Demir eksikliği anemisinde oral, intramusküler ve intravenöz demir tedavisinin total antioksidan kapasite üzerine etkisi
In iron deficiency anemia the effect of oral, intramuscular and intravenous treatment on total antioxidant capacity.
- Tez No: 193105
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SAADET AKARSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Demir eksikliği anemisi, intramusküler demir tedavisi, intravenözdemir tedavisi, parenteral demir tedavisi, total antioksidan kapasite, Iron deficiency anemia, intramuscular iron treatment, intravenousiron treatment, parenteral iron treatment, total antioxidant capacity
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
1. ÖZETDEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİNDE ORAL, İNTRAMUSKÜLER VEİNTRAVENÖZ DEMİR TEDAVİSİNİN TOTAL ANTİOKSİDAN KAPASİTEÜZERİNE ETKİSİDr. Hatice DEMİRÇocukluk çağında en sık anemi nedeni bir eser element olan demir eksikliğidir.İnorganik bileşikler şeklinde olan demir kompleksleri (metaloenzimler) organizmadaönemli görev yaparken, iyonize formu potansiyel tehlike taşır. İyonik demir serbestradikaller meydana getirerek hücresel düzeyde hasarlara yol açar. Bu nedenle demirinartması veya azalması klinik yönden önem taşır.Bu çalışmada demir eksikliği anemisi (DEA) ve tedavisinin (oral, intramusküler[i.m.] ve intravenöz [i.v.] demir uygulaması) plazma total antioksidan kapasite (TAOK)üzerine etkileri araştırıldı.Çalışmaya DEA (n: 60) olan ve sağlıklı kontrol grubunun (n: 20) oluşturduğutoplam 80 olgu alındı. Olgular 4 (Grup I: oral tedavi grubu [n: 20], Grup II: i.m. tedavigrubu [n: 20] ve Grup III: i.v. tedavi grubu [n: 20], Grup IV: Sağlıklı kontrol grubu [n:20]) alt gruba ayrıldı. Tüm olgulardan tedaviden hemen önce, tedavinin 24. saatinde, 7.gününde, 6. ve 13. haftalarda kan örnekleri alındı.Demir eksikliği anemisi grubunda TAOK düzeyi kontrol grubuna göre düşükolarak bulundu (p0.05) fakat i.v. tedavi grubundaki TAOK değerleri oral ve i.m. tedavigruplarına göre anlamlı düşük olarak bulundu (p0.05).Sonuç olarak, DEA'nde ilk tercih edilecek tedavi şekli oral demir tedavisidir.Oral yoldan demir tedavisinin verilemediği veya etkin olmadığı durumlarda, TAOKdüzeyine etkileri açısından öncelikle i.m. ve ancak daha sonra i.v. tedavi uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACTIN IRON DEFİCİENCY ANEMİA THE EFFECT OF ORAL,INTRAMUSCULAR AND INTRAVENOUS TREATMENT ON TOTALANTİOXİDANT CAPACİTY.Dr. Hatice DEMİRIn childhood the most freguently anemia reason is iron deficiency which is atrase element. While iron complex (metalloenzymes) being like inorganic compoundsshape have a big mission in organism, their ionize forms carry potential danger. Ioniciron causes cellular damages by forming free radicals. Because of this, it is clinicallyimportant that the iron increases or decreases.In this study the effects of the iron anemia deficiency (IDA) and its treatment(oral, intramuscular (i.m.) and intravenous (i.v.) the iron practising) on plasma totalantioxidant capacity (TAOC) were investigated.Eighty pattern that are IDA (n: 60) and the healty control group form were takenpattern were seperated four inferior groups (Group I: The oral treatment group (n: 20),Group II: i.m. treatment group (n: 20), Group III: i.v. treatment group (n: 20), Group IV:The healty control group (n: 20). The blood examples from all pattern in 24th hours, 7thday, 6th and 13 rd weeks before the treatment were taken.The level of TAOC in the iron deficiency anemia group was found lowaccording to the control group (p0.05) but the levels of TAOC in i.v. treatment group was determined clearly lowaccording to the oral and i.m. treatment group (p0.05).As a result, the first treatment form to be choosen is the oral iron treatment. Inthe situations that the oral iron treatment couldn?t be applied or couldn?t be active,firstly i.m. and later i.v. can be applied.