saygılarının diyete uyum üzerindekietkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma Mersin DevletHastanesi, Toros Devlet Hastanesi, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve ÇukurovaÜniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin Endokrinoloji polikliniklerinde yapılmıştır.Araştırma kapsamına, bu polikliniklere kayıtlı yaşları 12-20 arasında olan toplam 85 Tip 1diyabetli adölesan alınmıştır. Verilerin toplanmasında, anket formu, Rosenberg Benlik SaygısıÖlçeği kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS for Windows 10.0 paket programındadeğerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik ve ki-kare testi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, Tip 1 diyabetli adölesanların %57,6'sının benlik saygısınınyüksek olduğu belirlenmiştir. Adölesanlarda yaş ve cinsiyet ile benlik saygısı arasında anlamlıbir ilişki bulunmazken, okula gidenlerde gitmeyenlere göre daha yüksek benlik saygısı olduğusaptanmıştır. Adölesanların okuldaki başarı durumunun, arkadaşları ve ailesi ile ilişkilerininolumlu olmasının benlik saygılarını da olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Diyete uyumdabaşarılı olan adölesanlarda kendilik kavramının sürekliliği daha yüksek bulunurken, başarısızolan adölesanlarda tartışmalara katılma derecesinin az olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, öğünsayısına uyan adölesanların babalarıyla ilişkilerinin daha iyi, diyete uyumla ilgili sorunyaşayanlarda insanlara güvenin daha az, özel toplantılarda diyete uyumda güçlükyaşayanlarda ana-baba ilgisi ve baba ile ilişkinin daha az olduğu belirlenmiştir.Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Effects of Self Esteem of Children Who Have Been Diagnosed With Type 1Diabetes Mellitus with Adaptation to a Diet ProgramZuhal KarabelThis study was designed to determine the effects of self-esteem on certain adolescentswho have been diagnosed with type 1 Diabetes Mellitus with adaptation of a diet program andit was performed as a descriptive design. The research was performed in the Mersin StateHospital, Toros State Hospital, Mersin University Medical Faculty and the ÇukurovaUniversity Medical Faculty?s Endocrinology Policlinics. The research included 85adolescents who were diagnosed with type 1 diabetes ranging between the ages of 12 and 20year, who were registered at these policlinics. A questionnaire and Rosenberg Self EsteemScale was used for data collection. These datas were evauluated with SPSS for Windows 10.0programme. Percentage and chi-square test were used for analysis.As a result, the self-esteem of % 57.6 of the adolescents who had type 1 Diabetes, scoreswere higher. According to their self esteem score there wasn?t any relationship betweenneither gender nor age, but according to adolescents who attended school and those whodidn?t, the self esteem of adolescents who attended school was higher. The success of theadolescent in school and the positive relationship with family and friends has been proven toeffect the patients self esteem in a positive way. Of the adolescents who found success inadaptation of diet, they were higher and those who were unsuccessful in the diet adaptationwere lower in the degree of participation in discussion. In addition, it was proven in this studythat, adolescents who followed their meals had a better relationship with their fathers,adolescents who had difficulty adapting to their diet, had less trust in other people, patientswho had difficulty with adapting to diet at special occasions had trouble connecting withparents and had an unstable relationship with their fathers.Suggestings have been made in the line of results of the study.