Hastaların yoğun bakım ünitesinin fiziksel ortamlarına ilişkin görüşleri
opinios on the physical environment for patients at the intensice care unit
  1. Tez No: 193115
  2. Yazar: GÜZİN YASEMİN TUNÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜLYA UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım ünitesi, hemşirelik, fiziksel ortamözellikleri, hasta görüşleri, hastaların yaşadıkları sorunlar, Intensive Care Unit, Nursing, physical environment properties, patient opinions, patient encountered problems
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
YBÜ'nin fiziksel ortamözellikleri hastalarda strese neden olabilmekte, hastalar duyusal değişiklikler,uykusuzluk, yer-zaman oryantasyon bozukluğu gibi sorunlar yaşabilmektedir.Hastalarda rahatsızlığa neden olan fiziksel ortam özelliklerinin tanımlanmasıbelirtilen bu sorunların önlenmesi açısından önemlidir. Bu araştırma, hastalarınYBÜ'nin fiziksel ortam özelliklerine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amacıylatanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, 18 Mart-31 Ağustos 2004tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi koroner, genel cerrahi veiç hastalıkları yoğun bakım ünitelerine yatan 603 hasta, örneklemini ise YBÜ'de 3gün ve daha fazla yatan, görüşme için kendisini iyi hisseden ve iletişim kurabilen154 hasta oluşturmaktadır. Bu hastalardan 106'sı ile görüşülebilmiştir. Yanıtlamayüzdesi 68,8'dir. Araştırmada veriler, soru kağıdı kullanılarak görüşme yöntemi iletoplanmıştır. Soru kağıdının birinci bölümünde hastaların tanıtıcı özelliklerineilişkin, ikinci bölümde yoğun bakım ünitesinin fiziksel ortamına ilişkin sorular yeralmaktadır. Görüşmede sorular araştırmacı tarafından hastaya okunmuş ve hastadanalınan yanıtlar araştırmacı tarafından kaydedilmiştir. Araştırmada elde edilenverilerin değerlendirmesinde yüzdelik ve ki-kare önemlilik testi kullanılmıştır.Araştırmada YBÜ yatan hastaların % 37.7'sinin uykusuzluk, % 18.9'unun gece-gündüz ayrım zorluğu yaşadığı, % 38.7'sinin yakınlarıyla görüşmelerini yeterlibulmadığı saptanmıştır. Fiziksel ortam özelliklerine ilişkin, hastaların % 69.8'ininsürekli yatakta olmaktan, % 62.3'ünün televizyon, radyo gibi araçlarının olmama-sından, % 35.8'inin ziyaretçilerinin kısıtlı olmasından, % 34.0'ünün diğer hastalarınacı çektiğini ve kötüleştiği görmekten, % 32.1'inin yabancı bir ortamda olmaktanrahatsız olduğu saptanmıştır. Araştırmada, iç hastalıkları ve genel cerrahi YBÜ'dekihastaların, koroner YBÜ'deki hastalara göre ve sağlık durumu ciddi olan Grup2'deki hastaların sağlık durumu daha iyi olan Grup 0 ve Grup 1'deki hastalara göreYBÜ'nin fiziksel ortam özelliklerinden daha fazla rahatsız oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The properties of the physical environment at ICU (Intensive CareUnit) may cause the rise of such problems as stress, sensual variations, sleep deprivation,spatial-temporal disorientations in patients. For these problems to be prevented,identification of the physical environment properties causing discomfort in patients isessential. This study intends to identify the opinions and thoughts of patients themselvesabout the physical environment properties of the ICU. The 603 patients hospitalized atcoronary, general surgery and internal diseases wards of the Hacettepe University AdultsHospital between 18 March and 31 August 2004 have formed the universe of the study. The154 patients who showed the willing to respond to the study and maintaining good healthstatus for interviews and stayed in ICU for 3 days or more have formed the sampling groupfor the study. Of this, interviews were made with only 106 patients. The percentage ofresponse thus has been 68.8. Data revealed by the study were obtained employingquestionnaires. The first section of the questionnaire involves questions rather aimed atidentifying the respondent in person, while the second section was targeted to get opinionsabout the physical environment of the intensive care unit. During inter-views, the questionswere asked aloud to the participants one after another and responses obtained have beenrecorded on paper, by the Researcher. The percentage and ki-square significance tests wereemployed for the assessment of data revealed by the study. The study showed that of thepatients boarded in the ICU, a 37.7% had sleep deprivations, while a 18.9% had difficultiesin distinguishing between day and night times and a 38.7% with less access to relatives. Withregard to the physical environment properties, a 69.8% of the patients grieved from beingpermanently boarded in the ICU, with a 62.3% suffering from the lack of such entertainers asTVs, radios and etc, 35.8% from their limited access to visitors, 34.0% for testifying otherpatients? suffering in pain and having their conditions getting worse, gradually over time andfinally a 32.1% feeling discomfort of being present at an alien environment. The studyresulted in the conclusion that those patients boarded at internal diseases and general surgeryICUs felt discomfort from the physical environment properties of the ICUs significantlyhigher than those boarded in coronary ICUs and that the patients in Group 2 with severehealth problems had more sufferings than those in Group 0 and 1, with better healthconditions.