Madencilerde bel ağrısı sıklığının değerlendirilmesi ve ofis çalışanları ile karşılaştırılması
Frequency of low back pain in coal miners and comparison with office workers
  1. Tez No: 193080
  2. Yazar: YASİN TEKİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELDA SARIKAYA, Y.DOÇ.DR. ÖZGÜR ORTANCIL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Bel ağrısı, Biering Sorensen testi, Maden işçisi, Low back pain, Biering Sorensen test, Coal miners
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ivÖZETTekin Y., Maden işçilerinde bel ağrısı sıklığı ve ofis çalışanları ilekarşılaştırılması, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi, FizikselTıp ve Rehabilitasyon Tezi, Zonguldak 2006, Bu çalışmada maden işçilerindebel ağrısı sıklığının değerlendirilmesi ve ofis çalışanları ile karşılaştırılmasıamaçlanmıştır. Çalışmaya dahil edilen 150 maden işçisi ve 150 ofis çalışanındademografik özellikler, bel ağrısı hikayesi ve bel ağrısı risk faktörleri sorgulandı.Bel ve sırt ekstansör kaslarının enduransını saptamak amacıyla Biering Sorensentesti uygulandı.Madencilerin %78'inde ve ofis çalışanlarının %62'sinde bel ağrısı mevcuttu ancakiki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p=0.524). Belağrısı olan madenci ve ofis çalışanları karşılaştırıldığında madencilerde istirahatalımının 9.5 kat daha yüksek olduğu görüldü. (p=0.017).Madencilerde Biering Sorensen test ortalama süresi 107.3 ± 22.5 saniye ve ofisçalışanlarında ise 115.9 ± 24.3 saniye olarak bulundu ancak iki grup arasındaistatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p=0.632). Madencilerde bel ağrısıolan ve olmayanlarda ortalama Biering Sorensen test süresi sırasıyla 99.9 ± 19.8 ve128.6 ± 15.2 saniye idi ve istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p=0.0001).Biering Sorensen test sonuçlarına göre; bel ağrısı olan kişilerde bel ve sırtekstansör kaslarının enduransının zayıf olduğu saptanmıştır.Bel ağrısı madenciler arasında önemli bir sağlık sorunudur ve belirgin bir iş gücükaybına yol açar. Madencilerdeki önemli sağlık sorunlarından biri olan belağrısının bel okulu, kişisel ve mesleki risk faktörleri açısından bilgilendirilme gibikısa eğitim programları ile azaltılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
vABSTRACTTekin Y., Frequency of low back pain in coal miners and comparison with officeworkers, Zonguldak Karaelmas University School of Medicine, Department ofPhysical Medicine and Rehabilitation Thesis, Zonguldak 2006, The aim of thisstudy was to investigate frequency of low back pain in coal miners and to comparethem with office workers.150 coal miners and 150 office workers participated in the study. Information wasobtained including demographic features, previous history of low back pain, riskfactors for low back pain. Biering Sorensen test was performed to detect enduranceof low back and trunk extansor muscles.Seventy eight percent of coal miners and in %62 of office workers reported sufferingfrom low back pain and there was no significant difference between two groups(p=0.524). Total number of absence from work due to low back pain was found 9.5fold higher in coal miners than office workers (p=0.017).The mean time of Biering Sorensen test was detected 107.3 ± 22.5 second in coalminers and 115.9 ± 24.3 second in office workers but there was no significantdifference between two groups (p=0.632). The mean time of Biering Sorensen test ofminers with and without low back pain were 99.9 ± 19.8 and 128.6 ± 15.2 second,respectively (p=0.0001). According to the results of Biering Sorensen test, it wasfound that endurance of low back and trunk extansors was weak in persons who havelow back pain.Low back pain is very important medical problem that cause man power losses dueto sickness absence in coal miners. We suggest that this important medical problemwill be decreased by short education program such as low back school, acquaintabout individual and occupational risk factors.