Oyuncuların ve oyunculuk eğitimi alan öğrencilerin sesi olumsuz yönde etkileyen faktörlere maruz kalma sıklıkları, ses suiistimalli konuşma alışkanlıkları ve ses yıpranma semptomlarının belirlenmesi
Exposure to factors influencing the voice negatively, habits leading to voice abuse, and voice attrition symptoms in performers and performance trainees
  1. Tez No: 193098
  2. Yazar: ESRA ERTAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERKAN ÖZÜDOĞRU, PROF.DR. S. SEYHUN TOPBAŞ, Y.DOÇ.DR. İLKNUR MAVİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Sahne ve Görüntü Sanatları, Sağlık Eğitimi, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Performing and Visual Arts, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Oyuncu, Sesi Olumsuz Yönde Etkileyen Risk Faktörleri, SesSuiistimalli Konuşma Alışkanlıkları, Ses Yıpranma Semptomları
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapistliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziOYUNCULARIN VE OYUNCULUK EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİNSESİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYEN FAKTÖRLERE MARUZ KALMA SIKLIKLARI,SES SUİİSTİMALLİ KONUŞMA ALIŞKANLIKLARI VESES YIPRANMA SEMPTOMLARININ BELİRLENMESİEsra ERTANAnadolu ÜniversitesiSağlık Bilimleri EnstitüsüDil ve Konuşma Terapistliği Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Seyhun TOPBAŞ2006Bu araştırmada, oyuncuların ve oyunculuk eğitimi gören öğrencilerin sesi olumsuzyönde etkileyen faktörlere maruz kalma sıklıkları, ses suiistimalli konuşma alışkanlıkları veses yıpranma semptomlarının belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırmada betimsel bir desenleme yapılmıştır. 25 oyuncu ve 35 oyunculuk eğitimialan öğrenci araştırma grubunu oluşturmuştur. Araştırmada veri aracı olarak araştırmacıtarafından geliştirilen ?Oyuncuların ve Oyunculuk Eğitimi Alan Öğrencilerin Sesi OlumsuzYönde Etkileyen Faktörlere Maruz Kalma Sıklıkları, Ses Suiistimalli Konuşma Alışkanlıklarıve Ses Yıpranma Semptomlarının Belirlenmesi? Anketi uygulanmıştır.Yapılan analizler sonucunda, oyuncuların ve oyunculuk eğitimi alan öğrencilerin %9ile %100 arasında risk faktörlerine maruz kaldıkları, %8 ile %56 arasında ses suiistimallikonuşma alışkanlıkları olduğu ve %14 ile %80 arasında ses yıpranma semptomlarının olduğubelirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisEXPOSURE TO FACTORS INFLUENCING THE VOICE NEGATIVELY, HABITSLEADING TO VOICE ABUSE, AND VOICE ATTRITION SYMPTOMS INPERFORMERS AND PERFORMANCE TRAINEESEsra ERTANAnadolu UniversityInstitute of Medical SciencesDepartment of Speech and Language Therapy ProgramSupervisor: Prof. Dr. Seyhun TOPBAŞ2006This study aims to determine how frequently the performers and performance trainees areexposed to factors that influence their voice negatively, their habits leading to voice abuse,and attrition symptoms in their voices.Descriptively designed, this study includes 25 performers and 35 performance trainees in theresearch sample. Developed by the researcher, ?Questionnaire on the Frequency of Exposureto Factors Influencing the Voice Negatively, Habits Leading to Voice Abuse, and VoiceAttrition Symptoms in Performers and Performance Trainees? was used as the data collectioninstrument in the study.Analyses of findings have revealed that the percentages regarding being exposed to factorsinfluencing voice negatively, habits leading to voice abuse, and voice attrition symptoms inperformers and performance trainees are between 9%-100%, 8%-56%, and 14%-80%respectively.Key Words. Performer, Risk factors Influencing Voice Negatively, Voice Abuse Habits,Voice Attrition Symptoms