İleri derecede mental retardasyonlu bireylerde malnütrisyon ve beslenme durumunun değerlendirilmesi
The evalutaion of malnütrition and nutrition status in severel mentally retarded subjects
  1. Tez No: 193119
  2. Yazar: İDİL HAKVERDİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLHAN SAMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Mental Retardasyon, malnütrisyon, serebral palsi, epilepsi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, Aralık2002-Mart 2003 tarihleri arasında T.C. Başbakanlık Sosyal Hizmetler Çocuk EsirgemeKurumuna bağlı Tokat Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde yatılı olarak kalmakta olanyaşları 4-25 yıl arasında değişen 120 (56'sı kız, 64'ü erkek) mental retardasyonlu bireyüzerinde yapılmıştır. Bu bireylerin kişisel ve genel sağlık bilgilerini içeren bir anket formuuygulanmıştır. Malnütrisyon ve beslenme durumlarının değerlendirilmesi için bazıantropometrik ölçümleri (ağırlık, boy uzunluğu, diz boyu yüksekliği, deri kıvrım kalınlığı vb),üç günlük besin tüketim kayıtları ve beslenme ile ilgili davranış takipleri incelenmiştir. Dört-18 yaş grubu mental retardasyonlu çocuklarda yaşa göre boy uzunluğu ve ağırlıkpersentillerinin değerlendirilmesinde bireylerin %57.2'inin boy uzunluğuna göre, %50'sininağırlığa göre %5 persentilin altında malnütrisyonlu olduğu bulunmuştur. Araştırmaya alınantüm mental retardasyonlu bireylerin Beden Kütle ndeksi sınıflamasına ve BKI persentildeğerlerine göre, malnütrisyon görülme oranı %56.7'dir. Ayrıca malnütrisyon sınırında (%5-%15 pesentil) yer alan bireylerin oranı ise %16.7 olarak saptanmıştır. Triseps ve subskapularderi kıvrım kalınlığı ölçümlerine göre bireylerin %25.9'nin %5 persentilin altında, %17.6'ninise malnütrisyon riski taşıdığı saptanmıştır. Beslenme durumları ve tüketim alışkanlıklarıincelendiğinde bireylerin yarısının beslenmelerinde bağımlı olması (%50) ve motorbozukluklar gibi nedenlerle ilişkili olarak temel besin gruplarını, RDA'a göre önerilendüzeyin altında tükettikleri ve buna paralel olarak enerji ve besin ögesi alımlarının da yetersizolduğu görülmüştür. Bireylerin %95'i süt/süt ürünleri ile sebze/meyve grubunu yetersizdüzeyde tüketirken, et/et ürünleri grubu ve tahıllar grubunu yetersiz düzeyde tüketenbireylerin oranı %64.2 ve %44.2 olarak bulunmuştur. Bu besin gruplarındaki yetersiztüketimlere bağlı olarak bireylerin enerji, protein, posa, kalsiyum, demir, çinko ve vitaminalım düzeylerinin %50'e varan oranlarda yetersiz aldıkları saptanmıştır. Yaş gruplarına görebesin grupları ve enerji /besin ögeleri alım düzeyleri incelendiğinde, en fazla 7-12 yaş grubuaralığında yetersiz düzeyde olduğu görülmüştür. Bu verilerin ışığı altında mentalretardasyonlu bireylerde yetersiz beslenmeye bağlı olarak malnütrisyon ve gelişim bozuklarıyüksek oranda gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted on 120mentally retarded subject (56 girls, 64 boys) ages between 4-25 years old at TurkishRepublic Prime Ministry Social Services and Child Prevention Organization TokatSupervisory ve Rehabilitation Center between December 2002 - March 2003. Aquestionnaire was applied to personal and disease information related to thesesubject. To evaluate their malnutrition and nutrition status, some anthropometricmeasurements (weight, height, knee height, skinfold thickness), food consumptioninformation belongs three days period and behavior follow ups related to theirnutrition has been examined. Four-18 years old, it has been found that subject arebelow %5 persentil level which %57.2 of against height, and %50 against weight.Malnutrition rate of mentally retarded subject under examination, against Body MassIndex classification and against presentil value was %56.7. Meanwhile, rate ofsubject who are borderline malnutrition (%5-%15) is measured as %16.7. Accordingtriseps and subskapular skinfold thickness measurements, %25.9 of subject haspersentil level below %5, and %17.6 of subject are under malnutrition risk. Whentheir nutrition status and consumption habits are examined, half of subject areconsuming basic food groups below the level of RDA?s suggestions, related toreasons like their alimentation dependency (%50) and motor breakdowns. Corollarytheir energy and nutrients consumption is insufficient. % 95 of subject areinsufficiently consuming milk/milk products and vegitable/fruit group of foods,while %64.2 of subject are insufficiently consuming meat/meat products group offoods, and %44.2 of people are insufficiently consuming grain group of foods.According to insufficient consumption of these nutrition group foods, Energy andmost of the nutrient intakes were found below the daily recommended dietaryallowances (RDA). All of the nutrients intake had been found below the 67% of theRDA. The lowest intake of energy/nutrients and food groups were showed in 7-12ages group.According to this results, malnutrition and growth retardation has beenobserved at mentally retarded subject, correlated to insufficient alimentation.KEY WORDS: Mentally retarded, malnutrition, cerebral palsy, epilepsia.