İşitsel beyin sapı yanıtlarının uyarılmasında chirp sinyalinin yeri
The chirp signal in auditory brainstem response measurement
  1. Tez No: 193123
  2. Yazar: SUMRU YARDIMCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. PEKCAN UNGAN, Y.DOÇ.DR. SUHA YAĞCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: şitsel beyin sapı yanıtları, uyaran, chirp, klik, insan, Auditory brainstem response, stimulus, chirp, click, human
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZETYardımcı, S. şitsel beyin sapı yanıtlarının uyarılmasında chirp sinyalinin yeri.Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyofizik Programı YüksekLisans Tezi, Ankara, 2006. Nörootolojik ve odyolojik değerlendirmelerde önemli biryeri olan işitsel beyin sapı yanıtları (ABR: auditory brainstem responses) ölçümlerindeişitsel uyaran olarak en sık `klik' sinyali kullanılmaktadır. çerdiği geniş spektrumarağmen klik sinyali, kokleadaki baziler membranın bazal ve apikal bölgelerinde yarattığıhidromekanik aktiviteler arasında faz ve zaman farkı bulunmasına bağlı olarak, 8. sinirdeoluşan aksiyon potansiyelleri arasında tam bir senkronizasyon sağlayamamaktadır. Bunedenle, klik ile uyarılan ABR, kokleanın sadece bazal kısmındaki yüksek frekansaduyarlı bölgelerin yanıtlarını yansıtmaktadır. Kokleanın tamamını eşzamanlı uyarmaküzere tasarlanan `chirp' sinyali ise, içerdiği frekansların özel olarak ayarlanmış zamansaldağılımı sayesinde, değişik frekanslardaki sesler tarafından yaratılan deformasyonlarınbaziler membran üzerindeki karakteristik bölgelerine aynı anda ulaşmasını sağlar.Muhtemelen bu özel tasarımı sayesinde, çeşitli uyaran şiddetlerinde, bu sinyalin klikuyarana kıyasla daha büyük ABR dalgaları kaydedilmesini sağladığı gösterilmiştir (Dauve ark., J. Acoust. Soc. Am. 107, 1530-1540, 2000). Çalışmamızın amacı, işitme eşiğininyalnızca 40, 20 ve 10 dB üstündeki şiddetlerde chirp ve klik uyaranları ile ölçülen işitselbeyin sapı yanıtlarının (ABR) karşılaştırılmasıdır. 34 sağlıklı erişkin gönüllü ilegerçekleştirilen çalışmamızda, klik uyaranına kıyasla, chirp sinyali ile uyarılan V. dalgayanıtlarına ait genliklerin ve sinyal/gürültü oranlarının daha büyük olduğu gözlenmiştir.Bu bulgu, chirp sinyalinin ABR test bataryasına dahil edilmesi durumunda, özellikleişitme eşiği tayininde ABR yorumlamasının kolaylaşacağını, elde edilen kayıtlarınkalitesinin ve güvenirliğinin artacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTYardımcı, S. The chirp signal in auditory brainstem response measurement.Hacettepe University Institute of Health Sciences, MS Thesis in Biophysics, Ankara,2006. Click evoked auditory brainstem responses (ABR) are widely used for variousneurootologic and audiologic investigations. Although click is a broad spectrum stimulus,the phase difference between the click evoked activity on the basal and apical portions ofthe basilar membrane in the cochlea and the resulting desynchronized neural dischargecauses the ABR to reflect only the high frequency response to acoustic stimulus. Chirpsignal is a specific stimulus designed to compensate for basilar membrane dispersion ontime domain so that all frequency components reach their characteristic frequency placeson the basilar membrane simultaneously. Chirp signal was shown to evoke larger ABRcompared to click stimulus at various signal intensities, probably due to its specificdesign (Dau et al., J. Acoust. Soc. Am. 107, 1530-1540, 2000). The purpose of thepresent study is to compare the ABRs evoked by chirp and click stimuli at near thresholdintensities (40, 20 and 10 dB SL). Chirp evoked ABR proves to have larger wave-Vamplitude and a better signal to noise ratio. This finding, which is based on the ABRrecordings of 34 normal hearing adult volunteers, suggests that integration of chirp signalto ABR test routine would contribute to near-threshold peak detection, leading to betterinterpretation and increased reliability of ABR results.