7-sübstitüe hekzahidrokinolin türevleri ve kalsiyum kanalları üzerine etkileri
7-Substituted hezahydroquinoline derivatives and their effects on calcium channels
- Tez No: 193122
- Danışmanlar: PROF.DR. CİHAT ŞAFAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Hekzahidrokinolin, kalsiyum kanal antagonist aktivite, sentez, spektrum, Hexahydroquinoline, calcium channel antagonistic activity, synthesis, spectra
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
vÖZETGündüz, M. G. 7-Sübtitüe Hekzahidrokinolin Türevleri ve Kalsiyum KanallarıÜzerine Etkileri. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü FarmasötikKimya Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Bu çalışmada, metil(etil)2,7-dimetil-4-(diklorofenil)-5-okso-1,4,5,6,7,8-hekzahidrokinolin-3-karboksilat (Bi-I-VIII)leşik ve metil(etil) 2-metil-4-(diklorofenil)-5-okso-7-fenil-1,4,5,6,7,8-hekzahidrokinolin-3-karboksilat (Bileşik IX-XVI) yapısına sahip, onaltı bileşiğinsentezi yapılmıştır. Bileşiklerin sentezi, Hantzsch sentezine göre 5-metil(fenil)-1,3-siklohekzandion, metil(etil) aminokrotonoat ve uygun aromatik aldehitin, metanoliçinde reaksiyonu ile gerçekleştirilmiştir. Bileşiklerin fiziksel özellikleri ve UVabsorpsiyon özellikleri saptanmıştır. Bileşiklerin yapıları, IR, 1H-NMR, 13C-NMR,COSY, HETCOR, DEPT, kütle spektroskopisi ve eleman analizleriylekanıtlanmıştır. Bileşiklerin kalsiyum kanal antagonist etkileri, izole sıçan ileumu vesıçan torasik aortunda yapılan testlerle saptanmıştır. Biyolojik aktivite tayinçalışmalarında, nikardipin standart olarak kullanılmıştır. zole sıçan ileumundayapılan çalışmalarda, Bileşik III, VIII, X-XII dışında, tüm bileşiklerin bazıkonsantrasyonlarda anlamlı aktivite gösterdiği gözlenmektedir. Elde edilen sonuçlar,bileşiklerin EC50 değerleri açısından irdelendiğinde ise genellikle 7-metiltürevlerinin, 7-fenil türevlerine oranla daha düşük EC50 değerlerine sahip olduğugörülmüştür. Ayrıca en aktif türevlerin 2,3-dikloro substitüe fenil halkası içerentürevler olduğu görülmüştür. Sıçan torasik aortu üzerinde yapılan çalışmalarda,Bileşik I, 10-5 M konsantrasyonda nikardipinden daha etkili bulunmuştur.Farmakolojik sonuçlar istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
viABSTRACTGündüz, M. G. 7-Substituted hexahydroquinoline derivatives and their effectson calcium channels. Hacettepe University Institute of Health Sciences, MasterThesis in Pharmaceutical Chemistry, Ankara, 2006. In this study, sixteencompounds having methyl(ethyl) 2,7-dimethyl-4-(dichlorophenyl)-5-oxo-1,4,5,6,7,8-hexahydroquinoline-3-carboxylate (Compound I-VIII) and methyl(ethyl) 2-methyl-4-(dichlorophenyl)-5-oxo-7-phenyl-1,4,5,6,7,8-hexahydroquinoline-3-carboxylate(Compound IX-XVI) structure have been synthesized. The synthesis of thecompounds were realised by the reaction of 5-methyl(phenyl)-1,3-cyclohexanedione,methyl(ethyl) aminocrotonoate and appropriate aromatic aldehydes in methanolaccording to Hantzsch synthesis. The physical properties and UV absorptioncharacteristics of the compounds were determined. The structure of the compoundshave been elucidated by IR, 1H-NMR, 13C-NMR, COSY, HETCOR, DEPT, massspectroscopy and elemental analysis. Calcium antagonistic activities of thecompounds were determined by the tests performed on isolated rat ileum and ratthoracic aorta. In biological activity tests nicardipine was used as the standart. In thestudies on isolated rat ileum, it has been observed that all compounds showedpronounced activity in some concentrations except Compound III, VIII, X-XII.When the obtained results were analysed in respect to EC50 values of the compounds,it has been observed that 7-methyl derivatives have generally lower EC50 values than7-phenyl derivatives. In addition, the compounds having 2,3-dichloro substitutedphenyl ring have been found as the most active ones. In the studies on rat thoracicaorta, Compound I has been found more active than nicardipine in 10-5 Mconcentration. The pharmacological results have been found statistically significant.